A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Давайте насильству скажемо STOP!

Дата: 04.10.2021 10:34
Кількість переглядів: 1823

Фото без описуПандемія COVID-19 поглибила низку складних соціально-економічних викликів у суспільствах по всьому світу. Режим соціальної ізоляції, введений у багатьох країнах для уповільнення поширення захворювання, посилив іншу вже раніше наявну пандемію – домашнє насильство.

Певна частина суспільства звикла закривати очі на  ситуації насильства та абсолютно не прагне допомагати чи підтримувати осіб, які систематично страждають від домашнього насильства. Тому важливо привертати увагу громадськості до сприяння вирішення проблеми насильства у суспільстві.

 

В Глобинській територіальній громаді функціонує спеціалізована служба первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі задля надання своєчасної допомоги постраждалим від домашнього насильства.

Спеціалізована служба первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі - консультативна служба, створена для надання разових або періодичних консультацій особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі.

 Спеціалісти консультативної служби здійснюють заходи щодо реагування на випадки домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, сприяють ефективному розв’язанню проблем самою постраждалою особою, направляють її у разі потреби до відповідних суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії насильству, надають первинної психологічну підтримку та інформують щодо можливостей отримання послуг інших суб’єктів.

Консультативна служба у своїй діяльності керується низкою законів,  законодавчих актів, Конституцією України та своїм положенням.

Постраждалі від насильства можуть отримати психологічну підтримку та консультації практичного психолога, допомогу інформаційного, правового характеру щодо того, як знайти безпечний вихід із складної ситуації.

Робота спеціалізованої служби ґрунтується на  принципах індивідуального  підходу до кожної людини, гуманності, доступності, відкритості, законності, соціальної справедливості та відповідальності за дотримання  етичних і правових норм.

Послуги консультативної служби надаються на безоплатній основі.

Спеціалісти служби неухильно дотримуються принципів конфіденційності у роботі з клієнтами!

Домашнє насильство – це проблема не окремої родини, а всього суспільства. Існує 4 форми насильства: психологічне, фізичне. Сексуальне та психологічне.  Говорити, що якесь одне з видів насильства найгірше, не можна. Адже кожне з них має свій негативний вплив і наслідки на постраждалу особу.

Діяння визнається насильством лише тоді, коли воно порушує вимоги чинного законодавства і призводить чи може призводити до порушення конституційних прав і свобод члена сім'ї.

Домашнє насильство може мати форму, як активних дій (нанесення побоїв, знищення майна тощо), так і бездіяльності, тобто пасивної поведінки особи, коли вона не вчиняє дій, які могла та повинна була вчинити, щоб запобігти настанню шкідливих наслідків (наприклад, ненадання допомоги члену сім'ї, який перебуває у небезпечному для життя становищі).

Головною проблемою насильства в сім’ях є те, що воно найчастіше не виходить за межі зачинених дверей, а відтак «кривдник» залишається непокараним і продовжує знущатись над рідними. Найчастіше, сім’я, в якій живе кривдник, піддається психологічному тиску, а такий вид домашнього насильства виміряти і довести дуже складно.

Людина, яка піддається насильству, постійно перебуває у пригніченому стані та боротись із «тираном» практично не має сили, тому так важливо вчасно зернутись за допомогою.

Різні форми приниження та знущання у родині відображаються на дітях, які й самі безпосередньо страждають або й переймають приклад насильницьких дій. Серед причин того, що постраждалі не звертаються до правоохоронних органів, це - страх помсти з боку «тирана», відчуття власної вини, страх зганьбити сім’ю, почуття сорому та приниженості, низька самооцінка, бажання створити образ ідеальної сім’ї та щасливого подружжя перед іншими, самопожертва заради дітей, а також фінансова залежність.

Будь-хто може бути жертвою або особою, яка вчинила домашнє насильство. Кожна людина, незалежно від своєї статі, ґендерної приналежності, віку, соціального та міграційного статусу чи рівня освіти, може стати жертвою або особою, яка вчинила насильство. Однак переважна більшість зареєстрованих випадків вчиняються чоловіками стосовно жінок.

          Відповідальність за вчинення домашнього насильства

Домашнє насильство є адміністративним правопорушенням, яке підпадає під дію ст.173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Водночас його систематичне вчинення є кримінальним злочином, за яке передбачена відповідальність згідно ст.126-1 Кримінального кодексу України.

 

Памятайте! у ситуації домашнього насильства головне – не мовчати! Своєчасне звернення по допомогу – запорука швидкого вирішення проблемних питань!

 

Особи, які постраждали від насильства, можуть звернутися по допомогу та психологічну підтримку до спеціалістів за адресою:

м. Глобине, вул. Гагаріна, 1 (приміщення райвійськомату), кабінет №8, телефон: 24-2-50.

Графік роботи: понеділок-четвер: з 8.00 до 17.15, п’ятниця: з 8.00 до 16.00. обідня перерва: з 12.00 до 13.00.

 

Також можна отримати допомогу:

  • (0-800-500-005) – національна гаряча лінія по запобіганню домашньому насильству.
  • 102- уповноважений підрозділ поліції
  • Для швидкого, доступного та оперативного реагування на випадок вчинення домашнього насильства можна скористуватись «Чат-ботом» @police_helpbot
  • Гаряча лінія (15-47) – надається юридична, психологічна, інформаційна допомога потерпілим від домашнього насильства жінкам, чоловікам, а також дітям. Сервіс діє цілодобово. Дзвінки безкоштовні, зі стаціонарних та мобільних телефонів анонімні та конфіденційні.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень