A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Світла пам'ять Віталію Миколайовичу Григор'єву

Дата: 29.12.2020 11:42
Кількість переглядів: 1800

Глобинська міська рада з сумом повідомляє, що після тяжкої хвороби у віці 73 років пішов з життя відомий на Полтавщині краєзнавець, публіцист, член Національних спілок журналістів та краєзнавців України Віталій Миколайович Григор’єв.

Народився В.М.Григор’єв 6 лютого 1947 року у багатодітній селянській сім’ї  в селі Землянки Глобинського району. Успішно закінчив Землянківську восьмирічну та  Великокринківську середню школи, історичний факультет Полтавського державного педагогічного інституту ім. В.Г. Короленка. Після служби в армії з  1969 по  1977 рік вчителював у школах Глобинського району. А далі, майже  тридцять років  його  життя та діяльності були  пов’язані з містом Глобине. Де б на яких посадах:  інспектора районного відділу освіти, заступника голів  Глобинського райвиконкому, Глобинської районної ради по виконавчій роботі, Глобинської райдержадміністрації з гуманітарних питань, директора Глобинського  районного центру зайнятості, - не працював Віталій Миколайович Григор’єв він завжди відзначався   професіоналізмом, відповідальним та сумлінним ставленням  до виконання своїх обов’язків.   З 2008 року він  консультант ОДТРК «Лтава».

 

І після виходу на заслужений відпочинок Віталій Миколайович не припинив активної життєвої та творчої діяльності. Його ерудованість, обізнаність з історичним минулим та культурою рідного Глобинського краю знайшли своє відображення в краєзнавчих дослідженнях та публіцистичних публікаціях, що принесли йому заслужену повагу та авторитет.

 

Він один з авторів ідеї увічнення пам’яті писаря останньої Запорозької Січі Івана Яковича Глоби та затвердження прапорів і гербів району та м. Глобине, встановлення пам’ятного знаку до 200-річчя козацько-селянського повстання в с. Турбаї.

 

Брав участь у підготовці енциклопедичного довідника «Полтавщина», був керівником робочої групи з підготовки видання «Книги Пам’яті України. Полтавська область. Глобинський район». Його історичні розвідки друкувалися у дванадцятитомному виданні «Полтавіка. Енциклопедія Полтавщини», збірнику «Спортивна слава Полтавщини»,  «Історія комсомолу Полтавщини», другому виданні книги «Полтавщина: влада на історичних паралелях», альманаху «Чебрецевий цвіт». Брав участь у створенні документальних телефільмів «О.Д.Бутовський – олімпієць із полтавського степу», «Лтава» - роки становлення», «Між відступом та визволенням. Полтавщина 1941-1943 р.р.», «Раїса Кириченко: діагноз-народна», «Вогонь любові, вогонь доброти». Створив музей телерадіокомпанії «Лтава».

 

Результатом його   творчих  досліджень стали краєзнавчі видання «Роде наш прекрасний» (2007), у якій вміщено 138 біографій відомих земляків (з них 25 глобинців), «Бувальщини» (2008), «Розкажи,Пивихо..» (2012),  «О.Д. Бутовський (родовід генерала-олімпійця). Історико-біографічний нарис (2012), «На вітрах історії» (2012), «Полтавці під олімпійським прапором» (2016), «Історія Глобинського району в біографічних нарисах» (2019), де було розміщено   понад три сотні нарисів про людей, які залишили свій слід не лише в історії Глобинського району, але й в країні та навіть у світі.

 

В.М.Григор’єв постійно друкувався в газетах: «Зоря Полтавщини», «Вечірня Полтава», «Село полтавське», «Третій тост», «Зайнятість», «Зоря Придніпров’я», «Хлібороб», журналі «Постметодика», публікував свої твори на інтернет-сайті «Поетичні майстерні».

 

Лауреат премій імені Олексія Бутовського (2019), Самійла Величка (2013), Володимира Малика (2008).

 

Не забували про свого славного земляка і глобинці. Він – почесний громадянин рідного села Землянки. 24 вересня 2016 року до Дня міста Глобине  був номінований  відзнакою «Гордість міста 2016 року».

17 березня 2017 року в районному будинку культури в м. Глобине   було  проведено творчий вечір  Віталія Миколайовича Григор’єва, який став визначною культурною подією в місті. 

 

Глобинщина понесла велику втрату. Перестало битися серце патріота, щирого українця, літописця рідного краю, творчої особистості, людини, яка залишила по собі добрі спогади у всіх,  хто його знав, кому довелося з ним працювати та спілкуватися.       

 

Світлу пам'ять про славного земляка Віталія Миколайовича Григор’єва глобинці надовго збережуть у своїх серцях.

 

Виконавчий комітет Глобинської міської ради

Фото без опису

 

 

 

 

 

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень