A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

"У їхніх серцях Україна жила"

Дата: 23.11.2018 16:03
Кількість переглядів: 721

День Свободи і Гідності встановлений "з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об'єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також віддання належної шани  патріотизму й мужності громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013 року — лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору…" згідно з указом Президента України Петра Порошенка № 872/2014 «Про День Гідності та Свободи» від 13 листопада 2014 року.

   

Незважаючи на прагнення українського народу йти курсом євроінтеграції, будувати демократичну і самостійну державу, тодішня влада   своїми діями  направляла країну в прірву авторитаризму, зневаги до засадничих прав людини, тотальної корупції, свавілля правоохоронних органів. Такі злочинні дії змусили українців вийти з акціями протесту спочатку на Майдан Києва, а згодом і більшості  міст  країни.   Це була  найчисельніша за часів незалежної України акція протесту проти правлячого режиму.    Після трьох місяців драматичних вуличних протистоянь, що призвели до загибелі 107 учасників революції Гідності,  відбулася втеча  колишнього президента Віктора Януковича та його уряду, зміна політичних еліт і курсу держави, яким українці були невдоволені.

      

Зараз Східний вектор рухнув і ми хоч  поволі, а все ж просуваємося в бік євроінтеграції. Потрібно  докласти ще багато зусиль, щоденної праці,  щоб  будувати Європу в Україні.

         

В ці листопадові дні  вшановуємо героїв Небесної Сотні, борців за волю України.  В Пирогівській ЗОШ ( I- III ступенів) відбулася година спілкування:  " У їхніх серцях  жила Україна",  з уст підростаючого покоління лунали слова щирої вдячності тим, хто відстоював гідність і право людини на свободу,  хто боровся до кінця за свою Україну.

 

А сотню вже зустріли небеса…

Летіли легко, хоч Майдан ридав…

І з кров’ю перемішана сльоза…

А батько сина ще не відпускав.

Й заплакав Бог, побачивши загін:

Спереду сотник—молодий, вродливий,

І юний хлопчик в касці голубій,

І вчитель літній, сивий-сивий…

І рани їхні вже їм не болять…

Жовто-блакитний стяг покрив їм тіло…

Як крила ангела, злітаючи назад,

Небесна сотня в вирій полетіла.

 

 

 

Пирогівський сільський бібліотекар

Лідія Мацак

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень