A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Від визначення проблеми до її реалізації – школярі Глобинської ОТГ вчилися писати проєкти для участі в «Шкільному громадському бюджеті Полтавської області»

Дата: 11.09.2019 11:19
Кількість переглядів: 901

10 вересня в приміщенні Глобинської ЗОШ І-ІІІ ступенів №5 на прохання Глобинського міського голови Станіслава Джуся відділом інвестиційної діяльності та проектного менеджменту Полтавської обласної ради (який представляла його начальник Ірина Березова) та виконавчою дирекцією Полтавської обласної асоціації органів місцевого самоврядування (в особі заступника директора Анни Кондратьєвої) був проведений семінар зі Шкільного громадського бюджету(ШГБ) Полтавської області. (До речі, це був перший з серії таких семінарів на теренах області).

Семінар проходив за сприяння дирекції школи, відділів освіти та соціально-економічного розвитку, інвестицій та енергоменеджменту виконавчого комітету міської ради. Учасниками семінару були учні 9-11 класів Глобинської гімназії та школи-господарки семінару.(Переймала досвід написання шкільних проектів і Троїцька сільська голова Любов Сніг, адже ця громада згідно нового проекту Перспективного плану формування територій громад Полтавської області повинна ввійти до складу Глобинської ОТГ).

Семінар був розділений на дві частини: перша – ознайомлення з організаційною складовою ШГБ, друга – практична частина з основ написання проектів.

В першій частині учні за допомогою Анни Кондратьєвої та Володимира Бондаря (начальника відділу соціально-економічного розвитку) дізналися про: складові бюджету громади та методи його формування; суб’єкти та об’єкти ШГБ області, порядок формування проєктів для участі та порядок голосування за подані проєкти.(Деталі за посиланням http://www.oblrada.pl.ua/index.php/bjudzhet-uchasti).

Після перерви учні, розділені на групи по 5 осіб, визначали проблеми, які на їхню думку найбільше актуальні для життя конкретної школи, та формували мету проєкту по їхньому вирішенню. Ця частина проходила більш жваво, ідеї і пропозиції «сипалися» наче з «рогу достатку». Найбільше хвилювали майбутніх проєктантів проблеми з харчуванням в школах (відсутність буфетів, холодильників з прохолодними напоями і т. ін.), відсутність окремих роздягалень для дівчаток і хлопчиків, критих парковок для велосипедів, стан шкільних приміщень, спортивний інвентар.

Експерти Анна Кондратьєва та Ірина Березова навчили підлітків правильно формулювати мету майбутніх проєктів на Шкільний громадський бюджет та ознайомили з формами документів і порядком їхнього оформлення.

Більш конкретну допомогу у написанні проєктів надаватимуть працівники відділу соціально-економічного розвитку, інвестицій та енергоменеджменту виконавчого комітету міської ради.

Судячи зі жвавого обговорення та зацікавленості у написанні проєктів між учнями, можна зробити висновок - семінар вдався.

Тепер для старшокласників шкіл громади настав час починати написання проєктів, які б покращили умови їхнього навчання, збирати однодумців та їхні голоси для перемоги і отримання коштів з обласного та міського бюджетів для реалізації своїх ідей.

 

Відділ соціально-економічного розвитку,

інвестицій та енергоменеджменту

виконавчого комітету міської ради

 

Фото без описуФото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень