A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Щодо державних мінімальних гарантій з оплати праці

Дата: 03.01.2020 13:23
Кількість переглядів: 1348

Фото без описуМінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання та фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників, за будь-якою системою оплати праці.

 

Державним бюджетом на 2019 рік передбачена мінімальна заробітна плата в Україні з 1 січня 2020 року - 4723 грн в місяць, або 28,31 грн. в погодинному розмірі.

 

Відповідно  до статті 3-1  Закону України "Про оплату праці"  розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не повинен бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати. Тому у випадку, якщо нарахована заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою за законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, роботодавець зобов’язаний  проводити доплату до рівня мінімальної заробітної плати, яка виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати.

 

Вказаною статтею Закону України "Про оплату праці"  в той же час зазначено, що при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

Всі інші складові заробітної плати, які не перелічені в частині другій статті 3-1 Закону України "Про оплату праці", мають враховуватись до мінімальної заробітної плати.

 

Зокрема,  сюди входять і суми  нарахованої індексації які включаються до   доплат з метою забезпечення виплати   мінімальної заробітної плати.

За отриманням консультацій з правових питань, що стосуються   трудового законодавства, або ж в разі  наявності фактів щодо  несвоєчасної чи не в повному обсязі виплати заробітної плати на території Глобинської громади прохаємо Вас звертатися або ж повідомляти про такі факти до Глобинської міської ради  особисто, письмово, зателефонувавши за номером (05365)   2-52-19  або з відповідним повідомленням  на електронну  адресу: globino.mr@globyne-rada.gov.ua. Адреса для письмових повідомлень: відділ соціального забезпечення виконавчого комітету Глобинської міської ради, вул. Центральна, 285, м. Глобине, Полтавської області, 39000.

 

Інспектор праці відділу соціального забезпечення

виконавчого комітету Глобинської міської ради                  О.В.Логвин

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень