A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Інформація про роботу відділу соціального забезпечення виконкому Глобинської міської ради за 2020 рік

Дата: 02.02.2021 11:27
Кількість переглядів: 525

Фото без описуВідділ соціального забезпечення виконкому Глобинської міської ради (далі відділ) створений з метою забезпечення в межах визначених законодавством прав населення територіальної громади в сфері соціального захисту шляхом здійснення нагляду за додержанням на території Глобинської територіальної громади вимог законодавства у цій сфері, виконання місцевих програм соціального захисту, контроль за цільовим використанням коштів державних соціальних допомог, обстеження та складання актів обстеження матеріально-побутових умов сім’ї, ведення обліку та реєстру осіб, які потребують опіки (піклування) над повнолітніми недієздатними особами та особами, дієздатність яких обмежена, здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, забезпечення соціального захисту населення громади; надання базових соціальних послуг; здійснення індивідуальної соціальної роботи відповідно до потреб і запитів громадян; виявлення осіб/сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах або мають найвищий ризик потрапляння в такі обставини; планування організації та надання соціальних послуг; та інше.

 

З 2016 року в громаді діє міська Програма «Соціальний захист», якою передбачено підвищення ефективності системи соціальної допомоги жителям Глобинської міської ради через посилення адресності при її наданні та шляхом включення додаткових заходів щодо соціальної підтримки громадян, вирішення проблем соціально-побутового, організаційно-правового, інформаційного, матеріально-технічного, медичного забезпечення, здійснення конкретних заходів, спрямованих на надання адресної підтримки незахищених верств населення, пільгової категорії, утримання одиноких, одинокопроживаючих громадян та відшкодування за їх утримання в будинках ветеранів та інших установах;  надання допомоги на поховання соціально незахищених громадян; надання компенсації перевізникам за транспортні витрати пов’язані з перевезенням пільгової категорії населення; забезпечення оздоровленням дітей з інвалідністю, учасників ліквідації аварії на ЧАЕС, військовослужбовців та членів їх сімей після демобілізації, членів сімей зниклих безвісті учасників антитерористичної операції, операції Об'єднаних сил; виплата компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги; соціальне забезпечення учасників ліквідації аварії на ЧАЕС, ветеранів війни, членів сімей загиблих та зниклих безвісті учасників антитерористичної операції та воїнів-інтернаціоналістів, та ін.; фінансова підтримка медичних та соціальних закладів, які надають послуги жителям Глобинської міської ради.. Основним виконавцем даної програми є відділ.

 

Виконавчим комітетом Глобинської міської ради відповідно до міської Програми «Соціальний захист», за сприяння спеціалістів відділу, надано 287 особам, які зареєстровані на території Глобинської територіальної громади одноразову адресну грошову допомогу, на загальну суму 287 000,00 грн. З них у 2020 році надано адресну грошову допомогу згідно звернень голів громадських організацій 117 особам на загальну суму 75000,00 грн.

 

На виконання міської Програма «Соціальний захист» спеціалістами відділу протягом року проводився контроль за дотриманням перевізниками умов Договору про здійснення компенсації витрат за перевезення окремих пільгових категорій громадян міським (приміським) автомобільним транспортом загального користування, перевірки достовірності поданих перевізниками розрахунків та фактичного стану перевезення громадян пільгових категорій на міських (приміських) автобусних маршрутах. Перевірками встановлено, що надані перевізниками розрахунки в цілому відповідають стану пільгового перевезення.

 

З міського бюджету проводиться відшкодування витрат перевізникам за безоплатне перевезення пільгових категорій громадян - інвалідів війни, учасників бойових дій, членів сім`ї загиблих, громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи І та ІІ категорії, інвалідів, дітей з багатодітних сімей, пенсіонерів та інших пільгових категорій громадян, які згідно чинного законодавства мають право на безкоштовний проїзд на міських (приміських) маршрутах у визначені дні тижня –вівторок та четвер. На відшкодування витрат перевізникам використано 195343,00 грн. Пільговим перевезенням протягом року скористалося 33639 осіб.

 

З міського бюджету також проводиться відшкодування витрат за надані послуги залізничним транспортом пільговій категорії населення громади, в 2020 році відшкодування проведено на загальну суму 46 831,99 грн. та відшкодування за надання пільг з послуг зв’язку (абонентна плата за користування квартирним телефоном) інвалідам війни, учасникам бойових дій, учасникам війни, членам сімей загиблих (померлих) відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», ветеранам військової служби та органів внутрішніх справ, вдовам ветеранів військової служби, органів внутрішніх справ, громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи І та ІІ категорії, дружинам померлих громадян, смерть яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою, багатодітним сім’ям. В 2020 році на надання пільг з послуг зв’язку профінансовано 64726,62 грн., пільгу отримують 117 осіб.

 

Протягом року проводилася виплата грошової компенсації витрат на автомобільне паливо з розрахунку 50 літрів високооктанового бензину на місяць особі, яка має особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, а саме Сиволап Ганні Миколаївні, на загальну суму 14000,50 грн.

 

Здійснюється придбання та видача санаторно-курортних путівок для постраждалих внаслідок чорнобильської катастрофи ІІ категорії, терміном 18 днів. В 2020 році придбано дві санаторно-курортні путівки у Філії ПАТ ЛОЗ «Миргородкурорт» СКК«Миргород»  згідно двох звернень, що надійшли від учасників ліквідації аварії на ЧАЕС ІІ категорії на загальну суму 30240 грн.

 

Для демобілізованих військовослужбовців, які проходили військову службу в районах проведення антитерористичної операції, операції Об'єднаних сил та членів їх сімей, а також членів сімей зниклих безвісті учасників антитерористичної операції, операції Об'єднаних сил здійснюється придбання путівок на відпочинок (з наданням оздоровчих послуг), у санаторно-курортних закладах області, терміном 12 календарних дні. В 2020 році придбано 5 путівок демобілізованим військовослужбовцям та членам їх сімей, на загальну суму 48528,00 грн. в Філії ПАТ ЛОЗ «Миргородкурорт» СКК «Миргород».

 

На особливому контролі перебувають родини загиблих, померлих, зниклих безвісті учасників бойових дій антитерористичної операції та воїнів-інтернаціоналістів, а саме: Борильченко Володимир Леонідович та Наталія Григорівна (с.Черевані), Борильченко Надія Іванівна та Аміна Євгеніївна (с.Пироги), Аврамчук Віктор Григорович (с.Новоселівка), Аврамчук Олена Володимирівна (м.Глобине), Покотило Лідія Андріївна (м.Глобине), Ткаченко Діна Володимирівна (м.Глобине), Павлик Валентина Василівна (м.Глобине), Бондаренко Олександр Іванович та Марія Іванівна (с.Кордубанове).

 

Спеціалісти відділу спільно з керівництвом міської ради постійно здійснюють відвідування даних родин до Новорічних та різдвяних свят, до Міжнародного жіночого дня та Дня матері, до Великодня та Дня захисника України з метою привітання, спілкування, підтримання даних родин та  обов’язково з врученням продуктових наборів, квітів, грошової допомоги.

 

Щоквартально проводиться нарахування та відшкодування пільг за житлово-комунальні послуги, членам сімей загиблих та зниклих безвісті учасників антитерористичної операції та воїнів-інтернаціоналістів, в межах соціальних норм житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами.

 

Члени сімей загиблих, зниклих безвісті учасників антитерористичної операції та воїнів-інтернаціоналістів, мають право на додаткові пільги у розмірі 50 - відсоткової знижки за житлово-комунальні послуги в межах соціальних норм житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугам.

Сім’ї зниклих безвісті учасників антитерористичної операції до отримання посвідчення мають 100 відсоткову знижку за житлово-комунальні послуги, в межах соціальних норм житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами.

 

Нарахування та відшкодування пільг за житлово-комунальні послуги проведено 5 сім’ям членам загиблого учасника АТО, 1 сім’ї зниклого безвісті учасника АТО та 1 сім’ї загиблого воїна-інтернаціоналіста, на загальну суму 27865,45 грн.

 

На особливому контролі перебуває питання забезпечення інвалідів і дітей-інвалідів технічними та іншими засобами, а також проходження курсу реабілітації дітками з інвалідністю. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 1301 від 03.12.2009 року «Про затвердження Порядку забезпечення інвалідів і дітей-інвалідів технічними та іншими засобами» та індивідуальної програми реабілітації, особи з інвалідністю забезпечуються підгузками. В 2020 році на забезпечення підгузками 12 інвалідів та трьох дітей з інвалідністю профінансовано 61915,00 грн.

У червні 2020 року організовано проходження курсу реабілітації 7 дітей з інвалідністю жителів  громади в Кременчуцькому міському центрі комплексної реабілітації дітей з інвалідністю департаменту соціального захисту населення та питань АТО виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Полтавської області. Для проведення реабілітації дітей з інвалідністю з міського бюджету виділено 42 350,00 грн. та 27 500,00 грн. виділено для відшкодування транспортних витрат, пов’язаних з перевезенням дітей з інвалідністю до Кременчуцького міського центру комплексної реабілітації дітей з інвалідністю департаменту соціального захисту населення та питань АТО виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Полтавської області, у супроводі з їх батьками.

 

Здійснювалися заходи щодо надання родового сертифікату вагітним та породіллям громади, для забезпечення безкоштовного медичного супроводу вагітності в І, ІІ, ІІІ триместрі, пологів, післяпологового періоду та неонатологічної допомоги при Комунальному некомерційному медичному підприємстві «Кременчуцький перинатальний центр ІІ рівня» м.Кременчука. Для відшкодування вартості сертифікатів для вагітних використано кошти в сумі 189274,01 грн., дані послуги отримала 51 породілля. Вартість родового сертифікату до 31.03.2019 року складала – 3754,99 грн., з 01.04.2019 року - 5456,74 грн.

В 2020 році з міського бюджету виділено для КНМП «Глобинська центральна районна лікарня» - 4 млн.888 тис.грн., КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги у Глобинському районі» - 728 450 грн., відповідно до міської програми «Соціальний захист», для стабільного функціонування закладів охорони здоров’я, які надають послуги жителям Глобинської громади, на поліпшення матеріально - технічної бази та створення належних умов для розвитку первинної медико - санітарної допомоги, наближення її до кожної сім’ї, покращення ефективності медичного обслуговування населення. Фінансувалися: видатки на заробітну плату, нарахування на заробітну плату; оплата комунальних послуг та енергоносіїв; оплата послуг (крім комунальних); забезпечення медикаментами та перев’язувальними матеріалами; інші виплати населенню: відшкодування медикаментів для пільгових та інших категорій громадян; оплата капітальних та поточних ремонтів приміщень, придбання предметів, матеріалів, обладнання та інвентарю для потреб закладів охорони здоров`я; поточний ремонт та придбання обладнання, технічне забезпечення для закладів охорони здоров`я та інше.

 

Проводилося відшкодування витрат по наданню соціальних послуг одиноким та одинокопроживаючим громадянам похилого віку, які обслуговувалися територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Глобинської райдержадміністрації та відшкодування заробітної плати 24 соціальним робітникам та 1 соціальному працівнику. У 2020 році для відшкодування витрат профінансовано 1 977 353,00 грн.

 

Проводиться виплата компенсації 8 фізичним особам, які надають соціальні послуги, громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги. Для проведення даної виплати у 2020 році профінансовано 25 000,00 грн.

 

Тим, жителям громади, які за віком та станом здоров’я потребували стороннього догляду та які направлені до спеціальних  закладів проводиться відшкодування за утримання в будинках ветеранів та інших аналогічних установах. Для цих цілей в 2020 році використано 387705,00 грн., з них Святилівському КП «Ветеран» профінансовано 249680,00 грн. за проживання 4 осіб, Манжеліївській сільській ГО «Милосердя» профінансовано 138025,00 грн. за проживання 3 осіб.

 

Також здійснювалася фінансова підтримка управління соціального захисту населення райдержадміністрації для виконання функцій, щодо прийому документів та призначення житлових субсидій, пільг та допомог мешканцям територіальної громади, так у 2020 році профінансовано 35 000,00 грн.

Під час встановленого карантину, з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, проводилася робота по забезпеченню захисними масками громадян громади, які досягли 60-річного віку та продуктовими наборами громадян громади, які досягли 80-річного віку, а також осіб з інвалідністю, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Відділ соціального забезпечення виконавчого комітету міської ради веде облік та реєстр осіб, які потребують опіки (піклування) над повнолітніми недієздатними особами та особами, дієздатність яких обмежена, на даний час на даному обліку перебуває 22 особи, з них 3 особи обмежено дієздатні. На кожного підопічного заведено окрему особову справу із занесенням до неї документів. З опікунами (піклувальниками) постійно проводиться відповідна робота (здійснюється нагляд за діяльністю опікунів і піклувальників, розглядаються скарги на дії опікунів, проводиться обстеження житлово-побутових умов проживання підопічних, надається допомога в отриманні субсидії, приймаються звіти про діяльність, консультування, інформування та ін.).

 

При виконавчому комітеті Глобинської міської ради, як дорадчий орган створено раду опіки та піклування. До складу якої входять на громадських засадах депутат, керівники виконавчого комітету міської ради соціального захисту, освіти, культури, служби у справах дітей та інші. Радою попередньо розглядаються питання, що входять до повноважень органу опіки та піклування в частині соціального захисту осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, недієздатних осіб та дієздатних фізичних осіб, які за станом здоров’я не можуть самостійно здійснювати свої права та виконувати обов’язки. Протягом 2020 року проведено 3 засідання ради опіки та піклування при виконкомі Глобинської міської ради на якому розглянуто 4 питання порядку денного. Розглядалося звернення щодо поновлення цивільної дієздатності, призначення опікунів над майном недієздатної особи, надання висновку про можливість виконання обов’язків опікуна, а також розглядались звіти опікунів та піклувальників та інше. За результатами проведених засідань прийняті відповідні рішення, підготовлені рекомендації, висновки та подані матеріали на розгляд виконавчого комітету.

Рішенням виконавчого комітету Глобинської міської ради № 76 від 22 березня 2018 року на відділ покладено контроль за цільовим використанням коштів державної допомоги при народженні дитини і створенням належних умов для повноцінного утримання та виховання дітей. Відповідно до списків осіб (жителів громади), яким призначено допомогу при народженні дитини, наданих управлінням соціального захисту населення райдержадміністрації, в 2020 році обстежено 64 родини та складено відповідні акти, нецільового використання коштів державної допомоги при народженні дитини не виявлено.

Рішеннями виконавчого комітету Глобинської міської ради № 13 від 22 січня 2019 року та № 70 від 23 квітня 2019 року на відділ покладено контроль за фактом здійснення догляду за хворою дитиною та контроль за цільовим використанням коштів допомоги на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях. Відповідно до списків осіб (жителів громади), яким призначено допомоги, наданих управлінням соціального захисту населення райдержадміністрації, обстежено 22 родини та складено відповідні акти, не цільового використанням коштів державної допомоги на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях не виявлено.

Згідно Рішення виконавчого комітету Глобинської міської ради № 38 від 26 лютого 2019 року спеціалістів відділу визначено уповноваженими особами на складання актів обстеження матеріально-побутових умов сім’ї на території Глобинської міської ради, так протягом 2020 року обстежено та надано 503 акти обстеження матеріально-побутових умов сім’ї, з них для призначення субсидії – 201; для призначення державних соціальних допомог – 63, з них 40 внутрішньо переміщеним особам; для отримання одноразової грошової допомоги – 208; та інші - 31.

Спеціалістами відділу постійно проводяться обстеження житлово-побутових умов проживання сімей, які потребують допомоги, інспектування сімей з дітьми, а також з метою виявлення сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах, так протягом 2020 року проведено 207 обстежень сімей та осіб, за результатами яких складенні Акти обстеження житлово-побутових умов проживання.

 

За результатами виявлення сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах рішеннями виконавчого комітету Глобинської міської ради відділом взято на облік 9 сімей з дітьми, які опинились в складних життєвих обставинах. З даними сім’ями постійно проводиться робота щодо подолання складних життєвих обставин, у грудні дві сім’ї зняті з обліку з позитивним результатом.

Протягом року до відділу надійшли заяви та звернення відносно 104 сімей та осіб, що перебувають у складних життєвих обставинах. Фахівцем із соціальної роботи відділу проводилася оцінка потреб сімей щодо наявності складних життєвих обставин, та визначення потреб у соціальних послугах. Протягом року проведено 92 оцінки потреб, складені відповідні Акти оцінки потреб сімей/осіб, у сім’ях різних категорій, що зверталися за отриманням послуг самостійно, та інформації про які були отримані від суб’єктів соціальної роботи.

 

Спеціалістами відділу протягом року надано 402 соціальні послуги жителям громади, з них - допомога в оформленні документів для отримання - паспорта громадянина України, ідентифікаційного коду, реєстрації місця проживання, матеріальної допомоги на лікування, державних соціальних допомог, субсидії, пільг та ін. - 262; забезпечення твердим паливом, одягом, продуктами харчування, підгузками - 44; організація тимчасового проживання, виховання дітей для здобуття освіти, з метою подолання складних життєвих обставин батьками – 25; допомога в аналізі життєвої ситуації, визначенні основних проблем, шляхів їх вирішення, сім’ям, які опинилися в складних життєвих обставинах – 44 та інші - 27.

 

Спеціалістами відділу протягом року організовано поховання 2 безрідних жителів громади, з міського бюджету використано 6090,00 грн.

 

З метою  реалізації по  Глобинській  громаді постанови Кабінету Міністрів України від 15.11.2017 року № 877 «Про затвердження Порядку та умов надання у 2019 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проектні, будівельно – ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, забезпечення житлом дітей- сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа» (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 01 червня 2020 року № 515), рішенням виконавчого комітету Глобинської міської ради від 07.07.2020 року №132 «Про затвердження Положення про комісію з питань формування пропозицій стосовно потреби щодо спрямування у 2020 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам», утворено комісію з питань формування пропозицій стосовно потреби щодо спрямування субвенції за напрямами та умов надання у 2020 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, забезпечення житлом дітей- сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа. За результатами  проведеного засідання Комісії прийняті відповідні рішення, щодо формування пропозицій стосовно потреби спрямування у 2020 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, підготовлені висновки та подані матеріали на розгляд виконавчого комітету Глобинської міської ради.

 

Спеціалістами відділу підготовлено проєкти рішень:

  • на 15 засідань виконавчого комітету міської ради, на яких розглянуто 33 питання порядку денного;
  •  на 5 засідань сесії міської ради, на яких розглянуто 8 питань порядку денного.

В 2020 році інспектором праці відділу соціального забезпечення виконавчого комітету міської ради спільно з інспектором праці Управління  Держпраці у Полтавській області проведені інспекційні відвідування суб’єктів підприємницької діяльності. За результатами проведених перевірок були встановлені факти працевлаштування осіб без офіційного їх оформлення. В зв’язку з чим вжито відповідних заходів реагування та винних осіб притягнуто до фінансової та адміністративної відповідальності.

Інспектором праці відділу проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо недопустимості допуску на роботу працівників без оформлення трудових відносин серед 68 суб’єктів господарської діяльності, які здійснюють діяльність в сфері торгівлі, тимчасового розміщування та організації харчування на території Глобинської громади. В ході здійснення цих заходів були встановлені факти здійснення підприємницької діяльності на території Глобинської громади  без державної реєстрації в зв’язку з чим відповідна інформація була направлена до Кременчуцької об’єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Полтавській області для вжиття відповідних заходів реагування.

Крім цього, спільно з інспектором праці Управління Держпраці у Полтавській області та начальником відділу взаємодії з роботодавцями Глобинської районної філії Полтавського обласного центру зайнятості проведено інформаційно-роз’яснювальну компанію серед 27 фізичних осіб-підприємців, які займаються підприємницькою діяльністю  в сфері торгівлі та надання побутових послуг населенню. 

Протягом 2020 року проводився щомісячний моніторинг стану заборгованості із виплати заробітної плати суб’єктами підприємницької діяльності, установами, організаціями та закладами, що фінансуються з державного або ж  місцевого бюджетів та які розміщуються та здійснюють свою діяльність  на території Глобинської громади.

Протягом року інспектором праці відділу підготовлено та розміщено на офіційному сайті Глобинської об’єднаної громади /https://globynska-gromada.gov.ua/ - 13 роз’яснень трудового законодавства з питань: своєчасної та у повному обсязі  оплати праці, додержання мінімальних гарантій в оплаті праці і оформлення трудових відносин.

Під час здійснення інспектором праці відділу особистого прийому громадян надавались консультації з питань порядку надання відпусток, нарахування і виплати заробітної плати, розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу.

 

До створеної інспектором праці відділу бази даних юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які зареєстровані, або ж здійснюють свою діяльність на території Глобинської громади постійно вносяться дані щодо зміни їх статусу, ліквідації або ж реєстрації чи початку діяльності нових суб’єктів.

Питання забезпечення додатковими соціальними гарантіями громадян громади, перебуває на постійному контролі відділу соціального забезпечення виконавчого комітету міської ради.

 

Начальник відділу соціального

забезпечення виконкому

Глобинської міської ради                                                                       Л.В.Норенко


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень