A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Година спілкування: кожен може відчути себе головою ОТГ

Дата: 23.04.2019 19:42
Кількість переглядів: 1459

Очільник громади Станіслав Джусь та його заступник Галина Токаренко провели годину спілкування з вчителями та учнями Глобинської ЗОШ І-ІІІ ступенів №5 та їхніми батьками. Під час зустрічі, яка проходила у формі інтерактивної гри «Моя громада», учасники спробували себе у ролі керівника громади. Діти та дорослі дружно працювали в командах, вчилися знаходити шляхи вирішення проблемних питань, дізнались про те, які перешкоди можуть стояти на шляху до прийняття рішень та які наслідки можуть бути, пересвідчилися, що приймати рішення важко, але в команді це зробити набагато легше.

Міський голова Станіслав Джусь ініціював організацію заходу в нетрадиційному форматі, аби в неофіційній атмосфері поспілкуватися з молоддю та жителями міста, ознайомити з основними напрямками своєї роботи, а також почути про їхні проблеми, їхню оцінку роботи органу місцевого самоврядування за напрямками, їхнє бачення щодо спільного визначення шляхів розвитку громади, спільного прийняття рішень та потреби напрацювання спільного плану дій.

Очільник громади, звертаючись до присутніх, зауважив, що сьогодні це  школа №5, та має сподівання, що зустрічі із молоддю в подібному форматі стануть традиційними у Глобинській громаді, адже міська влада розуміє необхідність та важливість поліпшення комунікації з жителями, залучення їх до управління громадою. І основний потенціал вбачає саме в молоді, оскільки вони досить чітко та аргументовано визначають проблемні питання, хочуть, щоб їх чули та приймали рішення враховуючи їх думку, а також планують бути активними мешканцями, вони хочуть вивчати законодавство і розуміти систему влади, їм цікаво. Їм все цікаво. І це довели результати гри.

Чотири команди (І – команда учнів, ІІ - команда батьків, ІІІ - команда вчителів, і ІV - керівники громади) по черзі вирішували питання, які їм пропонувались в ході гри, та, після прийняття рішення, мали змогу побачити коментар, як це вплинуло на рейтинг їх команди, на бюджет, та чи було дотримано законну. Приємно те, що за підсумками гри, всі команди здобули перемогу, але з різною кількістю балів І команда отримала  354 бали, ІІ – 286 балів, ІІІ – 368 балів і ІV – 412 балів.

Підсумовуючи думки та враження від гри учасники відмітили, що будь-яке прийняття рішення було важким, оскільки потрібно було балансувати, діяти в рамках закону та бюджету, та основне враховувати інтереси жителів. Учні сказали, що потрібно було думати на три кроки вперед, що у них, до речі, досить добре виходило, і за це вони неодноразово отримували додаткові бонуси як до бюджету, так і до рейтингу своєї команди. Їхнє стратегічне мислення неодноразово відмічав у ході гри міський голова. Та основне, на чому акцентували увагу всі учасники гри – це вміння дослухатися до своїх колег, враховувати їхню думку та приймати рішення разом, колегіально.

Ще в ході зустрічі всім присутнім були роздані анонімні опитувальники із списком вже реалізованих у 2018 році проектів у громаді, де потрібно було визначити важливість заходу (розставити пріоритет від 1 до 16) та необхідність здійснення заходу (де «+» необхідно, а «-» можна було й не робити). Аналіз анкет показав, що найбільш важливими проектами для даної цільової аудиторії виявились «Впровадження засад Нової української школи», вуличне освітлення та будівництво тротуарів, а найменш актуальними «Підтримка молодих спеціалістів, які отримують заохочувальну премію в розмірі 100 відсотків посадового окладу протягом першого року роботи» та «Придбання новорічних 3D фігур та гірлянд для прикрашання головної площі міста до новорічних свят».

В кінці опитувальника пропонувалось внести пропозиції щодо проектів, які потребують негайного вирішення. Як виявилось, найбільше пропозицій надійшло щодо необхідності проведення ремонту доріг та організації центрів дозвілля для молоді. Хоча, зустрічались такі анкети, де пропонувалось побудувати чи створити центри дозвілля і тут же стояв знак «-» навпроти будівництва майданчика для міні-футболу. Серед інших були пропозиції щодо обмеження руху вулицями Промислова та Героїв Краснодону, облаштування центру міста, «збільшити оазиси культури і краси в місті», створити ДЮСШ з різними напрямками, встановити «лежачі поліцейські» біля навчальних закладів та інші.

Водночас керівників громади цікавило питання якими джерелами користуються жителі для отримання інформації про роботу виконавчих органів міської ради.  Як виявилось основним джерелом є соціальна мережа Facebook, і лише незначна частина присутніх використовує офіційний веб-сайт Глобинської міської територіальної громади https://globynska-gromada.gov.ua/. Хоча, як зауважив міський голова, досить часто на сайті публікуються термінові оголошення, які можуть бути важливими та корисними для жителів громади. Тож Станіслав Джусь наголосив, що питання комунікації є досить актуальним і потребує вивчення та вдосконалення з врахуванням пропозицій та побажань жителів.

Загалом захід був досить насиченим та інформативним, адже діалог це завжди шлях до порозуміння, шлях до цивілізованого вирішення нагальних потреб, шлях до правди та успіху.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень