A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

І вишите моє життя…

Дата: 23.04.2021 17:33
Кількість переглядів: 828

Фото без опису/110 років від дня народження ВІРИ РОЇК/

 " Моє коріння звідси... Полтавська земля є

невичерпним джерелом моєї творчості". 
Віра Роїк

 

Віра Роїк - відома майстриня  художньої вишивки, Герой України. Роботи вишивальниці зберігаються в 44 музеях світу. ЇЇ ім`я вибито золотими буквами в італійському місті Барі, де покояться мощі Миколая Чудотворця, поряд з іменами Матері Терези, папи Римського Іоана Павла ІІ.

Віра Роїк народилася 25 квітня 1911 року в місті Лубни Полтавської області в родині Сергія Сосюрка і Лідії Сосюрко-Яворської. Батьки були освіченими людьми, приятелювали і часто приймали в своєму полтавському помешканні Антона Макаренка, Панаса Мирного та  далекого родича Володимира Короленка, який потім став хрещеним Віри.

Вишивати почала з раннього дитинства, і саме вишивки допомогли вижити їй з маленьким сином й старенькою матір’ю під час війни та окупації.

У 1952 році вона переїхала до Криму і саме тут її талант художниці та педагога розкрився в повній мірі. За визнанням мистецтвознавців, Віра Роїк створила справжню кримську школу української вишивки.

У 2003 році Віра Сергіївна здійснила вишивальне турне Полтавщиною (Лубни, Миргород, Полтава).

Роботи майстрині прикрашають експозиції чотирьох десятків музеїв світу. Вона брала участь у понад 200 колективних виставках і майже півтори сотні персональних. Виставкову діяльність  продовжувала ледь не до останніх днів свого життя, сама їздила зі своїми творами всією Україною і за кордон. Своє вміння Віра Роїк передала внучці Аліні і правнучці Юлі, у 60-ті створила Музей народної творчості Криму, а в 2006 році ініціювала заснування Міжнародної премії у сфері народного мистецтва свого імені.

«Люблю бувати на морі, особливо коли воно штормить. Важкі вали розбиваються об берег міріадами бризок. Хвилі квапляться наздогнати одна одну, але їм це ніколи не вдається. Таке й моє життя: стараюся бути на гребені хвилі й не допустити, щоб стихія мене зім’яла», – написала Віра Роїк у своїй книзі «Мелодії на полотні». Все життя вона боролася і творила, й у пам’яті людей залишиться Незламною Майстринею.

У творах Віри Роїк втілені найкращі зразки народної вишивки, на її полотнах оживають орнамент та візерунки багатьох регіонів України: Полтавщини, Тернопільщини, Харківщини, Київщини, Буковини, Вінниччини та інших. Хоча, як відзначають фахівці, серветки, рушнички, картини, наволочки, сорочки, запаски виконано переважно полтавською гладдю, хрестиком та крученою ниткою. Її полотна пронизані українським духом, піснею та історією країни.

Бібліотеки-філії  КЗ «Публічна бібліотека Глобинської міської ОТГ» провели ряд заходів, присвячених творчості Віри Роїк з метою познайомити жителів громади з творчістю відомої на весь світ вишивальниці, яка прославила полтавську вишивку.

Великокринківська бібліотека-філія

Пустовійтівська бібліотека-філія

Зубанівська бібліотека-філія



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень