A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Пішов у вічність ветеран Глобинщини

Дата: 22.03.2021 09:15
Кількість переглядів: 1347

20 березня 2021 року на 97 році життя помер  Мошляк Іван Каленикович, почесний громадянин міста Глобине, майстер зв’язку СРСР, з 1987 року - лідер ветеранського руху Глобинщини.  

 

Народився  Іван Каленикович 20 жовтня 1924 року в с. Шушвалівка  Градизького (нині – Глобинського) району Полтавської області в сім’ї селян-бідняків. Навчався  у Шушвалівській середній школі. Після закінчення ним 9 класів   розпочалася Велика Вітчизняна війна. У вересні 1941 року його рідне село було окуповане німцями. Після визволення району від німецько-фашистських загарбників 7 жовтня 1943 року Фронтовою призовною комісією ІІ Українського фронту Мошляк І.К. призваний до лав Червоної Армії. Пройшов короткотермінове навчання в складі 210 запасного полку, що базувався тоді в с. Веселій Долині Глобинського району,  і вже в складі 206 стрілецького полку 69 стрілецької дивізії 4 гвардійської армії кулеметником бере участь з 6.11.1943 року в бойових діях при форсуванні річки Дніпро в районі селища Градизьк. 14.11.1943 року під час боїв отримав поранення в голову та тривалий час був на лікуванні у військовому госпіталі, а потім знову на фронті. Пройшов фронтовими дорогами України, Чехословаччини, Югославії, Угорщини та Румунії. За часи війни був тричі поранений, лікувався в госпіталях в Харкові та польському місті Ченстохові. В останньому місті і зустрів звістку про довгождану Перемогу. Вже по закінченню війни продовжив військову службу в прикордонній заставі в м. Чопі, де був старшиною комендантської роти та завідуючий їдальнею 65-го військового продовольчого пункту. В званні старшого сержанта 3 квітня 1948 року демобілізується із армії.

 

Після повернення додому закінчує Градизьку вечірню школу та без відриву від виробництва – Харківський електротехнічний технікум. З 27.08.1948 року працює начальником Шушвалівського відділення зв’язку, згодом – заступником начальника Градизького районного вузла зв’язку, а після ліквідації Градизького району  з 01.03.1964 року - заступником Глобинського районного вузла зв’язку.

 

19.08.1966 року призначається начальником Котелевського районного вузла зв’язку, а з 22.02.1968  року – начальником Глобинського районного вузла зв’язку. Саме під його керівництвом було збудовано нове триповерхове приміщення районного  вузла зв’язку в центрі міста Глобине, куди було переведено автоматичні станції телефонного зв’язку з глинобитного одноповерхового приміщення, що розміщувалося  по  вулиці Приглєбова. Нове приміщення районного  вузла зв’язку було обладнане найсучаснішими на той час  технологіями, що дало можливість значно розширити мережу телефонних абонентів в місті та районі. 

 

По виходу на пенсію не припиняє активної громадської роботи. З 22.07.1987 року очолював Раду ветеранів Глобинського району, протягом семи скликань підряд обирався депутатом Глобинської районної ради, де послідовно відстоював інтереси ветеранів, людей праці та знедолених верст населення. З його ініціативи та його зусиллями в Глобине організовано та діє магазин «Ветеран», що   обслуговує ветеранів міста і району по більш доступних цінах (до речі єдиний на всю Полтавську область). Він  був частий гість в школах району, де ділився спогадами про фронтове минуле та бойових друзів, що залишились на дорогах війни, здобуваючи перемогу над ворогом. За його активною участю в місті проходили всі державні свята та урочистості присвячені Великій Перемозі над фашизмом, визволенні міста та району від німецької окупації.

 

За бойові та трудові звитяги нагороджений орденами Великої Вітчизняної війни І ступеню (1985), «За мужність» ІІІ ступені (1999), медалями «За Перемогу над Німеччиною у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр.» (1945), «За відвагу»(1967), «За доблесну працю з нагоди 100-річчя В.І.Леніна» (1970), «Ветеран праці» (1983), андріївською медаллю «60 років пам’яті - за віру і вірність (2005)  та багатьма іншими. 6.12.1972 року наказом Міністра зв’язку СРСР від 16.12.1972 року йому присвоєно звання «Майстер зв’язку СРСР».

 

За поданням міських організацій Глобинської районної організації ветеранів України рішенням 38 сесії  Глобинської міської ради 5 скликання від 15 квітня 2010 року №288 Мошляку І.К. було присвоєно почесне звання «Почесний громадянин міста Глобине».

 

Світла пам'ять про Івана Калениковича Мошляка надовго збережеться в серцях  глобинців та всіх,  кому доводилося працювати та спілкуватися з ним.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень