A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Його ім’я на малій планеті Всесвіту

Дата: 08.10.2019 11:58
Кількість переглядів: 1080

Сьогодні, 8 жовтня 2019 року,  виповнюється 85 років нашому славному земляку, уродженцю міста Глобине Кручиненко Віталію Григоровичу – відомому українському вченому-астрофізику в галузі малих тіл Сонячної системи, доктору фізико-математичних наук, професору.

 

Народився майбутній вчений далекого   1934 року в с. Глобине в   сім’ї селян-колгоспників. На його дитячі роки припало воєнне лихоліття Другої світової війни, післявоєнна розруха та матеріальні негаразди. Та це не завадило йому успішно закінчити Глобинську середню школу №1 та в 1952 році вступити до Київського державного університету ім. Т.Г.Шевченка на механіко-математичний факультет. Після двох курсів навчання він переходить  на фізичний факультет, на астрономічне відділення. Після закінчення навчання в 1957 році   працює співробітником Астрономічної обсерваторії Київського держуніверситету на посадах  науковця, а потім   завідувача лабораторії (відділу) метеорної астрономії (малих тіл Сонячної системи). 20.05.1967 року Кручиненко В.Г. захистив кандидатську дисертацію; у 1972 році рішенням ВАК СРСР затверджений в науковому званні старшого наукового співробітника по спеціальності «Астрофізика». 11.10.1990 року – захистив докторську дисертацію; 29.02.1996 році отримав звання професор.  У 1994 році за монографію «Метеори та метеорна речовина» отримав премію НАН України ім. академіка  М.П.Барашова.

 

Як провідний вчений,   наш земляк проводить велику наукову роботу. В 1995-2004 роках  він  член комісії «Метеори та міжпланетна речовина» Міжнародного Астрономічного Союзу, член Європейського Астрономічного Союзу, член спеціалізованої Ради по захисту докторських дисертацій   при Головній астрономічній обсерваторії НАН України; член експертної ради ВАК України (1993-1998).

В 1971-1985  роках входить до складу редакційної колегії Республіканського міжвідомчого наукового збірника «Проблемы космичесской физики», є членом редакційної колегії  науково-теоретичного журналу «Кинематика и физика небесных тел» (з 1997 року) редакційної колегії наукового журналу Братиславського університету імені Каменського «ASTA ASTRONOMICA et UNIVERSITATIS COMENIANAE» (з 1992) та   редакційної колегії з 2003 року Астрономічного календаря (ГАО НАН України, Українська Астрономічна Асоціація).

 

Заступник голови комісії з фізики та астрономії Науково-методичної ради з питань освіти МОН України (з 2000). Голова робочої групи МОН України з розробки державних стандартів з астрономії. Автор понад 160 наукових праць.

 

У 1997-1998 роках Міжнародний Біографічний Центр в Кембріджі (Англія) визнав його Людиною року, а Американський  Біографічний інститут в 2002 році визнав його Людиною року.

 

У 2010 році Міжнародна астрономічна спілка присвоїла одній із малих планет Сонячної системи ім’я українського вченого «Кручиненко» (Укр.239307).

 

Наш земляк багатогранний в своїх наукових працях, творчості та обдаруваннях. Ним створені поетичні твори, які оспівують рідний край, неповторну вишукану красу квітів рідної домівки, які пам’ятають тепло рук його матері. Ним створено автобіографічну книгу  «Спогади астронома. Професора Віталія Кручиненка» (2009), де зокрема містяться відомості з історії м. Глобине часів Другої світової війни та післявоєнних часів відбудови. Він активно  виступав в засобах масової інформації  з приводу повідомлень та роз’яснень явищ метеорної астрономії та космічних катастроф, а за період  1990-2012 років можна зустріти публікації з цих же питань в Глобинських районних газетах.

 

Мешкає  зараз наш земляк в м. Києві, однак постійно до 2016 року з середини весни, влітку та осінню приїжджав в м. Глобине, де проживав в родинній садибі, що залишилась йому в  спадок від батьків. Тут він саджав огород, відпочивав та працював над своїми новими науковими працями з астрономії. Адже зоряне небо влітку на рідній йому Глобинщині особливо яскраве та таке близьке і рідне було душі вченого астронома.

 

Ми пишаємся  здобутками та досягненнями нашого земляка Віталія Григоровича Кручиненка, які  прославили  місто Глобине та рідну Україну та бажаємо йому довгих років життя,  здоров’я,  творчої  наснаги та всіляких гараздів.

Кручиненко В.Г. пiд час виступу на мiжнароднiй конференцii. Початок 2000-х рокiв

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень