A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

ЗВІТ про роботу юридичного відділу Виконавчого комітету Глобинської міської ради за 2017 рік

Дата: 01.02.2018 11:11
Кількість переглядів: 3616

Фото без описуУ своїй діяльності юридичний відділ керується Конституцією та законами України, актами Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, міністерств і відомств, прийнятими відповідно до Конституції та законів України, рішеннями органів місцевого самоврядування.

Основним завданням відділу є правове забезпечення діяльності міського голови, міської ради, її виконавчого комітету, а також структурних підрозділів міської ради.

Робота юридичного відділу за вказаний період спрямовувалася на організацію правової роботи, щодо правильного застосування, неухильного додержання та запобігання невиконанню вимог актів законодавства міською радою, виконавчим комітетом, керівниками та працівниками його відділів під час виконання покладених на них завдань.

Так, протягом 2017 року роботу юридичного відділу можна поділити на  чотири основних напрямки, зокрема:

І. Договірна робота

Всього юридичним відділом забезпечено укладення 835 договорів, з них:

748 – договори купівлі-продажу та виконання робіт чи надання послуг;        6 – на право перевезення пасажирів автомобільним транспортом на міських  автобусних маршрутах загального користування;

4 – міжнародні договори про співробітництво;

9 – про пайову участь у розвитку інфраструктури;

4 – про участь у соціально-економічному розвитку;

36 – про передачу міжбюджетних трансфертів;

27 – про передачу в оренду  чи господарське відання майна;

1 – продаж комунального майна.

Окрім того, протягом 2017 року укладалася значна кількість додаткових угод до даних договорів. Велися переговори щодо істотних умов договорів та додаткових угод.

ІІ. Забезпечення представництва в судах

Важливим напрямком в роботі працівників відділу є представлення інтересів міської ради, її виконавчого комітету, органу опіки та піклування виконавчого комітету та міського голови в судових установах. Відповідно до чинного законодавства України будь-які рішення органів місцевого самоврядування можуть бути оскаржені у судовому порядку. Тому представництво інтересів міської ради в судових органах відіграє значну та суттєву роль.

Так, всього протягом 2017 року в судах різних інстанцій розглянуто 171 справу, де стороною є Глобинська міська рада чи виконавчий комітет в рамках цивільного, господарського, адміністративного судочинства, з них:

30 – щодо визнання бездіяльності Глобинської міської ради чи виконавчого комітету, скасування рішень, з яких по:

          24 – відмовлено у задоволенні позовних вимог;

2 – задоволено частково;

4 – ще не розглянуто по-суті.

141 – справи, щодо встановлення факту родинних відносин, факту, що має юридичне значення, позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів, відновлення строку на прийняття спадщини, визнання права власності на майно та інші справи, що стосуються майнових, житлових та інших прав жителів громади, по яким працівниками відділу вживалися заходи, щодо забезпечення законних прав та свобод, осіб які зверталися за відповідним захистом до суду.

Найбільша кількість справ розглядалася Глобинським районним судом Полтавської області. Також були позови підвідомчі Полтавському окружному адміністративному суду, Господарському суду Полтавської області. Забезпечувалося представництво Глобинської міської ради у апеляційних та касаційних судах.

ІІІ. Надання юридичної консультації та роз’яснень

Юридичним відділом виконавчого комітету Глобиської міської ради  ведеться прийом громадян та з кожного питання, що стосується захисту прав та інтересів людини жителям нашого міста надається розгорнута консультація щодо роз’яснення Законів України з земельних, житлових, соціальних та інших питань. Незахищеним категоріям громадян (пенсіонерам, ветеранам війни, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, малозабезпеченим громадянам) надається безоплатна первинна правова  допомога в написанні заяв, клопотань та ін. необхідних документів.

Зокрема, надано юридичну консультацію та роз’яснення:

74 – громадянам, що зверталися до відділу (у сфері сімейних відносин, щодо прийняття спадщини, житлові, земельні питання, щодо права власності, діяльності судових органів та ін.).

Щодня надавалися консультації та роз’яснення працівникам виконавчого комітету, що стосуються сфери їх роботи.

 

ІV. Інші напрямки діяльності

З найбільш вагомих слід відзначити:

1.Працівниками відділу здійснено заходи, щодо припинення ККП м. Глобине (розробка проекту рішення сесії про припинення, внесення даних про початок процедури ліквідації до державного реєстру, укладення договору з ліквідатором та ін. заходи).

2.Здійснено заходи щодо створення КП «Глобинське» (розробка проекту рішення сесії про створення, розробка статуту, здійснення державної реєстрації та ін. заходи.)

3.Забезпечено повний юридичний супровід проведення перших виборів старост у громаді (розробка проекту рішень сесій, інформування Центральної виборчої комісії, надання відповідних консультацій членам Глобинської міської виборчої дільниці).

4.Надавалася юридична допомога при створенні відділу «Центр надання адміністративних послуг» виконавчого комітету Глобинської міської ради.

5.Працівники відділу брали участь у нарадах і засіданнях постійних та тимчасових комісій (з проведення конкурсу на заміщення вакантних посад, адміністративна, з питань захисту прав дитини, з визначення перевізників на міських  автобусних маршрутах загального користування, громадська комісія з житлових питань та ін.), у засіданнях тендерного комітету. Здійснювалися виїзди по обстеженню майна, територій, житлових умов та ін.

6.Подано до суду, за матеріалами відділу комунального майна і закупівель виконавчого комітету Глобинської міської ради, заяву про передачу безхазяного нерухомого майна у комунальну власність, яка була судом задоволена.

7.Направлено 5 претензії контрагентам, щодо виплати заборгованості на користь Глобинської міської ради, 3 з яких задоволено. По іншим готуються відповідні позови до суду.

8. Було підготовлено та подано заперечення на Акт, складений контрольною групою територіального управління Рахункової палати по Харківській, Сумській та Полтавській областях, за результатами проведення перевірки Глобинської міської ради, яке було прийняте контролюючим органом до уваги.

9. Працівники відділу протягом 2017 були присутні на засіданнях сесій Глобинської міської ради та засіданнях виконавчого комітету.

10. За дорученням міського голови працівники юридичного відділу розглядали, аналізували та готували відповідь по значній кількості звернень фізичних та юридичних осіб, запитів прокуратури, ухвали суду, відповідні документи інших правоохоронних і контролюючих органів.

11. Вирішено значну кількість інших проблемних питань, пов’язаних з недосконалістю законодавства чи відсутністю норм права які б регулювали дані відносини.

Працівниками юридичного відділу виконавчого комітету Глобинської міської ради і надалі посилено проводитиметься робота щодо виконання своїх посадових обов’язків, доручень міського голови, заступників міського голови щодо захисту законних прав та інтересів виконавчого комітету Глобинської міської ради та територіальної громади м. Глобине в цілому.

 

Начальник юридичного відділу                                                     В.М.Голушко


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень