A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Не спалюйте листя – це може викликати захворювання на рак!

Дата: 15.11.2019 10:52
Кількість переглядів: 490

Традиційно восени люди згрібають опале листя та спалюють його, не задумуючись над тим, якої шкоди це завдає здоров’ю та довкіллю. Департамент екології та природних ресурсів Полтавської облдержадміністрації разом з Міністерством енергетики та захисту довкілля України закликає громадян не палити листя, адже це призводить до забруднення повітря, води та ґрунту.

 

Лікарі ж попереджають про ризики для здоров’я, адже при спалюванні виділяється бензопірен, що може викликати у людини рак. З димом у повітря виходять діоксини – одні з найбільш отруйних для людини речовин. Тліюче листя виділяє чадний газ, який блокує постачання кисню до тканин організму. Приміром, одна тонна тліючого листя прирівнюється до тридцяти кілограмів чадного газу. Це дуже отруйний газ, оскільки надзвичайно легко зв’язується гемоглобіном крові, блокуючи доставку кисню до тканин організму. Серце починає працювати з вищим навантаженням, а це – посилює шанс на загострення захворювань серця.

 

Спалення листя призводить ще й до забруднення атмосфери, води та ґрунту. Небезпека полягає і в тому, що це може перерости у неконтрольоване горіння. Такі дії призводять також до зникнення певних видів тварин та загибелі комах.

 

Спалювати листя забороняє низка законів, а Кодекс України про адміністративні правопорушення передбачає за це покарання у вигляді штрафу. Розмір штрафу за таке правопорушення коливається від 340 до 1360 гривень для громадян, і від 850 до 1700 гривень – для посадових осіб. Якщо ви стали свідком спалювання листя, спробуйте спершу поговорити з правопорушником і переконати його не робити цього. Якщо розмови не подіють, то викликайте правоохоронців і пожежників.

 

Департамент екології та природних ресурсів Полтавської облдержадміністрації рекомендує компостувати листя – для цього не треба особливих знань або зусиль. Необхідні спеціальний резервуар або просто яма, куди можна помістити листя, а потім його помірно зволожувати. Навесні цим добривом можна удобрити ґрунт.

 

 

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень