A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Глобинський рятувальник завершив службу двома врятованими життями

Дата: 07.05.2020 13:30
Кількість переглядів: 3192

Як вже повідомляла прес-служба Головного управління ДСНС України у Полтавській області та регіональні ЗМІ, 29 квітня в приватному житловому будинку на вул. Л. Убийвовк в м. Глобине виникла пожежа, про що до Служби порятунку “101” надійшло повідомлення о 17:59.

Вогнеборцям, які прибули на виклик, завдяки злагодженій роботі вдалося ліквідувати пожежу та врятувати 2 людей, з них 1 дитина.  Бійці ДСНС винесли постраждалих на свіже повітря та передали лікарям швидкої медичної допомоги. Проте потерпілі від госпіталізації відмовилися. Пожежу було локалізовано о 18:16, а о 18:22 – ліквідовано. На сьогодні причину пожежі вже встановлено, нею виявилося необережне поводження з вогнем. Внаслідок пожежі вогнем знищено домашнє майно житлової кімнати, закопчено стіни та стелю на площі 20 кв. м.

Нам вдалося поспілкуватися з вогнеборцями особового складу 6-го Державного пожежно-рятувального посту, які спільно з рятувальниками комунальної організації «Глобинська місцева пожежна охорона» безпосередньо проводили рятувальну операцію, яку очолив начальник караулу, капітан служби цивільного захисту Андрій Гречаний.

Під час розмови рятувальник, 46-річний Віктор Ситник, командир відділення, старший прапорщик служби цивільного захисту, «ветеран» служби, житель  міста Глобине, який і виніс дитину із задимленого будинку, цим самим врятувавши маленьке життя, розповів: «Коли ми увійшли до будинку, задимлення було велике. Швидко почали пошуки хлопчика. Коли знайшли, він лежав на ліжку, накритий ковдрою. Він був дуже наляканий, оскільки трирічна дитина не зовсім розуміла, що коїться навколо. Та це й зрозуміло, оскільки ми були у спецодязі та захисних масках. Звісно дитина злякалася. Та нам трохи вдалося його заспокоїти. Його перелякані очі і досі у мене перед очима. В той момент я на його місці уявив свого трирічного сина, і моє батьківське серце стиснулося від переживання за дитину, понад усе я прагнув його врятувати, і дуже радий, що мені разом з колегами це вдалося".

Цікаво те, що цей сумний, але зі щасливим кінцем, випадок стався якраз на останньому чергуванні Віктора, оскільки його контракт закінчився і він вирішив завершити свою службу у органах ДСНС України, де пропрацював 24 роки, і піти на заслужений відпочинок. Але сидіти вдома він теж не збирається, бо вже занадто звик рятувати людські життя. Тож зараз має намір  піти на військову службу за контрактом у Збройні сили України та продовжити нести службу, але вже захищаючи територіальну цілісність своєї Батьківщини.

За роки своєї роботи рятувальника Віктор пригадує різні випадки, які викликають змішані почуття. Надивився всього і чимало. Та пригадує і різні курйозні ситуації, які виникали під час рятувальних операцій. Героєм себе не вважає, бо просто ніс службу і робив те, що мав робити, бо інакше не міг.

У ході розмови, начальник караулу Андрій Гречаний зазначив, що за останній місяць кількість викликів щодо пожеж значно зросла, причиною чого, як припускають вогнеборці, є саме посушлива цьогорічна весна із сильними вітрами. Тож роботи їм додалося. Брали участь глобинські вогнеборці і в операції з приборкання пожежі у Чорнобилі. Окрім того, вже 10 днів поспіль, беруть участь у пошуковій оперції тіл потопельників, які вийшли на воду з с.Жовнине Чорнобаївського району Черкаської області і зникли.

«Роботи багато, - говорить Андрій Гречаний, - але сумно те, що в переважній більшості всі нещасні випадки, у тому числі з летальними наслідками, стаються через банальну людську недбалість та нехтування елементарними правилами безпеки, що іноді призводить до непоправних наслідків. Тож, ми завжди на сторожі безпеки і готові прийти на допомогу, але закликаємо усіх бути пильними, дотримуватися простих правил, які допоможуть уникнути і запобігти нещасним випадкам, пожежам та іншим надзвичайним ситуаціям і головне - зберегти життя».

Антоніна Клен,

головний спецаліст відділу організаційно-кадрової роботи

виконавчого комітету Глобинської міської ради

Фото без опису

Віктор Ситник, командир відділення, старший прапорщик служби цивільного захисту, «ветеран» служби, житель  міста Глобине, 46 років

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень