A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Оплата роботи працівників у святкові і неробочі дні

Дата: 01.12.2020 09:08
Кількість переглядів: 503

Фото без описуВизначення поняття заробітної плати надано в статті 94 Кодексу законів про працю України, де зазначено, що заробітна плата- це винагорода обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

 

Законодавством передбачено і особливості нарахування та виплати заробітної плати, якщо виконання роботи проводиться у вихідні або ж неробочі дні.  Відповідно до вимог статей 72 та 107 Кодексу законів про працю України оплата

праці за роботу у святкові і неробочі дні оплачується у подвійному розмірі:

відрядникам – за подвійними відрядними розцінками;

працівникам, праця яких оплачується за годинними або денними ставками, - в розмірі подвійної годинної або денної ставки;

працівникам, які одержують місячний оклад, - у розмірі одинарної годинної або денної ставки понад оклад, якщо робота у святковий і неробочий день проводилася в межах місячної норми робочого часу, і в розмірі подвійної годинної або денної ставки понад оклад, якщо робота у святковий і неробочий день проводилася  понад місячну норму.

 

У такому розмірі оплачують години фактично відпрацьовані у вихідний день.

Відповідно до ст. 30 Закону України «Про оплату праці» роботодавець зобов’язаний забезпечити належний та достовірний облік виконуваної працівником роботи і, відповідно, бухгалтерський облік витрат на оплату праці.

 

Слід зауважити, що  статтею  72 Кодексу законів про працю України передбачається, що за погодженням (згодою) сторін робота у вихідний день може компенсуватися наданням іншого дня відпочинку.

 

В той же час є нюанси щодо перенесення робочих днів на вихідні.  Так, розпорядженням Кабінету Міністрів України від 30.09.2020 «Про перенесення робочих днів на 2021 рік», яке робиться   «з метою створення сприятливих умов для використання святкових та неробочих днів, а також раціонального використання робочого часу» робочий день з п'ятниці, 8 січня, було перенесено на суботу, 16 січня. В такому випадку, якщо роботодавець продублює своїм наказом чи розпорядженням вказане рішення,  то 8 січня вважається вихідним днем, а 16 січня - робочим.

 

У випадку порушень вимог законів України щодо виплати заробітної плати працівник  має право звернутися до державних контролюючих чи правоохоронних органів із заявами чи повідомленнями про факти порушень. Працівники, що працюють по найму на території Глобинської громади за отриманням правових консультацій, захисту порушених їх трудових прав можуть звернутися  до інспектора праці відділу соціального забезпечення виконавчого комітету Глобинської міської ради  особисто або  письмово за адресою: вул. Центральна, 285, м. Глобине, Полтавської області, виконавчий комітет Глобинської міської ради; зателефонувавши за номером (05365)   2-52-19  або з відповідним повідомленням  на електронну  адресу: globino.mr@globyne-rada.gov.ua

 

 

Інспектор праці відділу соціального забезпечення

виконавчого комітету Глобинської міської ради                  О.В.Логвин

          

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень