A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Зберегти, примножити, захистити – основні наріжні камені майбутньої Програми підтримки підприємництва громади

Дата: 08.04.2021 13:49
Кількість переглядів: 1380

Вчора, 7 квітня в залі засідань міської ради відбулося перше засідання робочої групи по розробці Програми підтримки розвитку малого і середнього підприємництва в Глобинській міській територіальній громаді на 2021-2025 роки.

 

Спочатку засідання планувалося, як звичайна виробнича нарада з накресленням завдань по підготовці проєкту, але згодом захід переріс у «круглий стіл» з обговорення проблем розвитку підприємництва в громаді.

 

Розпочинаючи засідання голова робочої групи, заступник міського голови Олександр Артюшенко основною метою нової Програми визначив – збільшення кількості нових робочих місць, забезпечення зайнятості і самозайнятості жителів громади, розвиток нових форм підприємницької діяльності.

 

Начальник відділу соціально-економічного розвитку, інвестицій та енергоменеджменту Володимир Бондарь коротко підвів підсумки реалізації попередньої Програми на 2019-2020 роки. На жаль, багато заходів організаційного спрямування (семінари, наради, «круглі столи» і т.п.) не вдалося провести через епідеміологічну обстановку. При проведенні ж онлайн вебінарів, які анонсувалися на вебсайті міської ради, підприємці участі не брали.

 

Керівник відділення Ощадбанку Олександр Грущенко ознайомив присутніх з кредитними програмами, які надаються  державними банками в рамках Програми кредитування «5-7-9», запровадженої з ініціативи Президента України Володимира Зеленського.

 

Можливості створення нових робочих місць за сприяння державної підтримки через фонд зайнятості- тема виступу начальника Глобинської районної філії Полтавського центру зайнятості Олександра Мороза.

 

Про плани стосовно можливості надання в оренду зупинок міського транспорту для облаштування тимчасових споруд для зайняття підприємницькою діяльністю та про можливості створення нових форм участі підприємців у поліпшенні побутового обслуговування жителів розповіли начальник відділу архітектури та містобудування Сергій Гапченко та начальник відділу розвитку житлово-комунального господарства та благоустрою Сергій Пономарьов.

 

Про великі можливості розвитку овочівництва та ягідництва в сільській місцевості, кооперацію селян для реалізації виробленої сільськогосподарської продукції на власних прикладах розповідали члени робочої групи, депутати міської ради, сільські підприємці Ярослав Химинець та Олександр Безштанько.

 

«Якщо не збережемо існуючий малий бізнес, не захистимо його – не зможемо створити нових підприємців і нові робочі місця» - емоційно заявив Костянтин Кошиль, член виконавчого комітету міської ради, голова Глобинського осередку ВГО «Збережемо ФОП!». На його думку, впровадження реєстраторів розрахункових операцій (РРО), яке наполегливо намагається впровадити Уряд, призведе до значного зменшення фізичних-осіб підприємців, значного підвищення цін на товари, які ними реалізуються. «Бізнес тільки тоді розвиватиметься, коли ростимуть доходи простих людей, коли буде вищою їх купівельна спроможність. Нові робочі місця, високі зарплати – шлях до розвитку підприємництва, розвитку економіки громади» - наголосив Костянтин.

 

Начальник Глобинської державної податкової інспекції Віта Шаповал відзначила, що варто вже на місцевому рівні починати «виводити» з тіні малий бізнес, зокрема тих, хто під час епідемії закрив свій бізнес на папері, а фактично продовжує отримувати доходи не сплачуючи при цьому до місцевого бюджету жодної копійки.

 

Підприємці Ніна Коваленко та Леонід Дивак також окреслили проблеми, на яких необхідно зосередити увагу при розробці проєкту Програми.

 

Підсумовуючи перше засідання Олександр Артюшенко звернувся до підприємців не стояти осторонь, надавати робочій групі (яка працюватиме тепер в трьох підгрупах) свої пропозиції, щоб за місяць підготувати якісний проєкт Програми і подати його депутатам для затвердження.

 

Тож чекаємо від підприємців, жителів громади пропозицій до проєкту Програми підтримки розвитку малого і середнього підприємництва в Глобинській міській територіальній громаді на 2021-2025 роки.

 

Пишіть на електронну адресу gl-veri@ukr.net або на сторінках Глобинської територіальної громади і відділу соціально-економічного розвитку в соціальній мережі Фейсбук та телефонуйте за телефоном 24-6-07.

 

 

Відділ соціально-економічного розвитку,

інвестицій та енергоменеджменту

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень