A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

ЗВІТ про проведення моніторингу надання соціальних послуг Комунальною установою «Центр надання соціальних послуг Глобинської міської ради» за 2022 рік

Дата: 20.03.2023 16:22
Кількість переглядів: 114

 Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 1 червня 2020 року №449 «Про затвердження Порядку  проведення моніторингу надання та оцінки якості соціальних послуг», наказу Міністерства соціальної політики України від 27.12.2013 №904 «Про затвердження методичних рекомендацій з проведення моніторингу та оцінки якості надання соціальних послуг», державних стандартів  соціальних послуг та враховуючи лист Комунальної установи «Центр надання соціальних послуг Глобинської міської ради» (далі - Центр)  від 27.02.2023 №01-14/270 щодо даних обліку та результатів аналізу показників діяльності з надання соціальних послуг спеціалістами відділу соціального захисту та охорони здоров’я виконавчого комітету Глобинської міської ради був проведений моніторинг надання соціальних послуг Центром та здійснено узагальнення даних його діяльності.

Надавачем соціальних послуг в Глобинській міській територіальній громаді є Комунальна установа «Центр надання соціальних послуг Глобинської міської ради», яка створена згідно з рішенням другої (позачергової) сесії Глобинської міської ради восьмого скликання від 28.12.2020 №15. Відділення Центру провадять соціальну роботу та надають соціальні послуги  особам/сім’ям, які належать до вразливих груп населення або перебувають у складних життєвих обставинах та проживають у м. Глобине та 19 старостинських округів громади.

Центр у своїй діяльності керується Конституцією та законами України, актами Президента України і Кабінету Міністрів України, наказами Міністерства соціальної політики, іншими нормативно-правовими актами з питань надання соціальних послуг, рішеннями виконавчого комітету, рішеннями сесій міської ради, а також Положенням про комунальну установу «Центр надання соціальних послуг Глобинської міської ради».

 Основними завданнями Центру є:

виявлення осіб/сімї, які належать до вразливих груп населення та/або перебувають у складних життєвих обставинах, і ведення обліку таких осіб/сімей;

- проведення оцінювання потреб особи/сімї у соціальних послугах;

- надання соціальних послуг відповідно до державних стандартів соціальних послуг;

- надання допомоги особам/сім’ям у розв’язанні  їх соціально-побутових проблем;

- створення умов для навчання та підвищення кваліфікації працівників, які надають соціальні послуги;

- взаємодія з іншими суб’єктами системи надання соціальних послуг, а також з органами, установами, закладами, фізичними особами – підприємцями, які в межах компетенції у територіальній громаді надають  допомогу вразливим групам населення та особам/сім’ям, які перебувають у складних життєвих обставинах, та/або здійснюють їх захист;

-інформування населення територіальної громади та осіб/сім’ї індивідуально про перелік, обсяг і зміст соціальних послуг, умови та порядок їх отримання;

- забезпечення захисту персональних даних отримувачів соціальних послуг відповідно до Закону України «Про захист персональних даних».

Штатний розпис Центру сформовано відповідно до чинного законодавства з урахуванням спеціалізації, посадові інструкції розроблені та затверджені згідно вимог. В установі налічується 76 штатних одиниць, фактично зайнятих – 72. В усіх особових справах працівників містяться копії документів про освіту, працівники відділень періодично підвищують свою професійну кваліфікацію. Усі працівники Центру мають особисті медичні книжки та своєчасно проходять обов’язкові профілактичні медичні огляди. Працівники  Центру ввічливо та коректно ставляться до громадян під час здійснення своїх посадових обов’язків, зберігають в таємниці конфіденційну інформацію, отриману в процесі виконання службових повноважень. Директором Центру постійно здійснюється проведення робочих нарад з питань законодавства у сфері надання соціальних послуг.

Власного приміщення Центр не має, а використовує приміщення (9 кабінетів) згідно договору на закріплення майна, що перебуває у комунальній власності Глобинської міської територіальної громади, на праві оперативного управління.

 У Комунальній установі «Центр надання соціальних послуг Глобинської міської ради» протягом звітного періоду здійснювали свою діяльність чотири відділення:

- відділення надання соціальних послуг в умовах денного перебування;

- відділення надання натуральної та грошової допомоги;

-відділення надання соціальної допомоги вдома за місцем проживання;

- відділення соціальної роботи.

Центр з урахуванням потреб, визначених у громаді, надає такі соціальні послуги:

- догляд вдома;

- соціальна адаптація;

- соціальна інтеграція та реінтеграція;

- кризове та екстрене втручання;

- посередництво;

- представництво інтересів;

- соціальна профілактика;

- натуральна допомога;

- переклад жестовою мовою;

- соціальний супровід сімей/осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах;

- соціальний супровід сімей, у яких виховуються діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування;

- консультативний кризовий телефон;

- інформування;

- консультування;

- транспортні послуги.

 Послуги надаються Центром:

- за місцем проживання /перебування особи/сім’ї (вдома);

- у приміщенні надавача соціальних послуг;

-за місцем перебування отримувача соціальних послуг поза межами приміщення надавача соціальних послуг (зокрема, на вулиці).

Одночасно слід зазначити, що для оптимізації механізму комплексного підходу до надання соціальних послуг та орієнтуючись на задоволення потреб громадян, які опинилися під впливом чинників складних життєвих обставин, у Центрі створено Мультидисциплінарну  команду з надання соціальних послуг, яка щотижня проводить виїзди за місцем проживання отримувачів, які за станом здоровя не в змозі дістатися до надавача послуг. Беручи до уваги, що в країні запроваджений воєнний стан та існує проблема транспортного сполучення поміж віддаленими населеними пунктами громади при Центрі створено віддалене робоче місце перукаря у с. Великі Кринки.

Соціально спроможна громада - це перш за все надання якісних і доступних соціальних послуг для її жителів, які потрапили в складні життєві обставини  чи перебувають в групі ризику. У 2022 році рішенням двадцять сьомої (позачергової) сесії Глобинської міської ради восьмого скликання від 28.04.2022 №1111 було прийняті зміни щодо звільнення окремих категорій громадян від плати за надання соціальних послуг.

 У Центрі всі соціальні послуги надаються відповідно до державних стандартів. Підставою для надання соціальних послуг є рішення-направлення особи/сім’ї для отримання соціальних послуг, підготовленого спеціалістами відділу соціального захисту та охорони здоров’я виконавчого комітету Глобинської міської ради. За отриманими результатами працівники відділень складають індивідуальні плани та укладають договори про надання соціальних послуг. Визначення індивідуальних потреб отримувача соціальної послуги, підготовка індивідуального плану надання соціальної послуги та оформлення договору відбувається в строк. Всі договори щодо надання соціальних послуг підписані у двосторонньому порядку. У Центрі спеціалістами постійно проводиться моніторинг виконання індивідуального плану надання соціальних послуг і його коригування; формується звітність щодо проведеної  роботи, ведеться  облікова документація; створено електронну базу отримувачів соціальних послуг.

У зв`язку з повномасштабним вторгненням російської федерації Центр і надалі продовжив надавати соціальні послуги, але з новими викликами сьогодення. Центр став гуманітарним хабом з отримання, сортування та видачі одягу, взуття, засобів гігієни, ковдр тощо внутрішньо переміщеним особам, які знайшли прихисток у Глобинській громаді.

Протягом 2022 року працівниками відділень було надано 65 202 послуги та заходи, які отримали 3 678 осіб, що на 2 287 осіб більше, ніж у порівнянні з минулим роком. Серед населення громади найбільшим попитом є наступні послуги: допомога вдома одиноким та одиноко проживаючим громадянам похилого віку, соціальний супровід осіб/сімей в складних життєвих обставинах, перукарські послуги та послуги з дрібного ремонту та пошиття одягу. В розрізі категорій показник надання соціальних послуг  складає: осіб похилого віку -  1 736; осіб з інвалідністю 209; членів сімей  учасників бойових дій АТО -17, внутрішньо переміщених осіб – 1705, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС – 11.

У рамках реалізації інформаційно-просвітницької роботи Центр співпрацює з Глобинським районним сектором філії державної установи «Центр пробації»  в Полтавській області, Глобинською районною філією Полтавського обласного центру зайнятості та сектором «Глобинського бюро правової допомоги». На офіційній сторінці Центру у Фейсбуці у 2022 році започатковано рубрику «Психологічна підтримка», де щодня розміщуються матеріали, спрямовані на подолання людиною різних критичних станів. Новими формами роботи в наданні соціальних послуг та з метою досягнення максимального показника їх доступності стало проведення працівниками Центру вуличних акцій різної тематики та спрямування, що слугує тісному зворотному зв’язку надавача послуг з його потенційними отримувачами. З метою проведення інформаційно-роз'яснювальної роботи працівниками Центру готуються та розповсюджуються на території громади тематичні буклети. На шпальтах місцевої газети «Зоря Придніпров'я» та на сайті Глобинської громади періодично оприлюднюються відповідні інформаційні матеріали.

Беручи до уваги, що Комунальна установа «Центр надання соціальних послуг Глобинської міської ради» розпочала свою діяльність з 2021 року та досягла у своїй роботі ряд позитивних результатів, надалі рекомендуємо:

  • продовжувати проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу серед мешканців Глобинської ТГ щодо напрямків діяльності установи, роботи її відділень, порядку та умов надання соціальних послуг шляхом висвітлення відповідних матеріалів на сайті громади, соціальних мережах тощо;
  • підвищувати професійний рівень працівників Центру за фаховими напрямками своєї діяльності;
  • розширювати спектр надання соціальних послуг відповідно до потреб жителів громади;
  • активізувати роботу щодо виявлення осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах, з метою надання їм відповідних соціальних послуг;
  • у межах фінансової можливості сприяти поліпшенню матеріально-технічної бази установи;
  • налагоджувати співпрацю з приватними підприємцями, підприємствами та організаціями, благодійними фондами у напрямку надання допомоги для покращення організації надання соціальних послуг.

 

 

Відділ соціального захисту та охорони здоров’я виконавчого комітету Глобинської міської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень