A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

26 квітня – День Чорнобильської трагедії

Дата: 23.04.2021 09:16
Кількість переглядів: 615

Фото без описуЧорнобиль… Слово це стало символом горя і страждання, покинутих домівок. Минуло 35 років від того дня, коли Україну спіткала страшна трагедія – техногенно-екологічна катастрофа, спричинена вибухом реактора четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції, яка нанесла непоправної шкоди довкіллю та здоров’ю людей. Якби не подвиг простих людей, які ризикуючи власним життям і здоров’ям, врятували нас від подальшого поширення радіації, то важко навіть спрогнозувати повні масштаби трагедії не лише для України, а й всього світу.

На сьогоднішній день на території Глобинської громади проживає 511 осіб І, ІІ та ІІІ категорії учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, з них 109 осіб визнані особами з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи, 38 дружин померлих громадян, смерть яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою, та  99 дітей віком до 18 років, які мають статус потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Глобинською міською радою відповідно до міської Програми «Соціальний захист» проводиться придбання санаторно-курортних путівок для постраждалих внаслідок чорнобильської катастрофи другої категорії. Термін перебування в санаторно-курортному закладі становить 18 днів. Постраждалі особи забезпечують путівкою один раз на два роки. На придбання путівок у 2021 році виділено з міського бюджету 50 000,00 грн.

З міського бюджету забезпечується відшкодування за надання пільг з послуг зв’язку, абонентна плата за користування квартирним телефоном. Право на пільги за користування послугами зв’язку поширюється на осіб зареєстрованих на території громади, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи І та ІІ категорії, дружини померлих громадян, смерть яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою.

Проводиться відшкодування підприємствам/перевізникам витрат пов’язаних з безкоштовним перевезенням осіб постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи на міських, приміських маршрутах та залізничним транспортом.

Передбачено також: забезпечення осіб з інвалідністю підгузками, відшкодування один раз на рік вартості проїзду міжміським транспортом до будь-якого населеного пункту України і у зворотному напрямку громадянам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи віднесеним до І категорії – безплатно, віднесеним до ІІ категорії з 50% знижкою вартості проїзду; відшкодування витрат громадянам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, за придбання високовартісних життєвонеобхідних медикаментів, які за висновками лікарів потребують постійного їх прийому; проходження відновного лікування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС першої та другої категорії у Лікарні відновного лікування м.Кременчука. Термін перебування в Лікарні відновного лікування становить 12 днів. Учасники ліквідації забезпечують путівкою один раз на два роки.

Постійно проводиться надання одноразової адресної грошової допомоги громадянам громади у зв’язку зі скрутним матеріальним становищем за особистим зверненням та за поданням громадської організації.

З обласного бюджету, як міжбюджетні трансферти, виділено 132000,00 грн. на пільгове медичне обслуговування осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. На даний час 7 осіб забезпечені ліками на загальну суму 8014,41 грн., 4 особи отримали послуги зубопротезування на загальну суму 19 202,00 грн.

Питання забезпечення додатковими соціальними гарантіями учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС громади, перебуває на постійному контролі відділу соціального забезпечення виконавчого комітету міської ради.

Сьогодні ми висловлюємо щирі слова подяки  та засвідчуємо свою шану за героїзм та самовідданість всім ліквідаторам страшної аварії. Адже ціною власного життя та здоров'я без вагань та роздумів, Ви ліквідовували наслідки аварії на Чорнобильській АЕС. Усвідомлюючи всю складність ситуації, Ви, нехтуючи власною безпекою, ступили назустріч неприборканому смертоносному лиху, щоб зберегти життя мільйонів людей не лише у нашій державі, а й на всій планеті.

Низький уклін всім хто боровся зі страшною бідою. Священна пам'ять про ваш подвиг не згасне у віках і збережеться в серцях народу!

 

Відділ соціального забезпечення

виконавчого комітету міської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень