A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Екологічно важливий об’єкт проходить перевірку та випробування

Дата: 02.10.2018 17:18
Кількість переглядів: 925

Десятки років наше містечко Глобине не мало центральної каналізації та очисних споруд зворотної  дії, а всі її спроби побудувати  залишались не вирішеними, а сам об’єкт на тривалий час залишався незакінченим довгобудом. Ця проблема ставала на перешкоді будівництву багатоповерхових будинків, спричиняла проблеми з відкачуванням місцевих каналізаційних та вигрібних ям, загострювала  екологічні проблеми в нашому місті, яких і так вдосталь.

 

Основною причиною  такого стану речей з будівництвом центральної каналізації була відсутність належного фінансування. Тож,  із створенням об’єднаної громади та збільшенням надходжень до бюджету громади   вирішено було довести  задум з будівництва очисних споруд до його завершення. Переконані, що  на початку втілення цього задуму в життя чимало в кого з жителів громади було багато скептицизму. І, дійсно, підстави для цього були. Адже, будівництво центральної каналізації в місті ставала каменем спотикання для попередніх керівників міста. Тому, і саме прийняття такого рішення було дуже нелегким для керівництва міської ради.

 

Олександр Артюшенко, заступник Глобинського міського голови, що  найбільше переймався цим питанням, пошуком технологічного вирішення самого процесу очищення, впровадженням найновіших технологій,  виготовлення відповідної технічної документації, зауважив, що саме основне треба було наважатися братися за вирішення цього питання. Тобто вирішити для себе з чого починати та мати впевненість,  що все це можна буде успішно завершити.

 

Керівництво міської ради усвідомлювало ту відповідальність, яку воно бере на себе  розпочинаючи будівництво центральної каналізації. Це і довіра депутатів, які погодили проекти капітальної реконструкції очисних споруд, та саме основне -  відповідальність перед жителями міста, які висловили свою підтримку цій команді керівників громади.

 

Сьогодні можна перевести подих. Позаду два роки об’ємного та масштабного будівництва. Були і непередбачувані обставини, які ставали на перешкоді будівельним роботам. Та це вже все позаду. Зараз тривають пуско-налагоджувальні роботи. Навчається технології  процесу очистки обслуговуючий персонал очисних споруд,  а на самому об’єкті вже зараз проводиться процес очистки каналізаційних стоків в  тестовому режимі.

 

Щодня на очищення поступає близько 60 м. куб. стоків. 10-20 кубів дає авіамістечко, ще 40-50 завозиться комунальними ассенізаторськими машинами з каналізаційних вигребів багатоквартирних будинків.  А загальна потужність очисних споруд центральної каналізації становить 400 м. куб. на добу.

 

На даний час в очисних спорудах центральної міської каналізації застосовуються найпередовіші технології з очищення каналізаційних стоків, які є в Україні. Перш, ніж застосовувати  їх у нашому місті керівники громади ознайомились з досвідом їх застосування в інших містах України,  де вони були встановлені та успішно пройшли апробацію.

 

В установці «Джерело», що є основою, своєрідним «серцем» очисних споруд застосована біологічна система очищення з використанням активного мулу. Іншими,  простими словами - це коли хороші бактерії поїдають поганих бактерій. Фактично на сьогодні нічого кращого, ніж біологічна очистка каналізаційних стоків немає. Заражених хвороботворними бактеріями і шкідливими мікроорганізмами стічних вод не може  очистити жоден механічний фільтр. Тому на допомогу комунальникам і  приходять корисні бактерії,  які живуть в установці «Джерело» (розміщуються в спеціальному пристосованих для них обладнаннях) та виконують  таку необхідну свою робочу місію. Подальше знезараження стоків проводиться ультрафіолетом, а остаточне  доочищення проходить   аіровими  плотиками.

 

На виході маємо чисту, прозору, без будь якого запаху воду. На днях має бути проведений аналіз стану очищених вод, який має засвідчити ефективність роботи очисних споруд.

 

В планах на наступний рік - введення в дію першої черги пускового комплексу міської каналізації і вже з центру міста від багатоповерхових будівель каналізаційні стоки стануть надходити до  очисних споруд. Це не лише ліквідує проблему необхідності періодичного відкачування та вивозу каналізаційних стоків з вигрібних ям від багатоповерхових будинків, але і значно покращить екологічний стан в місті.

 

 

 

 

 

 

 

           



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень