A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

З 1 липня 2020 року змінено порядок надання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям

Дата: 06.08.2020 08:53
Кількість переглядів: 4387

Фото без опису22 липня 2020 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову № 632 «Деякі питання виплати державної соціальної допомоги», якою затверджено Порядок призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям у новій редакції.

Право на вказану допомогу мають сім'ї, які з поважних або незалежних від них причин мають середньомісячний сукупний доход нижчий від встановленого рівня забезпечення прожиткового мінімуму для сім'ї.

Розмір допомоги визначається як різниця між встановленим рівнем забезпечення прожиткового мінімуму для сім'ї та її середньомісячним сукупним доходом. Для розрахунку середньомісячного сукупного доходу сім'ї враховуються доходи за два квартали, що передують місяцю, який передує місяцю звернення за призначенням допомоги. До основних змін необхідно віднести збільшення максимального розміру допомоги на дітей в малозабезпечених сім'ях, який становить 130% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку. На сьогоднішній день це складає: на дітей до 6 років – 2416,7 грн; на дітей від 6 до 18 років – 3 013,4 грн. Тобто, в середньому це дасть можливість збільшити розмір допомоги на дітей на 15 відсотків. Скорочено перелік документів, на підставі яких визначається право на призначення допомоги. До заяви подається лише декларація про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги.

Важливо! Заява та декларація вважаються не поданими у разі не внесення у повному обсязі відомостей про членів малозабезпеченої сім'ї (прізвища, ім'я та по батькові, сімейного стану, дати народження, паспортних даних, реєстраційного номеру облікової картки платника податків).

Поряд з цим отримання інформації про доходи та майновий стан кожного члена сім'ї, яка звертається за допомогою, належить до функцій органів соціального захисту населення, які проводять електронний обмін з Державною податковою службою, Пенсійним фондом України та одержують інформацію з державних реєстрів, зокрема, Реєстру речових прав на нерухоме майно, Державного реєстру актів цивільного стану громадян.

Постановою визначено умови за яких допомога не призначається, зокрема, якщо у складі сім'ї є працездатні особи, які досягли 18-річного віку на початок періоду, за який враховується дохід та не працювали, не проходили військову службу, не проводили підприємницьку діяльність, не навчались, не перебували на обліку в центрі зайнятості сумарно більше ніж три місяці протягом періоду за який враховується дохід.

Однак, допомога може бути призначена, якщо такими особами сплачено єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (ЄСВ), у розмірі не менше від мінімального сумарно протягом трьох місяців або такі особи доглядали за дітьми до 3-х років, до 6 років, на підставі висновку ЛКК, за тяжкохворими дітьми, за дітьми з інвалідністю, за особами з інвалідністю 1 групи, 2 групи внаслідок психічного розладу, за особами, які досягли 80-річного віку, надавали соціальні послуги. Як виняток, за наявності вказаних умов, на обмежений період надано право на призначення допомоги сім'ям, у складі яких є особа з інвалідністю, яка згідно висновку ЛКК потребує постійного стороннього догляду або відсутність доходів, пов'язано з тривалою хворобою членів сім'ї, а також багатодітні сім'я або сім'ї у яких є одинока мати, яка не перебуває у шлюбі, за умови що звернення надійшло в період липень-грудень 2020 року.

Згідно внесених змін до Порядку допомога не може бути призначена сім'ям, у разі, коли:

- члени малозабезпеченої сім'ї протягом 12 місяців перед зверненням здійснили купівлю, оплатили (одноразово) послуги (крім медичних, освітніх та житлово-комунальних згідно із соціальними нормативами) на суму, яка перевищує 50 тис. грн.;

- у власності малозабезпеченої сім'ї є друга квартира (будинок), крім житла, розташованого на тимчасово окупованій території, лінії зіткнення та житла непридатного для проживання, що підтверджується актом обстеження технічного стану приміщення;

- у власності малозабезпеченої сім'ї є більше одного транспортного засобу з дати випуску якого минуло менше 15 років (крім мопеда, причепа, транспортних засобів отриманих через органи соцзахисту або придбаних батьками вихователями дитячих будинків сімейного типу).

Постановою також встановлено стимулюючий механізм для осіб, які працевлаштувалися або забезпечили себе роботою самостійно у період отримання допомоги. Для таких осіб, під час призначення допомоги на наступний термін враховується лише 50% заробітної плати або доходу від підприємницької діяльності.

Звертаємо увагу, що зміни до порядку надання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям застосовуються з 1 липня 2020 року, тому одержувачам допомоги, термін виплати у яких закінчився, виплата допомоги на серпень буде проведена лише після подання нової заяви з необхідними документами.

Таким одержувачам допомоги необхідно подати у серпні 2020 року нову заяву та декларацією для визначення права та проведення розрахунку за новим алгоритмом призначення з липня поточного року.

Заяву з декларацією можна подати у зручний спосіб, зокрема, направивши документи поштою в управління соціального захисту населення райдержадміністрації або через Відділ «Центр надання адміністративних послуг» виконавчого комітету міської ради.

 

 

Начальник відділу соціального

забезпечення виконкому

Глобинської міської ради                                                                   Л.В.Норенко

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень