A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

" Спресовано час у хоку…"

Дата: 10.04.2020 16:46
Кількість переглядів: 1169

"Хоку", "хайку" – незвиклі  для нашого слуху слова, але дуже поширені в японській культурі, бо це  жанр ліричної поезії, що виник  ще в 16 столітті в Країні висхідного сонця. Чутливе сприйняття ледь вловимих порухів винятково-прекрасної природи, переживання миттєвостей буття, душевні пориви, тонке відчуття  дійсності – все це виливається добірно-поетичними майже ефірними обрисами в  малесеньких  тривіршах   з сімнадцяти складів (форма 5-7-5). В них розкошує найсвіжіша думка, що вже є зародком для тисячі думок  у   вдумливого читача. Народжена потужним авторським Всесвітом світобачення мисль в розкутих і водночас лаконічних "одежах" хоку небуденно-витончено  відкриває  все довкола, може стати  зачатком   для  повістей, романів, од,  мистецьких творів. Десерт філософів-гурманів, словесна  музика душі таїться в трирядкових неримованих віршах.

 

За матеріалами Вікіпедії дізнаємося,  що лише  з початку XXI століття у світі  розгортається діяльність товариств поетів хайку через національні і регіональні  спільноти та журнали  у Японії,  у Швеції, Німеччині, Франції, Бельгії та Нідерландах, Хорватії, Словенії, Сербії, Болгарії, Польщі та Румунії. Чи є спільнота творців хайку на теренах  України, наразі невідомо.  Збірки  тривіршів відомих зарубіжних  митців неодноразово перекладалися українською.  На шпальтах газети  "Голос України " в 2018 році  друкувалися хоку українського творця  Юрія  Гундарєва.

 

Милозвучне  слово "хоку" стало   добре знайомим і  близьким жителям Полтавського краю в останнє десятиріччя    завдяки  творчості нашого  земляка, українського поета і прозаїка, члена Національної спілки письменників України Юрія Рогового.  В доробку Пирогівського вчителя   вже 10 збірочок унікальних тривіршів, виданих коштом родини автора з 2010 по 2019 рік (в кожній книжечці – 200 хоку): "Березневий сніг", "Медова повінь",  "Самотній ангел", "Зоряні криниці",  "Яблучний спас", "Мірило часу", "Дорога додому", " Людина вміла", "Листя опале", "Ловець снів". Вже самі назви  збірок і формат книг тішать словесників, літераторів, митців, всіх поціновувачів доброзвучної нашої мови. На кожній сторінці видань привільно розкинулися по  одному тривіршеві, простір навколо хоку символічний – це простір для лету думок, і водночас можливість зосередитися на прочитаному, це сигнал про неповторність кожної миті життя.  Читаєш хоку повільно, намагаєшся розгадати авторський задум, вловлюєш багатозначність унікального змісту та плавно смакуєш насолоду від привілля  думок, вражень і новітніх бачень.

 

Читаєш тривірші, коли  хочеш вловити суть сьогодення,  наблизитися до пізнання  часу і себе в ньому; коли "кисло" на душі,  коли печуть образи, а ліків від опіків катма; коли шукаєш нитку до клубочка розради, коли хочеш заглибитись в Думку; коли прагнеш зрозуміти: а як далі –  пробачити і оминути, чи ринутись у бій; коли бракує "кисню" й клітини мозку стогнуть від "болота". Не  знайдеш відповідь на все, але це дуже  плідний час для роздумів, аналізу, міркувань, павзи для релаксу, насолоди Високопоетичним Словом   і пошуку зовсім іншої комбінації  ходів на життєвій шахівниці. І як не згадати давньокитайського мислителя Конфуція, який наголошував,  що найшляхетніший шлях до мудрості – роздуми.

 

Переходжу до очікуваного цитування перлин (всі вони неймовірно прекрасні), тому гортаю  навмання   подаровані автором видання:

 

  Спільнота

Крихтами ділюсь

із пташкою малою.

Обом би жити.

 

  Квітка

Квітка радіє

сонцю, небу і бджілці,

бо вічна вона.

 

  Нацриса

Із богунами–

проблема. З гапонами–

завжди через край.

 

 "Сміливці"

 Зграя собача

хоче вовка дістати.

хвоста піджавши.

 

   Журавель

Вода з журавля –

не вода із-під крана:

птахами дана.

 

  Оратор

Із лобом вузьким

чоловічок ніякий

про етику щось…

 

  Кінь сарматський

Ранком набачив

столочене жито. Кінь

сарматський пасся?

 

  "Побратими"

Ну ось: розкрився,

і чоботи об душу

дружно витерли.

 

 

   Життя

Життя цінуєш,

коли воно вислиза…

Доти – марнуєш.

 

  Відмова

Чи не Йван Богун

Україні посланий

був?.. Хміль вибрала.

 

  Регрес

Народ навчати

призначили шакала.

В загоні леви.

 

  З вирію

З вирію птахи

весну потроху несуть.

Не розгубили б.

 

  Любов

Зненавидіти

можна в долю  секунди…

Полюбити – віки.
         

   Боязнь

Перебоятися

треба сказати своє…

щоб страх не гнобив.

 

   Порівняння

Японцям добре:

у них був Басьо; у нас –

Яри Холодні.

 

  Чорнозем

Всі топчуть його:

наче зручно й твердо, а …

він хліба дає.

 

   Два боки

Шибку прохукав,

аж раптом квітка пишна

там усміхнулась.

 

 

    Поверховість

 Людина – як дім

багатоповерховий.

Не всякий зійде.

 

   Була…

 Красива була,

 що боявся поглянуть.

 І тепер боюсь.

 

 

   Поетові

Суєта суєт

забирає останні

спалахи душі…

 

 

    Провесінь

Земля притихла:

десь глибоко зернина

 в ній ворухнулась.

 

   Тривога

 Мальви розквітли.

 А десь вже вибрикує

 лоша  ординське.


              Доля

Судилося йому

хамом по світу іти,

хоча світ інший.

 

  Хомут

Конюх, нарешті,

до влади дорвався. Всім

тепер – хомути!

 

   Стиглі ліхтарі

Вечір скапує

ліхтарями стиглими,

динями наче.

 

  Омана

Хотіла було

Оксаною, а вийшло

чужорідне – С'ю.

 

  Тромбоцити

Зашерхло небо

хмарами перистими –

рану лікує.

 

   Заробітки

Як пахнуть бузки!..

Жаль, саджальниця їхня

 В Іспанії, ма'ть.

 

    Слово

 Не розумію:

нащо писати оду –

є ж слово "люблю".

 

  Помрачення

Так довго про мир

 говорили… не вщулись–

на шиї хтось всівсь.

 

  Чуткість

Мишва притихла:

кіт на лежанці хвостом

злегка ворухнув.

 

   Мовчуни

Мовчуни в ціні:

сидять і їдять, п'ючи.

А от пазухи…

 

  Бандура

Бандура ревла

козацьким мушкетом про

 те, що  здрібніли.

 

 

    Перегони

"Геніїв" зграї –

один сперед одного –

 "хама" лизнути.

 

   Зимова ніч

Карту зіркову

розстелю під ногами

і ну Чумацьким.

 

   Повний місяць

Виблискує сніг,

 наче зорі із неба

упали та сплять.

 

   Слова

Скільки слів даєм

на поталу снобізму!

Словники плачуть!

 

   Оптимізм

Що б там не було,–

жити буду; Вкраїну

хамові не здам!

 

   Криниці Зоряні

Не замулити б

зоряні криниці. Глянь,

онуки ростуть!

  

Читаєш, перечитуєш, дивуєшся, бо щось подібне відчувала, переживала,  а чогось навіть і не уявляла, а зараз співзвучне душі; і якби  хотілося чути, вникати в   Живлющі тривірші, коли псевдо вітри "роздмухують пил марноти" і вперто плетуть пута сатрапів.

Як    вникати в прекрасний в своїй  лаконічності зміст  хайку ?

"Часом саме хоку важко трактувати однозначно (може й не можливо та не варто). У цьому, по-моєму, ховається привабливість даної форми, стиснутої до спалаху влітаючого в атмосферу метеора-"камікадзе" – пише Юрій Роговий.

 

З низкою публікацій присвячених  самобутній творчості  сільського вчителя,  з Пирогів Юрія Рогового можна ознайомитися:   на шпальтах культурологічного просвітницького тижневика Всеукраїнського товариства "Просвіта" ім. Тараса Шевченка "Слово Просвіти", всеукраїнського літературно-мистецького та громадсько-публіцистичного  журналу "Золота пектораль", часописів "Київ", "Дзвін", "Перевал",  "Кур'єр Кривбасу",  "Холодний Яр", літературно-художнього  альманаху Полтавського педагогічного державного університету "Рідний край"; газет: "Урядовий кур'єр", "Літературна газета", "Українська літературна газета", "Літературна Україна", "Зоря Полтавщина" (наявні електронні версії в мережі "Інтернет" );   на сторінках "Вікіпедії", в  наукових статтях та на сайті Національної спілки письменників України. Самі ж  збірки творів  митець видає коштом родини, тому  це незначна кількість примірників,  які автор дарує друзям та направляє  в бібліотеки України. В Глобинській районній бібліотеці Ви можете  насолодитися роздумами над глибоким змістом багатогранних  хайку, бо в фондах книгарні є   збірочки тривіршів, подаровані поетом. "Є щось незбагненне у невимушеній простоті, є щось недосяжне у доступній легкості, і є щось дуже життєствердне у тривіршах Ю. Рогового. Можливо, це щирість, яка продирається крізь натовпи байдужості й людського осуду, а може, то правда, яка шукає спочинку? Неможливо відповісти ствердно, неможливо відповісти однозначно… Доведеться відчути" – пише  філолог з міста Івано-Франківськ Ірина Фойтума.                                                                   

 

Автор та упорядник 27 книг, понад 30 наукових статей з орнітології, обдарований літературною творчістю, після перенесеного інсульту навчився писати лівою рукою і стоїчно продовжує займатися письменництвом, орнітологічними спостереженнями, щедро ділитися глибокими  роздумами, влучними  та дотепними висловлюваннями, пробуджує мислі та  заохочує нас помізкувати, поміркувати,  побачити невловимі і безцінні миті життя. Нині в творчому доробку  Юрія Рогового є унікальна книга, присвячена пам'яті великого художника і хранителя українського  Слова, воістину патріота України самобутнього письменника Феодосія Рогового: "Моє життя то творення любові". Книга є досить масштабним   художньо-документальним полотном (обсяг більше 400 сторінок), де відображено 52 сюжети, більшість з яких про полтавців – літераторів, поетів та митців. Унікальне видання  стане в нагоді  науковцям,  студентам, вчителям, учням   та всім, хто цікавиться  українською літературою. Верстка  книги вже виконана у  Полтавському видавництві " Дивосвіт", далі – пошук коштів на друк ґрунтовного   дослідження.

 Він талановитий і гідний, відвертий  і відкритий, непохитний у своїй любові до рідної Землі, України і Українців. Неповторні миттєвості  історії та   сьогодення, яскраві образи сучасників, земляків та історичних постатей, краса і біль  довкілля, безцінні розмисли і візія одвічних цінностей –"спресовано у хоку".  Як добре, Юрію Феодосійовичу, що Ви тут поруч (на відстані стежини в Пирогах) з потужним  Скарбом-Словом.

Автор унікальних творінь  не  любить пишномовних фраз на свою адресу, тому попередньо прошу вибачення в поета, якщо  не стрималася і прохопилася небажаним  для його слуху епітетом.

 

 Староста Пирогівського старостинського округу Тамара Кір'ян


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень