A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Усунення бар'єрів в життєдіяльності людей з інвалідністю - пріоритетне питання роботи органів соціального захисту

Дата: 22.04.2021 08:52
Кількість переглядів: 309

Фото без описуОдним з актуальних напрямків діяльності органів соціального захисту населення області є надання соціальних послуг особам з інвалідністю.

Особливим попитом користується послуга «соціального таксі», яка діє в області більше тринадцяти років.

У 2007 році саме у Полтавській області вперше в Україні було започатковано безкоштовне перевезення осіб з інвалідністю та осіб похилого віку, які мають порушення опорно-рухового апарату до об’єктів соціальної інфраструктури. Даний вид послуги отримав назву «соціальне таксі». В 33 територіальних центрах соціального обслуговування (надання соціальних послуг), що діяли в області, працювало 25 спецавтомобілів обладнаних підйомними платформами для перевезення осіб з інвалідністю на візках, 3 спецавтомобілі - приставним пандусом. За роки роботи попит на послугу «соціальне таксі» постійно зростав, а вдало впроваджена в життя ідея в напрямку здійснення першими кроків до створення безбар'єрного простору стала візитівкою системи соціального захисту Полтавщини.

  З роками парк спецавтотранспорту застарів, адже переважна більшість автомобілів працює вже понад 13 років. Департаментом соціального захисту населення облдержадміністрації вживались заходи з оновлення парку: в рамках «Обласної Комплексної програми соціального захисту і соціального забезпечення населення області на 2013-2020 роки», за умови співфінансування з місцевих бюджетів (50x50) в 2018 році вдалось придбати 5 мікроавтобусів обладнаних підйомниками для користування осіб з інвалідністю Гадяцького, Новосанжарського, Машівського, Чутівського районів та Пришибської територіальної громади. В 2019 році придбано 2 мікроавтобуси обладнані підйомниками для Шевченківського району м. Полтава та Глобинського району. В 2020 році, за рахунок коштів міського бюджету, куплено спецавтомобіль Подільському району м. Полтави.

Попит на автотранспортні послуги серед осіб з інвалідністю області постійно зростає. Для прикладу, у 2019 році надано 7,2 тисяч послуг з перевезення, у 2020 році - 8 тисяч послуг.

В умовах проведення реорганізації органів системи соціального захисту населення, передачі функцій із забезпечення надання соціальних послуг на рівень територіальних громад, враховуючи відсутність на місцях доступності до об’єктів соціальної та транспортної інфраструктури, виникає потреба у забезпеченні осіб з інвалідністю територіальних громад спецавтотранспортом. Впровадження соціальної послуги з перевезення - напрям, який є вкрай важливим для усунення бар’єрів життєдіяльності людей з інвалідністю, особливо на візках, адже саме впровадження послуги «соціальне таксі» в територіальних громадах забезпечить реальну можливість надання транспортних послуг майже 4 тисячам осіб з інвалідністю, які мають порушення опорно-рухового апарату.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 14.03.2018 №189 «Деякі питання використання коштів, передбачених у державному бюджеті для придбання спеціально обладнаних автомобілів для перевезення осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, які мають порушення опорно-рухового апарату», спеціально обладнаними автомобілями забезпечуються виконавчі органи міських рад (міст з чисельністю населення до 50 тис. осіб), сільських, селищних рад об’єднаних територіальних громад за умови функціонування служби з перевезення осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, які мають порушення опорно-рухового апарату.

Враховуючи значний попит на автотранспортні послуги серед осіб з інвалідністю, з метою організації надання соціальних послуг з перевезення, Департаментом направлено пропозиції до голів територіальних громад щодо створення служби з перевезення „Соціальне таксі” безпосередньо в громаді та забезпечення надання зазначених послуг.

За сприянням Департаменту соціального захисту населення, в 2019 році Білоцерківською, Шишацькою, Михайлівською та Пирятинською територіальними громадами одержано спецавтомобілі для перевезення осіб з обмеженими фізичними можливостями від Міністерства соціальної політики України.

В поточному році Департаментом забезпечено методичний супровід з підготовки документів та формування заявки для Мінсоцполітики України з метою придбання спецавтомобілів для семи територіальних громад.

 

Директор Департаменту

соціального захисту населення

Полтавської облдержадміністрації

Л.В. Корнієнко

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень