A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Подарунок святого Миколая

Дата: 23.12.2020 14:05
Кількість переглядів: 667

18 грудня 2020 року в переддень свята у Полтавському  краєзнавчому музеї імені  В. Кричевського відбулося відкриття виставки «Народна іграшка Полтавщини. Історія. Мистецька традиція. Сучасність.». На ній були представлені роботи 60 авторів з усієї  Полтавщини. Це глиняні іграшки, іграшки з дерева, соломи, цікаві роботи з витинання, картини і ,навіть,пряники. Але найбільшу кількість експонатів представляє лялькарство. Це давнє мистецтво виготовлення вузлової ляльки, так званої, мотанки. Роботи майстрів дуже різноманітні. Тут представлені і прості маленькі  лялечки, від яких віє старовиною,  і надзвичайно вишукані роботи в народному, національному стилі. Але  всі вони вражають своєю образністю, змістовним наповненням, національним колоритом. Народна лялька, безумовно, це витвір мистецтва, це наша історія, традиція, спадщина.

На цій виставці представлені і мої роботи. Це п’ять ляльок: Маруся Богуславка, Леля, Чураївна, Уляна-Літо та панянка Пирогівчанка. Лялькарством захоплююся вже понад 10 років. Це вже не просто хобі, це - моя сутність, те, без чого не можу жити. У кожну ляльку  вкладаю свою душу, вони ніколи не бувають схожими одна на одну. За цей час  виготовила багато ляльок. З великою радістю дарую ляльки рідним, колегам, знайомим, учням. Іноді продаю на ярмарках за символічну ціну. На виставці  такого рівня мої ляльки побачили світ уперше. Саме так, бо вони живі, вони,  як мої діти, і я дуже рада, що мої ляльки потрапили «у люди».  Коли вони «народжувалися», не знала для чого  їх роблю, на мене просто найшло натхнення, і навіть вночі вставала, щоб подивитися, помилуватися  ними.

Хочу зазначити, що виставка «Народна іграшка Полтавщини. Історія. Мистецька традиція. Сучасність.»  буде подорожувати Україною – Полтавська  Національна Спілка майстрів України розпочала роботу, яка має на меті визнання вузлової ляльки духовною спадщиною Полтавщини.

Я дуже люблю свою справу і залучаю до неї своїх онучок, учнів. Ми виготовляємо різні ляльки: традиційні мотанки-обереги, сучасні каркасні ляльки, ляльки для лялькового театру, пласкі ляльки з фоамірану, африканки-Доли…

Лялькарство - цікава захоплююча справа, яка розвиває уяву, фантазію і дає змогу повернутися в дитинство. Я дуже щаслива і дякую всім, хто допомагає мені, підтримує.

Світлана Д'яченко 

  

                                       



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень