A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Державні гарантії виплати заробітної плати

Дата: 09.11.2020 13:43
Кількість переглядів: 450

Фото без описуНа законодавчому рівні в нашій державі закріплено не лише право кожного на працю, вільний вибір професійної діяльності, безпечні і здорові умови праці, а й гарантується  оплата праці. Ці права визначені Конституцією України та урегульовані   Кодексом Законів про працю України,  Законом України "Про оплату праці" та іншими нормативними документами.

            Держава гарантує,   яким має бути мінімальний розмір заробітної плати та терміни в які вона має бути виплачена. Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов'язковою на всій території України для підприємств, установ, організацій усіх форм власності і господарювання та фізичних осіб.

            Розмір мінімальної заробітної плати встановлюється одночасно в місячному та погодинному розмірах і переглядається відповідно до статей 9 і 10 Закону України "Про оплату праці" та не може бути нижчим від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. З 1 вересня 2020 року Законом України  «Про внесення змін до Державного бюджету на 2020 рік» від 25.08.2020 р. № 822-ІХ встановлено розмір мінімальної заробітної плати  у місячному розмірі - 5000 грн;  у погодинному розмірі   - 29,20 грн.

            Слід врахувати, що при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

            Заробітна плата повинна виплачуватися  працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

            У разі, коли день виплати заробітної плати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, заробітна плата виплачується напередодні. Своєчасність та обсяги виплати заробітної плати працівникам не можуть бути поставлені в залежність від здійснення інших платежів та їх черговості.

            Розмір заробітної плати за першу половину місяця визначається колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не менше оплати за фактично відпрацьований час з розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника.

            При укладанні з працівником трудового договору (контракту) роботодавець доводить до його відома умови оплати праці, розміри, порядок і строки виплати заробітної плати, підстави, згідно з якими можуть провадитися відрахування у випадках, передбачених законодавством.

            Про нові або зміну діючих умов оплати праці в бік погіршення роботодавець повинен повідомити працівника не пізніш як за два місяці до їх запровадження або зміни.

У випадку порушень вимог законів України щодо виплати заробітної плати працівник  має право звернутися до державних контролюючих чи правоохоронних органів із заявами чи повідомлення про факти порушень. Працівники, що працюють по найму на території Глобинської громади за отриманням правових консультацій, захисту порушених їх трудових прав можуть звернутися  до інспектора праці відділу соціального забезпечення виконавчого комітету Глобинської міської ради  особисто або  письмово за адресою: вул. Центральна, 285, м. Глобине, Полтавської області, виконавчий комітет Глобинської міської ради;  зателефонувавши за номером (05365)   2-52-19  або з відповідним повідомленням  на електронну  адресу: globino.mr@globyne-rada.gov.ua

 

Інспектор праці відділу соціального забезпечення

виконавчого комітету Глобинської міської ради                         О.В.Логвин

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень