Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Бережімо себе разом

Дата: 10.11.2020 12:54
Кількість переглядів: 551

Фото без описуЧумою 21 століття прозвали страшну недугу, яка охопила світ з грудня 2019 року і лютує до сьогодні.  Інфекційну хворобу  вперше була виявлено у людини в грудні 2019 року в китайському місті Ухань. Хвороба розпочалася як спалах, що перейшов у пандемію. Причиною хвороби став коронавірус SARS-CoV-2 (стара назва 2019-nCoV),   циркуляція якого в людській популяції була до грудня 2019 року невідомою.                                    

 

Пандемію цієї хвороби, яка отримала офіційну назву   як «коронавірусна хвороба 2019 (COVID-19)»,  Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) визнала надзвичайною ситуацією в галузі міжнародної охорони здоров'я. І це цілком зрозуміло. Адже,  зараз мільйони людей хворих короновірусом у всьому світі,  сотні тисяч померлих,  відсутні до цього часу вакцина та ефективні ліки. В той же час  хвороба  продовжує  набирати своїх смертоносних та небезпечних обертів.

        

За станом на 10 листопада 2020 року кількість людей, які захворіли коронавірусом Covid-19, від початку пандемії в Україні становить  479 197 осіб, з них - 10 179 осіб  за попередню добу. На Полтавщині захворіло 12723 жителя області, із них 519 осіб за минулу добу, з яких 9 нових хворих цією недугою жителі нашого Глобинського району, діагноз яких захворювання короновірусом було встановлено на протязі 9 листопада 2020 року.

 

Всі ці страшні цифри не можуть не викликати стурбованості та потребують рішучих заходів з попередження та профілактики вірусного захворювання. Одним з таких заходів є перебування в громадських місцях в захисних масках. Багато існує різних міфів щодо ефективності такого заходу, які, втім, не мають свого реального підтвердження. На сьогодні носіння масок в громадських місцях, дотримання безпечної дистанції  та дезінфекція антисептичними засобами рук, дверних ручок, поручнів є дієвими засобами профілактики захворювання. 

 

Відомо, що  COVID-19 передається краплинним та контактним шляхами.  Вірус не циркулює у повітрі, а передається від людини до людини.

Вірус не здатний переміщатись на далекі відстані. Він є тільки в крапельках, які людина видихає під час кашлю чи чхання. Тому, дотримання відстані та носіння захисних масок – це гарантія безпеки. Це фактор переривання епідемічного ланцюга. Тому заразитись неможливо навіть від інфікованої людини, якщо ви знаходитесь на відстані понад 1,5 м. та перебуваєте в захисній масці.

 

6 листопада 2020 року Верховна Рада України прийняла Закон «Про внесення змін до Кодексу України  про адміністративні правопорушення щодо запобігання поширенню  короновірусної хвороби (COVID-19)», яким передбачено встановлення адміністративної відповідальності за «перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно». За порушення цих вимог встановлено відповідальність у вигляді накладення штрафу в розмірах від 170 до 255 гривень.  

 

Таким чином, адміністративній відповідальності підлягатимуть особи, які перебуватимуть без маски у будь-якій будівлі, споруді, яка доступна або відкрита для населення та громадському транспорті. Слід звернути увагу на вимогу Закону щодо правил носіння маски: захисна маска повинна перекривати «ніс та рот». Недотримання хоча б однієї з цих вимог теж міститиме склад адміністративного правопорушення. Тож, слід усвідомити, що перебування без захисної маски чи носіння її з порушенням санітарно-епідемічних правил у громадських місцях та громадському транспорту - це не молодецькі витівки чи «геройство», а груба зневага до життя та здоров’я інших людей.   

 

Адміністративні протоколи за адміністративні правопорушення щодо запобігання поширенню короновірусної хвороби (COVID-19)» мають право складати працівники поліції, органів охорони здоров’я та державної санітарно-епідеміологічної служби, а також посадові особи, уповноважені виконавчими комітетами, зокрема, і Глобинської міської ради.

 

Та все ж,  переконані, що кожен повинен усвідомити, що від його особистих дій залежить як власне життя і здоров’я, так здоров’я і життя інших. Бережімо себе разом!

 

Олександр Салабай, Олександр Логвин

Уповноважені особи виконавчого комітету Глобинської міської ради на складання протоколів за порушення карантинних обмежень

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень