Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Пастка на майбутнє

Дата: 17.05.2018 12:32
Кількість переглядів: 782

Фото без описуСаме так можна назвати ситуацію, коли частина працівників сьогодні працює отримуючи винагороду, в так званих,  «конвертах».

При цьому є дві ситуації. В першій- працівник взагалі не оформлений, але при цьому отримує досить пристойну винагороду за свою працю. Роботодавець запевняє працівника, що, мовляв, так обом їм вигідно. Адже, якщо він роботодавець, буде сплачувати податки із офіційної нарахованої та виплаченої  заробітної плати, то працівникові менше коштів дістанеться на руки.

Та при цьому він не пояснює працівникові, що той позбавлений соціального пакету: оплачуваної відпустки, соціальних гарантій в разі захворювань, чи настанні  нещасного випадку та каліцтва. А саме головне – отримання трудового  стажу, який зможе забезпечити гідну виплату пенсії в старості.

В іншому випадку, до речі, дуже поширеному, та який важко виявити навіть при перевірках підприємств  інспекторами праці – це коли роботодавець офіційно виплачує працівникові гарантований державою мінімальний розмір заробітної плати, а решту неофіційно доплачує в тих самих же «сумнозвісних» конвертах. В цьому випадку здається всі задоволені. Роботодавець убезпечив себе від покарання за ухилення від офіційного працевлаштування своїх найманих працівників, працівники мають соціальні гарантії, передбачені державою. Працюючи,  працівник має гарні достатки і може бути задоволеним. Та знову ж, втративши своє здоров’я, досягнувши пенсійного віку,  особа опиниться сам на сам зі своїм мізерним розміром пенсії. Адже її фактичний розмір в майбутньому напряму буде залежати від тих відрахувань із заробітної плати, які будуть здійснені із заробітної плати працівника протягом років його трудового стажу.

Тож,  в усякому разі,  потрібно пам’ятати, що лише офіційне працевлаштування, офіційні виплати  заробітної плати можуть гарантувати не лише надійність і соціальні гарантії сьогодні, але й будуть надійною економічною опорою майбутнього.

Роз’яснюємо, що у випадку порушень вимог законів України щодо виплати заробітної плати працівник,  має право звернутися до державних контролюючих чи правоохоронних органів із заявами чи повідомлення про факти порушень. Працівники, що працюють по найму на території Глобинської громади за отриманням правових консультацій, захисту порушених їх трудових прав    можуть звернутися  до Глобинського міського голови  чи інспектора праці відділу соціального забезпечення Глобинського міськвиконкому  письмово, зателефонувавши за номерами (05365) 2-42-78, (05365) 2-52-19, (05365) 2-42-53, або з відповідним повідомленням  на електронну  адресу: globino.mr@i.ua.

 

Інспектор праці відділу соціального забезпечення
виконавчого комітету Глобинської міської ради                       О.В.Логвин
 

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень