A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

1 жовтня - Міжнародний день людей похилого віку

Дата: 01.10.2020 16:33
Кількість переглядів: 778

За доброю традицією з приходом золотої осені в перший жовтневий день у світі відзначається Міжнародний день людей похилого віку, а в Україні ще й День ветерана. Це свято засноване з метою забезпечення соціального захисту, вшанування літніх людей та привернення уваги суспільства до їхніх проблем.

Турбота про людей похилого віку – справа усього суспільства, адже саме літні люди зберегли для нас найкращі національні традиції, навчили долати труднощі, бути наполегливими і толерантними. На долю цього покоління випало чимало випробувань, болю і втрат, проте вони зуміли зберегти і пронести через життя почуття гідності, віри і любові.

Створення належних умов для життєзабезпечення ветеранів війни, людей похилого віку, військовослужбовців, які проходили військову службу в районах проведення антитерористичної операції, операції Об'єднаних сил та членів їх сімей, а також членів сімей зниклих безвісті учасників антитерористичної операції, операції Об'єднаних сил, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, забезпечення їх соціальних прав, формування шанобливого ставлення до них є пріоритетами соціальної політики Глобинської міської ради.

З 2016 року в громаді діє міська Програма «Соціальний захист», згідно якої проводиться відшкодування витрат по наданню соціальних послуг одиноким та одинокопроживаючим громадянам похилого віку, які обслуговуються територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Глобинської райдержадміністрації та відшкодування заробітної плати. На ці цілі з міського бюджету профінансовано 2 077 353 грн.

Тим, жителям громади, які за віком та станом здоров’я потребували стороннього догляду та які направлені до спеціальних  закладів, проводиться відшкодування за утримання в будинках ветеранів та інших аналогічних установах. На  2020 рік для відшкодування виділено 387 705 грн. У даний час в Святилівському КП «Ветеран» проживає 4 особи, в Манжеліївській сільській ГО «Милосердя» - 3 особи, за утримання яких проводиться відшкодування.

Крім цього, проводиться виплата компенсації 7 фізичним особам, які надають соціальні послуги, громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги. Для цих виплати у 2020 році з міського бюджету  виділено 25 тис. грн.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 03.12.2009 №1301  «Про затвердження Порядку забезпечення інвалідів і дітей-інвалідів технічними та іншими засобами» та індивідуальної програми реабілітації, осіб з інвалідністю забезпечують підгузками. В 2020 році на забезпечення підгузками виділено більше 61 тис. грн. Підгузки надаються 12 особам з  інвалідністю.

З міського бюджету відшкодовуються витрати КП Глобинське за безоплатне перевезення пільгових категорій громадян - інвалідів війни, учасників бойових дій, членів сім`ї загиблих, громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи І та ІІ категорії, інвалідів, пенсіонерів та інших пільгових категорій громадян, які згідно чинного законодавства мають право на безкоштовний проїзд на міських (приміських) маршрутах у визначені дні тижня – вівторок та четвер. На відшкодування витрат виділено з міського бюджету 200 000,00 грн.

На відшкодування витрат за надані послуги залізничним транспортом пільговій категорії населення громади в 2020 році профінансовано 211,3 тис. грн.

З міського бюджету проводиться відшкодування за надання пільг з послуг зв’язку окремих категорій громадян (абонентна плата за користування квартирним телефоном). Право на пільги за користування послугами зв’язку поширюється на осіб зареєстрованих на території Глобинської територіальної громади, а саме: інваліди війни, учасники бойових дій, учасники війни, члени сімей загиблих (померлих) відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; ветерани військової служби та органів внутрішніх справ; вдови ветеранів військової служби, органів внутрішніх справ; громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи І та ІІ категорії, дружини померлих громадян, смерть яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою. У 2020 році на надання пільг з послуг зв’язку профінансовано 80 тис. грн., пільгу отримують 176 осіб.

Щоквартально здійснюється нарахування та виплата додаткової пільги за житлово-комунальні послуги членам сімей загиблих та зниклих безвісти учасників антитерористичної операції та воїнів-інтернаціоналістів, в межах соціальних норм житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами. Відшкодування пільг проводиться - 5 сім’ям членам загиблого учасника АТО, 1 сім’ї зниклого безвісті учасника АТО та 1 сім’ї загиблого воїна-інтернаціоналіста. На виплату додаткової пільги в цьому році виділено 40 тис. грн., на даний час додаткову пільгу профінансовано на загальну суму 11 531 грн.

Здійснюється санаторно-курортне лікування постраждалих внаслідок чорнобильської катастрофи ІІ категорії, терміном 18 днів. На 2020 рік виділено 50 тис. грн. на придбання санаторно-курортних путівок постраждалим внаслідок чорнобильської катастрофи ІІ категорії.  Для забезпечення путівкою у 2020 році подано дві заяви, за якими придбані путівки у Філії ПАТ ЛОЗ «Миргородкурорт» СКК«Миргород» на загальну суму – 30 240 тис. грн.

Щомісячно надається одноразова адресна грошова допомога громадянам у зв’язку зі скрутним матеріальним становищем. У 2020 році надано одноразову адресну грошову допомогу 176 особам, які зареєстровані на території громади, на загальну суму 171 тис. грн.

До Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, до Дня визволення міста Глобине вручено подарункові набори  учасникам бойових дій та інвалідам Другої світової війни.

Під час встановленого карантину, з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, проводилася робота по забезпеченню захисними масками громадян, які досягли 60-річного віку, та продуктовими наборами громадян, які досягли 80-річного віку, а також осіб з інвалідністю, які перебувають у складних життєвих обставинах.

У цей день щиро вітаємо та висловлюємо глибоку вдячність представникам найстаршого покоління за все, що зроблено Вами заради нашого майбутнього. Ваші подвиг, праця та ставлення до людей – це приклад для наслідування сучасній молоді.

Одночасно висловлюємо подяку людям похилого віку - жителям Глобинської громади, за активну життєву позицію, небайдужість, творчість, бажання бути корисними для громади.

Бажаємо кожному з Вас оптимізму, творчої наснаги, позитивної енергії, здоров’я та довголіття, стійкості духу і волі, щастя і благополуччя. Хай кожен день буде зігрітий теплом, любов’ю та увагою.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень