Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Відбулися заходи з нагоди 75-ї річниці визволення міста Глобине

Дата: 26.09.2018 14:34
Кількість переглядів: 2092

У ці вересневі дні ми повертаємося пам’яттю і серцем до грізних сторінок минулого, щоб вкотре осягнути, кому зобов’язані можливістю жити й ростити дітей, онуків, правнуків. Згадуємо Другу світову війну, бо пережите залишило невиправний слід у людських душах.

Тож і цього прохолодного осіннього дня 26 вересня 2018 року глобинці вкотре згуртувалися аби віддати шану всім тим, хто захищали країну, вистояли і перемогли у кровопролитній війні, яка забрала мільйони життів, адже кожен з нас береже у своєму серці щиру гордість за батьків, дідів і прадідів.

Урочисті заходи почалися о 8 годині ранку подячним молебенем за місто та його жителів у Свято-Михайлівській церкві, який провів Отець Володимир, настоятель Глобинської Свято-Михайлівської церкви.

Потому всі бажаючі мали змогу взяти участь у святковому автопробігу на честь рідного міста, який розпочався із центральної площі І.Я.Глоби. Маршрут  автопробігу пролягав через усе місто. На в’їзді в Глобине учасники автопробігу зустріли делегацію із Семенівського району, яка прибула з почесною місією, аби передати глобинцям Всеукраїнську естафету пам’яті. Завершився святковий автопробіг біля пам’ятника Загиблим воїнам, де на них вже чекали учнівська молодь, небайдужі жителі міста, які прийшли, щоб вшанувати пам’ять захисників, воїнів-визволителів, які не повернулися з поля бою, які померли від ран, які були закатовані у фашистських застінках та тих, хто відійшов у вічність за покликом часу.

Урочистий мітинг відкрив Глобинський міський голова Станіслав Джусь. Він вкотре нагадав всім присутнім про ті страшні події, які відбувалися у місті Глобине та жахливі цифри статистики про загиблих в часи фашистської окупації.

«13 вересня 1941 року фашистські окупанти були в Глобиному та негайно ввели режим терору. В будинку колишнього райвиконкому закатували 207 патріотів.

На околиці Глобиного, біля залізничного насипу, розстріляли 86 жителів: з них 14 жінок та 16 дітей віком від 1 до 12 років.

Влітку 1943 року, передчуваючи наближення свого кінця, окупанти провели масові арешти. Понад 400 громадян відправили в Кременчук та Київ, де розстріляли, за винятком 80 осіб, яким вдалося втекти. Всього на Глобинщині під час окупації розстріляно і замордовано близко двох з половиною тисяч юнаків та дівчат, у т.ч. з самого Глобиного – 426 чоловік.

26 вересня 1943 року фашистів було вибито з Глобиного. Жителі з радістю зустрічали визволителів – воїнів восьмидесятої гвардійської дивізії двадцять першого гвардійського стрілецького корпусу» - зазначив Станіслав Джусь під час виступу та побажав усім глобинцям і гостям міцного здоров’я, невичерпної енергії, родинного затишку та миру, непохитної віри у світле майбутнє і цілісність української держави.

З вітальними словами до учасників мітингу звернулись голова Глобинської районної ради Володимир Сьомін та ветеран Другої світової війни, голова Глобинської районної ради ветеранів Іван Каленикович Мошляк. Під час виступу Іван Каленикович вже традиційно поділився своїми спогадами про ті страшні часи, про подвиги, відвагу та сміливість наших земляків.

Під час мітингу делегація із Семенівського району у складі заступника голови Семенівської районної ради Володимира Сербина, голови Семенівської районної організації ветеранів Любові Мазанько, голови координаційної ради естафети пам’яті, полковника у відставці, Почесного ветерана України Івана Трофименка та начальника районного відділу культури і туризму Ірини Синенко урочисто передала Всеукраїнську естафету пам’яті, яку від імені всіх глобинців прийняв Іван Каленикович Мошляк.

Хвилиною мовчання учасники мітингу вшанували пам’ять всіх героїв, що полягли на полі бою, всіх безвинно вбитих жертв фашистського терору та  поклали квіти до підніжжя пам’ятника Вічної Слави.

По завершенню мітингу керівники міста та району вшанували память героїв Другої світової війни, поклавши квіти до місць поховань.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень