A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Зелена перлина Глобинщини – Устимівський дендропарк святкує 125-річчя

Дата: 17.10.2018 09:30
Кількість переглядів: 4376

Цими сонячними осінніми днями один з найбільш визначних природоохоронних об’єктів на території Глобинської громади - Державний дендрологічний парк «Устимівський» відсвяткував 125 років з дня заснування. Парк закладено навесні 1893 року місцевим поміщиком, лікарем за фахом Василем Васильовичем Устимовичем. Перші посадки були здійснені на площі 1,5 десятини. Поповнення колекції проводилося без перерви і зараз колекція налічує 472 види, та являє собою унікальне зібрання деревних та кущових порід. Основу колекції (майже 80%) складають лікарські рослини. Саджанці та насіння завозилися в основному з берлінської фірми Шпетта, а також із Америки, Канади, Франції, Китаю, Японії, садівництв Варшави, Львова, Одеси та Кременчука. На сьогодні у підтримання благоустрою дендропарку та оновлення його колекції значний вклад вносить Михайло Колісник, голова фермерського господарства «Златопіль». За кошти господарства придбані саджанці декоративних дерев, кущів. Постійно виділяється техніка та людські ресурси для догляду за рослинами.

Святкування розпочилася на території парку. Після вітального слова директора Устимівської дослідної станції рослинництва Юрія Харченка, всіх гостей запросили насолодитися чудовою, оглядовою ексурсією по території дендропарку, яку провела дендролог Олена Білик. Гості мали змогу не тільки дізнатися про рідкісні види рослин, які тут зростають, а й отримати приємні враження від чудових краєвидів та розмаїття кольорів природніх ландшафтів осіннього парку.

По завершенню екскурсії Глобинський міський голова Станіслав Джусь разом з головою Глобинської районної державної адміністрації Вадимом Данилевським та головою Глобинської районної ради Володимиром Сьоміном взяли участь в урочистому висадженні саджанців на честь 125-річчя Устимівського дендрологічного парку.

Далі в адміністративному корпусі Устимівської дослідної станції рослинництва в селі Устимівка відбулося засідання круглого столу «Проблеми старовинних парків в умовах змін клімату та шляхи їх вирішення», під час якого обговорювалися напрямки роботи з колекціями декоративних та деревних порід у  садах та парках, можливості залучення зразків до колекцій установ, актуальні питання щодо вивчення матеріалу та використання його в наукових програмах, а також шляхи співпраці стосовно організації життя парків та інші.

Сьогодні Устимівський дендропарк є центром науково-просвітницької роботи. Щорічно територією парку проводяться екскурсії (групові та індивідуальні). З генетичним різноманіттям Устимвської дослідної станції та дендропарку знайомляться жителі області, учні, студенти коледжів, університетів, академій, науковці з різних установ, іноземні делегації.

Фото без описуФото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень