Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Глобинська ОТГ посилює заходи з попередження захворювань на короновірусну інфекцію

Дата: 27.03.2020 18:40
Кількість переглядів: 1222

Епідемія захворювань на короновірусну інфекцію добралася і до теренів України. Станом  на 27 березня 2020 року  за даними Центру громадського здоров’я  в Україні 218 лабораторно підтверджених випадків  COVID-19, з них 5 летальних, 4 - пацієнтів одужало. За добу було зафіксовано 62 нових випадки.

В Україні посилюються профілактичні заходи щодо попередження захворювань на цю страшну недугу 21 сторіччя. Відповідними рішеннями  Кабінету Міністрів України  продовжено до 24 квітня 2020 року карантинні заходи в державі. Протягом цього часу призупинена діяльність суб’єктів господарювання, яка передбачає приймання відвідувачів, зокрема закладів громадського харчування (ресторанів, кафе тощо), торговельно-розважальних центрів, інших закладів розважальної діяльності, фітнес-центрів, закладів культури, торговельного і побутового обслуговування населення.

 

Дозволяється  торгівля продуктами харчування, пальним, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, ветеринарними препаратами, кормами, пестицидами та агрохімікатами, насінням і садивним матеріалом, засобами зв’язку за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів; провадження банківської та страхової діяльності, а також медичної практики, ветеринарної практики, діяльності автозаправних комплексів, діяльності з технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів, технічного обслуговування реєстраторів розрахункових операцій, діяльності з ремонту комп’ютерів, побутових виробів і предметів особистого вжитку, об’єктів поштового зв’язку за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів; торговельної діяльності та діяльності з надання послуг громадського харчування із застосуванням адресної доставки замовлень за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів.

 

Припинено, також,  регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів автомобільним транспортом у приміському, міжміському, внутрішньообласному та міжобласному сполученні, обмежено авіаційні сполучення та перетин кордонів держави, обмежено кількість пасажирів  міському громадському транспорті та посилено вимоги до засобів їх індивідуального захисту.

 

І хоч на Полтавщині не зафіксовано жодного випадку захворювань на короновірус - це не є підставою для самозаспокоєння. 26 березня 2020 року виконавчим комітетом Глобинської міської ради прийнято  рішення щодо посилення заходів по профілактиці захворювань на короновірусну інфекцію на території Глобинської громади, яким запроваджено масковий режим у громадських місцях (магазинах, аптеках, банках, адмінустановах) та у міському транспорті, заборонено користуватись дитячими, ігровими та спортивними майданчиками.

 

Встановлені вимоги і до роботи торгівельних закладів, які мають право на здійснення торгівельної діяльності під час карантинних заходів: персонал закладів зобов’язаний користуватися засобами індивідуального захисту, повинна забезпечуватися безпечна відстань між відвідувачами та кількість відвідувачів у торгівельній залі з розрахунку 1 особа на 10 м. кв. Поставлені вимоги встановлення диспансерів на вході у магазини для дезінфекції рук покупцями, рекомендовано проведення розрахунків безготівковим безконтактним способом.

 

Комунальне підприємство «Глобинське» зобов’язане на проведення,  крім дезінфекції міського громадського транспорту проводити спільно з комунальною організацією «Місцева пожежна охорона»  і щоденну  дезінфекцію  зупинок громадського транспорту знезаражувальними засобами.

        

Крім цього визначено посадових осіб виконавчого комітету Глобинської міської ради, яких уповноважено на проведення перевірок по виконанню карантинних заходів та складання протоколів про порушення карантинних обмежень.

 

До речі відповідальність за порушення карантинних заходів значно посилено. Так, статтею 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення за порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України "Про захист населення від інфекційних хвороб", іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами, передбачено відповідальність у вигляді  накладення штрафу на громадян від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17000-34000 гривень)  і на посадових осіб - від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (34000-170000 гривень).

 

Передбачена і кримінальна відповідальність за порушення правил та норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним хворобам, а також масовим неінфекційним захворюванням (отруєнням) і боротьби з ними, якщо такі дії спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань за ч.1 статті 325 КК України, де санкція статті передбачає  штраф від тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк. А ці ж самі дії, якщо  вони спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

 

Тому варто дотримуватися вимог, норм та правил, встановлених в Україні в зв’язку  із запровадженням карантинних заходів по профілактиці захворювань на короновірусну інфекцію.

 

В той же час стан з дотриманням на території громади цих вимог бажає бути кращим. Окремі власники торгівельних закладів,  діяльність яких не дозволена під час запровадження карантину продовжують відпуск промислових товарів, вигадавши так званий відпуск товарів «по дзвінку»: коли реалізація  товарів проводиться через віконця або ж двері таких закладів. А в м’ясному магазині  виробничої марки «Наша ряба» в місті Глобине і продавці і покупці відверто порушують масковий режим, письмові вимоги на дверях чи вікнах торгівельного закладу про його дотримання відсутні. Є питання і до роботи закладів громадського харчування – кіосків з продажу напоїв та пиріжків в центрі міста. 

 

В той же час повністю зупинив роботу міський ринок, перукарні, манікюрні салони, магазини промислових товарів та меблів, а також відомі в місті заклади громадського харчування «Оскар», «На висоті» та інші. 

 

Застерігаємо всіх власників торгівельних закладів щодо необхідності дотримання заходів та обмежень з попередження захворювань на  короновірусну інфекцію   та попереджаємо про відповідальність за їх порушення.

Фото без опису

Бiльшiсть закладiв торгiвлi належним чином дотримуються санепiдемiчних заходiв



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень