A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Розвиток галузі бджільництва. Взаємодія: пасічник – аграрій – влада

Дата: 01.03.2021 10:20
Кількість переглядів: 1174

На виконання листа Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України за №2841-06/73396-06 від 10.12.2020 р. щодо підтримки та розвитку галузі бджільництва області, 26 лютого 2021 року Глобинська міська рада спільно з Головним Управлінням Держпродспоживслужби в Полтавській області провела семінар, направлений на роз’яснення алгоритму взаємодії пасічників, аграріїв та органів місцевої влади під час обробітку полів, попередження та недопущення отруєння бджіл.

У заході взяли участь 25 осіб, з них один представник сільгоспвиробників - СФГ «Златопіль».

Захід розпочав голова Глобинської територіальної громади Станіслав Джусь. Він повідомив про актуальність даного заходу, важливість підтримки галузі бджільництва, проблематику співпраці пасічників та аграріїв.

Нагадав, що минулого року в Україні вперше запроваджено підтримку бджільництва, Мінекономіки представило урядову програму підтримки галузі, яка, зокрема передбачала надання дотації у розмірі 200 грн на одну бджолосім'ю.

Згідно цієї Програми, у 2020 році 15 пасічників-мешканців Глобинської громади отримали з державного бюджету дотацію за 798 бджолосімей на суму 159 600 грн.

Далі слово взяв Антипенко Олег – заступник начальника управління, начальник відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Глобинського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області. Він наголосив, що першим кроком бджоляра має бути реєстрація пасіки. Процедура реєстрації пасіки нескладна і безкоштовна. Необхідно лише подати заяву до територіального органу Держпродспоживслужби за місцем розташування потужностей та детальну інформацію про вид діяльності. Власнику пасіки необхідно також отримати ветеринарно-санітарний паспорт на пасіку, що видається на підставі письмового звернення до районного управління Держпродспоживслужби з обов’язковим проведенням епізоотичного обстеження. Звернув увагу присутніх, що бджоляр, який зареєстрував пасіку, отримує низку переваг, в т.ч.: ветеринарне обслуговування, своєчасне попередження при обробці сільськогосподарських угідь, можливість відшкодування збитків та доступ до ринку збуту.

Про алгоритм здійснення державного нагляду і контролю у сфері застосування засобів захисту рослин інформував Котляр Олексій – провідний спеціаліст відділу контролю за обігом засобів захисту рослин Управління фітосанітарної безпеки, державний інспектор Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області.

Cільгоспвиробники згідно зі ст. 37 Закону України «Про бджільництво» зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це органи місцевого самоврядування, бджолярів, пасіки яких знаходяться на відстані до 10 кілометрів від оброблюваних площ. Крім того вони мають повідомити дату обробітку, вказати територію, яку культуру оброблятимуть, зазначити назву препарату, форму, методи обробки тощо. Використовувати пестициди дозволено у ранкові та вечірні години, а у радіусі 200 м слід встановити попереджувальні знаки.

Також фахівець застеріг від використання неліцензійних препаратів для захисту рослин.

Начальник загального відділу міськвиконкому Світлана Кузнєцова висловила сподівання на успішну взаємодію пасічників з місцевою владою, нагадала, що пасіку необхідно поставити на облік у міській раді, чи старостинському окрузі – за місцем її постійного розташування, а у випадку кочівлі – там, де вулики встановлені на час кочівлі.

Дотримання правил, прояв взаємної поваги один до одного,  співпраця бджолярів, сільгоспвиробників та місцевої влади – дозволять зберегти українське бджолярство як галузь.

ФОРМА_ПОВIДОМЛЕННЯ_для_ОТГ

ФОРМА_ПОВIДОМЛЕННЯ_для_Пiдприємства

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень