A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

В Полтавській області проводять імунізацію диких тварин від сказу

Дата: 25.09.2020 10:37
Кількість переглядів: 436

В Україні з 2018 року започаткована програма з ерадикації сказу в державі. Ця програма включає в себе імунізацію домашніх тварин проти сказу (собаки, коти) та диких м’ясоїдних тварин. В Полтавській області з 15-го вересня 2020 року розпочалася чергова осіння кампанія з імунізації диких м’ясоїдних тварин проти цього захворювання за допомогою авіатранспорту. Як підкреслюють науковці: "Епізоотична ситуація щодо сказу в Україні та області вимагає радикальних заходів, серед яких одне з основних місць займає пероральна імунізація диких м’ясоїдних, ефективність якої доведена як в експериментальних, так і в польових умовах".

 

Чотири екіпажі повітряних суден АН-2  з Вінничини–1, Харківщини–2  та Запоріжжя–1 з фахівцями ветеринарної служби (всього 18 осіб прибули на Пирогівське летовище.) Протягом 10 днів спеціальну антирабічну вакцину для м’ясоїдних тварин будуть розповсюджувати авіатранспортом. Літаки оснащені системами GPS і системами реєстрації скидання вакцини, обробляється вся територія, крім населених пунктів і водних плес, із врахуванням ареалу проживання лисиць; принади розкладаються рівномірно в межах визначеної території Полтавської області.

Керівник підприємства «Укрветпромпостач», яке постачає вакцину, Ярослав Шарай підкреслює: «Дана вакцина призначена для оральної вакцинації дикої фауни, зокрема, лисиць, єнотовидних собак, вовків. Вакцина абсолютно безпечна для людей, домашніх та сільськогосподарських тварин, навіть якщо вони з’їдять близько 10 брикетів. Коли тварина з’їдає дану приманку, через слизову оболонку діюча речовина потрапляє в організм тварини, що рівнозначно вакцинації шляхом проведення ін’єкції.  Ці заходи є профілактичними, для недопущення подальшого розповсюдження сказу».

Прибулі фахівці  наголосили: "Шановні громадяни, коли ви побачите літак АН-2, який розкидає приманку з вакциною розміром із сірникову коробку, просимо, не хвилюватись – це лише здійснюється процес вакцинації диких м’ясоїдних тварин. Прохання не брати брикети в руки та не переносити з місця".

Злітно-посадкова смуга Пирогівського летовища була обрана з огляду на добрий стан та вдале географічне положення.


Довідково:

Сказ – особливо небезпечна гостра вірусна хвороба тварин і людини, яка характеризується ознаками поліенцефаломієліту, паралічами і абсолютною смертністю. Відповідно до оцінки Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), сказ входить у п’ятірку найбільш небезпечних зооантропонозів, що завдають величезні соціально-економічні збитки.

 

Староста Пирогівського старостинського округу

Тамара Кір’ян

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень