A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Що робити, якщо не виплатили своєчасно заробітну плату?

Дата: 29.10.2018 14:44
Кількість переглядів: 705

Фото без описуКонституцією України кожному громадянину України гарантується його право на своєчасне одержання винагороди за працю та отримання її в розмірах не нижче встановленої законом. Ці ж права працівника на своєчасне отримання винагороди за результати своєї праці  передбачені   частиною першою  статті 2 Кодексу законів про працю України , а також статтями  21 і 22 Закону України «Про оплату праці»

 

Відповідно до частини  2 статті 2 Кодексу законів про працю України, дане право реалізується шляхом укладення трудового договору про роботу на підприємстві, в установі, організації або з фізичною особою.

 

Однак, іноді працівники стикаються з ситуацією, коли роботодавець не лише не сплачує її, але й не дає гарантій щодо сплати протягом найближчого часу.

У випадку несплати роботодавцем заробітної плати працівник має право захищати свої права можна,   як  у позасудовому  порядку,    так і шляхом звернення безпосередньо до суду.

 

Перший шлях це звернення до роботодавця із заявою про виплату заробітної плати, а також про компенсацію втрати її частини у зв’язку із порушенням строків її виплати відповідно до індексу зростання цін на споживчі товари і тарифів на послуги. Право на таке звернення гарантується статтею  34 Закону України «Про оплату працю».

 

Крім того, законодавець передбачає і  звернення працівника із відповідною заявою до комісії по трудових спорах. І хоч таке звернення не має  обмеження будь-яким строком, але можливе лише в тому випадку,  коли така комісія наявна (створена) на підприємстві. В даному випадку трудовий спір підлягає розгляду за умови, що  працівник самостійно або з участю профспілкової організації не врегулював розбіжності при безпосередніх переговорах із роботодавцем. Дана комісія зобов’язана розглянути спір у десятиденний строк з дня подання заяви. Спори повинні розглядатися у присутності працівника, який подав заяву, представників власника або уповноваженого ним органу. Розгляд спору за відсутності  працівника допускається лише за його письмовою заявою. За бажанням працівника при розгляді спору від його імені може виступати його представник. Рішення комісії по трудових спорах підлягає виконанню  роботодавцем  у триденний строк.

 

У випадку незгоди з  рішенням комісії,  працівник має право  оскаржити його до суду в десятиденний строк з дня вручення виписки з протоколу засідання комісії, чи його копії.

 

Працівник, якому не виплатили своєчасно зарплату, або  ж не виплачують її протягом тривалого терміну має право звернутися до суду.

Безперечно, що звернення до суду  є гарантованим і найефективнішим  способом захистити своє право на отримання заробітної плати. При цьому працівник має право звернутися до суду без обмеження строку. Для цього потрібно подати заяву до суду  першої інстанції за місцезнаходженням роботодавця або за місцем реєстрації заявника.

 

Заява подається у письмовій формі та має містити докази: перебування заявника у трудових відносинах із боржником (наприклад: засвідчені копії наказу про прийняття на роботу, копія трудової книжки, копія трудового договору між роботодавцем і працівником, довідка з місця роботи тощо) підтвердження суми, яка стягується (будь-який належно оформлений документ, що вказує на розмір нарахованої заробітної плати та компенсації за порушення строків її виплати, зокрема, довідка бухгалтерії боржника, розрахунковий лист чи копія платіжної відомості тощо).

 

І ще важливо знати, що при зверненні до суду з вимогою про стягнення нарахованої,  але не виплаченої зарплати судовий збір не сплачується.

 

У разі, якщо роботодавець не видає документа про суму нарахованої, але не виплаченої заробітної плати, це не повинно зупиняти працівника в його намірах в судовому порядку здійснити захист своїх прав. В даному випадку необхідно звернутися до суду із клопотанням про витребування доказів. Подібне клопотання може бути заявлене та вирішене судом виключно в позовному провадженні (тобто за відповідним зверненням працівника). За загальним правилом, рішення суду підлягає примусовому виконанню після набрання ним законної сили.

 

За отриманням консультацій з трудового законодавства, захистом своїх прав щодо оформлення трудових відносин та виплати заробітної плати жителі Глобинської громади можуть також звернутися із відповідними заявами до Глобинського міської ради  письмово, зателефонувавши за номерами (05365) 2-42-78, (05365) 2-52-19, (05365) 2-42-53, або з відповідним повідомленням  на електронну  адресу: globino.mr@i.ua.

 

Інспектор праці відділу соціального забезпечення

виконавчого комітету Глобинської міської ради                        О.В.Логвин

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень