A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Правові нюанси звільнення з роботи за власним бажанням

Дата: 14.06.2019 09:58
Кількість переглядів: 1168

Найманий працівник має право з власної ініціативи розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, а власник або уповноважений ним орган зобов’язаний в установленому порядку його звільнити. Так, стаття 38 Кодексу законів про працю передбачає, що працівник зобов’язаний письмово за два тижні попередити роботодавця про своє бажання щодо розірвання трудового договору, який укладався на невизначений строк. При цьому, вказувати причину звільнення в заяві не обов’язково, але в певних випадках це доречно зробити. Оскільки від того, наскільки поважною є причина, залежать обставини, за яких законодавець передбачає можливість звільнення працівника без відпрацювання двотижневого строку.

 

До таких поважних причин відносяться:

-переїзд на нове місце проживання;

-переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість;

-вступ до навчального закладу;

-неможливість проживання у відповідній місцевості, підтверджена медичним висновком;

-вагітність;

-догляд за дитиною до досягнення нею 14-рiчного віку або дитиною з інвалідністю;  

-догляд за хворим членом сім’ї відповідно до медичного висновку або особою з інвалідністю I групи;  

-вихід на пенсію;

-прийняття на роботу за конкурсом.

 

Крім того законодавець передбачає можливість наявності інших поважних причин, які можуть бути визначені сторонами такими за домовленістю. Зокрема,  якщо роботодавець не виконує законодавства про працю, умов колективного чи трудового договору та інших причин.

 

За таких обставин власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір у строк, який просить працівник.

 

Що до загального строку звільнення найманого працівника з роботи без наявності поважних причин то відлік   строку попередження  розпочинається наступного дня після подання заяви на звільнення за власним бажанням.  Більше того, на зупинення відліку не впливає ні хвороба, ні відпустка. Після двотижневого терміну попередження працівник може залишити роботу, незважаючи на те, чи роботодавець виплатив йому заробітну плату, чи ні. Затримати працівника після завершення періоду попередження роботодавець не може за жодних обставин (не передані справи наступнику, не підписаний обхідний лист, не розраховано з бухгалтерією і тому подібне). У статті 241-1 Кодексу законів про працю  вказано, що термін, який обчислюється в тижнях повинен закінчуватися у певний день тижня. Отже, якщо працівник подав заяву в середу, то попереджувальний термін закінчиться в середу через два тижні. Якщо закінчення терміну припадає на неробочий, вихідний чи святковий день, днем закінчення строку вважається найближчий робочий день.

 

У день звільнення власник або уповноважений ним орган зобов’язаний видати працівникові належно оформлену трудову книжку та провести з ним розрахунок.

У випадку необхідності отримання правових консультацій чи роз’яснень  з питань, що стосуються трудового законодавства України працівники, що працюють по найму на території Глобинської громади можуть  звернутися  до Глобинської міської ради  особисто на прийом до інспектора праці відділу соціального забезпечення виконавчого комітету,  письмово на імя Глобинського міського голови, зателефонувавши за номерами (05365) 2-42-78, (05365) 2-52-19, (05365) 2-42-53, або з відповідним повідомленням  на електронну  адресу: globino.mr@globyne-rada.gov.ua.

 

Інспектор праці відділу соціального забезпечення

виконавчого комітету Глобинської міської ради                   О.В.Логвин

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень