A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Правопорушення краще попередити, ніж його допустити/за матеріалами сайту Державної служби України з питань праці/

Дата: 07.02.2018 10:49
Кількість переглядів: 1214

Фото без описуВ кінці січня 2017 року голова Державної служби з питань праці Роман Чернега під час свого виступу в телепрограмі «Насправді» на телеканалі Simon (м. Харків)  звертаючись до роботодавців,   наголосив на  необхідності  дотримання  вимог  трудового законодавства.

При цьому він зазначив, що хоч Держпраці і не каральний орган, адже  більшість напрямків роботи спрямовано на роз’яснення та попередження порушень трудового законодавства, все ж у трьох випадках порушень трудового законодавства за підсумками інспекційного відвідування штраф накладається відразу. Це - за виявленого неоформленого працівника, встановлення заборгованості із виплати заробітної плати або недотримання виплати мінімального розміру заробітної плати. Інші виявлені порушення роботодавець має можливість виправити.

Керівник Держпраці Роман Чернега звернув, також, увагу на важливості легального працевлаштування і для працівників, зокрема, в контексті прийняття у 2017 році Пенсійної реформи.

«Людина, яка не буде працювати офіційно, не буде сплачувати єдиний соціальний внесок у Пенсійний фонд, не отримає пенсію», – наголосив Голова Держпраці.

Нелегальний працівник позбавлений будь-якої соціальної захищеності від держави. Адже, відсутність внесків до фондів соціального страхування унеможливлює соціальний захист працівників, тому такі особи втрачають право на отримання гарантії виплати своєчасної та не нижче мінімальної заробітної плати, офіційної відпустки, допомоги у разі настання нещасного випадку під час виробничого процесу. Неоформлений офіційно працівник втрачає трудовий стаж при розрахунку розміру пенсії.

Не варто ризикувати  і суб’єктам підприємницької діяльності. Адже, рано чи пізно факт порушень трудового законодавства може бути виявлений  і  вони змушені  будуть нести значну фінансову, адміністративну, а то і кримінальну відповідальність.

Марними є сподівання власників та керівників підприємств, установ організацій різної форми власності та фізичних осіб-підприємців уникнути відповідальності шляхом створення різних перешкод для проведення інспекційних перевірок інспекторами праці, а то і взагалі не допуску їх до перевірок. Як приклад, до Головного управління Держпраці у Харківській області надійшла Ухвала слідчого судді Харківського районного суду Харківської області про проведення інспекційного відвідування комунального підприємства щодо додержання службовими особами вимог законодавства про працю, зокрема, в частині належного оформлення трудових відносин.

Однак,  до проведення інспекційного відвідування, яке відбулося 26 грудня 2017 року, керівництво підприємства державного інспектора праці не допустило.

Відповідно до статті 265 Кодексу Законів про працю України,  в разі недопущення до проведення перевірки з питань виявлення порушень щодо фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків, створення перешкод у її проведенні, юридичні особи та фізичні особи – підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу у стократному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення.

Уповноваженою особою ГУ Держпраці у Харківській області 25 січня 2018 року було накладено штраф на комунальне підприємство у розмірі 320 тисяч гривень.

Тож, правопорушення завжди краще попередити та не допустити, а ніж потім мати не лише неприємний клопіт, а й значні  матеріальні збитки, а в гіршому випадку понести ще й кримінальну відповідальність.

 

Підготував:

Інспектор праці відділу соціального забезпечення
виконавчого комітету Глобинської міської ради                                               О.В.Логвин

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень