A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Вишиті болем: мистецький проєкт на підтримку людей, котрі пережили сексуальне насильство під час війни

Дата: 20.02.2023 11:57
Кількість переглядів: 161

Головним символом та образом цього проєкту стали рушники, на яких мовою орнаменту переклали й вишили історії насильства. Кожна з них — вигадана, але заснована на досвіді реальних людей. Їх можна прочитати на сайті https://vyshyti-bolem.in.ua/
Коли нашому народу боліло, він виспівував біль у пісні й гоїв рану вишиваними рушниками. Рушники – це замовляння, проговорені художньою мовою орнаменту, де кожен символ несе повідомлення. Вони є частиною нашого коду, частиною народної пам’яті, де колись буде й ця війна.
“Вишиті рушники завжди мали сакральне значення для нашого народу. Кожен стібок, хрестик, символ несе повідомлення. Вони є частиною нашого коду, частиною народної пам’яті, де колись буде й ця війна. Про сексуальне насильство під час війни говорити складно і боляче. Та дуже важливо підтримати тих, хто поки сам не готовий говорити про пережите. Ми хочемо допомогти їм заговорити, звернутися по допомогу й у такий спосіб розділити свій біль”, — розповіла Наталя
Ольберт-Сінько, керівна партнерка агенції One Health.

Станом на січень 2023 року прокуратура України зафіксувала 155 випадків сексуального насильства скоєного російськими військовими над українцями. За даними Української Гельсінської спілки, їх може бути в понад 100 разів більше. Точної цифри не відомо, тому що потерпілі мовчать. Людям важко знайти в собі сили, аби говорити про такий травматичний досвід.
“Людям, котрі пережили сексуальне насильство, безперечно важко про це говорити. Та ще важче –залишатись з такими спогадами сам на сам. Одна з цілей проєкту полягає у тому, щоб показати  постраждалим, що вони не самі – поруч дуже багато тих, хто готовий простягнути руку допомоги і разом пройти шлях зцілення”, — зазначила Інна Михальова, психологиня платформи SafeWomenHub.
Проєкт є продовженням інформаційної платформи Далі Є, яка створена агенцією One Health у межах українсько-швейцарського проєкту «Психічне здоров’я для України» з метою допомогти людям, які пережили сексуальне насильство на війні, знайти всю необхідну інформацію у одному місці про те, як та де можна отримати медичну, психологічну та юридичну допомогу.
Мистецький проєкт «Вишиті болем» створено у межах проєкту «Жіноче лідерство: на шляху відновлення України», що фінансується завдяки допомозі Великої Британії від Уряду Великої Британії та впроваджується організацією Пакт й консалтинговою агенцією One Health.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень