A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Трудовий договір – вигідно всім

Дата: 05.02.2018 14:53
Кількість переглядів: 1161

Фото без описуВідповідно до статті 43 Конституції України  кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя  працею,  яку  він  вільно  обирає або на яку вільно погоджується. Держава створює  умови  для  повного  здійснення  громадянами права на працю,  гарантує рівні можливості у  виборі  професії та роду трудової  діяльності, реалізовує програми професійно-технічного навчання, підготовки і перепідготовки кадрів відповідно до суспільних потреб.

Працівники реалізують   право   на   працю  шляхом  укладення трудового  договору  про  роботу  на  підприємстві,  в   установі, організації  або  з  фізичною  особою,  отже  трудовий  договір  є основною, базовою формою виникнення трудових правовідносин.

Кодексом законів про працю України дано визначення трудового договору. Так, трудовий  договір - це угода між працівником і власником підприємства,  установи, організації або уповноваженим ним органом чи  фізичною  особою,  за якою працівник зобов'язується виконувати роботу,  визначену  цією  угодою,  з  підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства,  установи, організації або уповноважений ним орган чи  фізична   особа зобов'язується виплачувати працівникові   заробітну   плату  і забезпечувати  умови  праці,  необхідні  для   виконання   роботи, передбачені  законодавством  про  працю,  колективним  договором і угодою сторін.

Слід зауважити, що дотримання вимог законодавства про працю обопільна вигода  роботодавця та найманого працівника. Трудові стосунки   роботодавця із працівником повинні розпочинатися  із укладання трудового договору, який оформляється наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу.

Повідомлення про прийняття працівника на роботу подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою до територіальних органів Державної фіскальної служби за місцем обліку їх як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування   до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором.

При цьому,  таке повідомлення  може бути зроблено  одним із таких способів:

– засобами електронного зв’язку з використанням електронного цифрового підпису відповідальних осіб відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу та електронного підпису;

– на паперових носіях разом з копією в електронній формі;

– на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше ніж із п’ятьма особами.

Укладання трудового договору та   своєчасне повідомлення про це відповідних державних установ  позбавляє роботодавців  від відповідальності  за порушення трудового законодавства в частині використання найманої праці. Адже,  у випадку використання найманої праці без укладання трудового договору, юридичні та фізичні особи    несуть значну фінансову, адміністративну, а то і кримінальну відповідальність.   

Так,  фінансова відповідальність за кожного окремо взятого не оформленого належним чином  найманого працівника передбачає  30 мінімальних зарплат, а  це становить з 1 січня 2018 року суму в розмірі 111 690 грн. (мінімальна зарплата зараз - 3723 грн.). При цьому це можуть бути,  як факти   допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору,   так і  оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання ним роботи повний робочий час.

Слід приділяти належну увагу і щодо правильності  оформлення наказів про прийняття працівників на роботу, оскільки,  за можливе визнання недійсним наказу підприємству чи іншому суб’єкту підприємницької діяльності або фізичній особі  загрожує штраф у 111 690 грн. Якщо ж наказ оформлений правильно, але підприємство несвоєчасно повідомило фіскальну службу про прийняття працівника на роботу, то таке порушення коштуватиме роботодавцю  3 723 грн.  штрафних санкцій.

Крім того, статтею 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення України передбачено адміністративну відповідальність на керівника підприємства від 8500 грн. до 17 000 грн. за фактичний допуск працівника без трудового договору.

Тож, щоб не мати клопотів із законом та спрямовувати всі свої зусилля і кошти на розвиток підприємницької, виробничої діяльності та власних потреб роботодавцям слід,  в першу чергу,  перейматися тим, щоб їх стосунки з найманими працівниками відповідали вимогам трудового законодавства України.

Вигідне офіційне оформлення трудових стосунків і працівникам. Адже, офіційне працевлаштування гарантує  їм соціальний захист, набуття трудового стажу, надає гарантії належного правового захисту, в разі виникнення трудових конфліктів з роботодавцями.

           

Інспектор праці відділу соціального забезпечення
виконавчого комітету Глобинської міської ради                                                                                О.В.Логвин

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень