A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Дорога в безвихідь або де ж вихід?

Дата: 28.09.2018 11:45
Кількість переглядів: 821

Сьогодні найактуальнішою проблемою в нашій державі є стан доріг. Не оминула ця біда і нашу Глобинську громаду. Не дивлячись на  заходи, що вживаються  з ремонту дорожнього покриття в місті та селах громади, стан доріг продовжує  залишатись проблемним. Одна з причин такого стану надто велика вартість будівельних матеріалів, зокрема, основного  матеріалу - асфальтобетону. Так, щоб належним чином відремонтувати дороги в  громаді, а  переважна більшість з них вимагає капітальних ремонтів та реконструкцій з врахуванням сучасного стану їх експлуатації, адже окремі автомобілі  мають значну власну вагу та вантажопідйомність за 30 тон, - потрібно сотні мільйонів гривень. Кошти, які на сьогодні для нашої громади є непосильними.

 

І це при тому, що ми є самодостатньою за економічними та фінансовими показниками громадою. Тобто, економічний потенціал нашої громади  на фоні інших громад України виглядає досить пристойно. Зрозуміло, що такий стан речей зумовлений діяльністю на теренах громади великих та успішних підприємств, таких як група компаній «Глобине», сільськогосподарських переробних та виробничих  підприємств ТОВ «Астарти-Київ», групи компаній «Арніка» та ряду інших, які забезпечують переважну більшість надходження податків до місцевого бюджету. Та втім, необхідно враховувати і іншу обставину. Діяльність потужних підприємств на території громади потребує розвинутої інфраструктури і,  в першу чергу, автомобільних доріг. Так, для забезпечення виробничої діяльності підприємств потрібний постійний підвіз сировини, вивезення готової продукції, підвезення необхідного обладнання та устаткування, працівників. А це створює значні навантаження на ті ж самі дороги, які потребують від цього більших зусиль для їх підтримання в належному стані та ремонту.

 

Керівництву громади вдається знайти порозуміння в питаннях залучення коштів підприємств в рамках програми соціального партнерства  до відновлення доріг в межах міста та населених пунктів громади. Саме таким чином, із залученням коштів міського бюджету та підприємств міста,  були проведені роботи з капітального ремонту вулиці Заводської, зокрема,  проблемної її ділянки в районі греблі через річку  Сухий Омельник, вулиці  Леніна (від вул. Володимирської до залізничного переїзду), провулку Технічного в місті Глобине та ряду інших.

 

На жаль, іноді доводиться чути від окремих керівників підприємств, що, мовляв, ми платимо податки, а тому не повинні перейматися  проблемами громади. Та є тут теж один нюанс. Справа в тому, що громада не розпоряджається всіма тими коштами, які надходять до її бюджету. Згідно до бюджетного законодавства України значна частина коштів з бюджету громади вилучається на користь інших громад, адже розрахунок надходжень ведеться по кількості коштів, які мають право освоїти громади в залежності від кількості населення. Ми можемо сперечатися, що це підхід який вбиває прагнення до подальшого стимулювання розвитку економіки на теренах громади, та навпаки стимулює ті громади, які не прагнуть щось змінювати в себе, реформуватись, розвиватись, адже й так вони отримають від держави фінансову допомогу за рахунок економічно успішніших громад та, як говорять, маємо те, що маємо.

 

Тож, щоб мати в належному стані дороги потрібно спільно вирішувати   проблеми доріг. А вони в нас є і досить серйозні. Особливо це стосується заводської,  промислової  частини міста Глобине. Саме тут щоосені відбувається значний рух великовантажного транспорту, що залучається для перевезення зерна та цукрового буряка до переробних підприємств та елеваторів.

 

Великовантажні автомобілі руйнують асфальтобетонне покриття, а під час простою транспорту в черзі до приймальних пунктах водії, щоб звільнити проїзну частину дороги, виїжджають на обочину, де часто руйнують не лише краї обочин, а  розташовані  поряд з дорогою пішохідні тротуари.

 

Тому переконані що на сьогодні вихід з цієї ситуації в пошуках шляхів спільного вирішення цих проблем. Одна з них – це побудова  майданчиків для великовантажних автомобілів, що чекають своїх черг для здачі сільськогосподарської продукції.

           



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень