A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

День вишиванки-2021 присвячується музиці й довкіллю

Дата: 21.05.2021 10:58
Кількість переглядів: 1022

На хвилі позитивних емоцій проходило святкування Всесвітнього дня вишиванки у селі Радалівка Глобинської громади. Про це розповіла художій керівник народного аматорського театрального ансаблю "Гротеск" Ірина Слива. Вона дякує художньому керівнику народного вокального колективу "Горицвіт" Любові Таборовець, усім учасникам колективів «Горицвіт», «Гротеск», «Василина», Радалівському НВК, Радалівській бібліотечній дитячій студії «Зернятко», усім хто долучився до святкування і участі у фотопроєкті "Сільська пастораль" та у створенні відеоролика на захист довкілля за авторським віршем жительки села Єлизавети Ситник. Ідея відеоролика та режисура належить Наталії Карпенко, учасниці та натхненниці народного вокального колективу "Горицвіт". А родзинкою радалівських святкувань став виступ автентичного музиканта-сопілкарки Єви Сливи.

«Ювілейний, 15-й, рік Всесвітнього дня вишиванки присвячено українській традиційній музиці та екологічним проблемам. І тому цього року День вишиванки ми вирішили провести у форматі Дня вуличної етномузики, уникаючи великих концертів та фестивалів. А також ми приєдналися до фотопроєкту "Сільська пастораль", публікуючи свої світлини у соціальній мережі під #доВсесвітньогоДняВишиванки» - говорить Ірина Слива та водночас зазначає: «Очевидно, що  культурна спадщина тісно пов’язана з екологією.

Адже, коли певна територія стає непридатною для життя, з часом зникає і вся місцева культура, яка століттями створювалася предками. Протягом останніх десятиліть в Україні висохло близько 10 тисяч річок. Це означає, що більше не використовуються їхні старовинні назви, зникають з ужитку пісні, казки, легенди, повязані з цими річками. Вирубування лісів загрожує не лише затопленням цілих регіонів, а й, змушуючи жителів постійно відновлювати втрачене, «вимиває» багатство місцевих традицій та звичаїв.

Надмірне використання пластику нав’язує прості швидкі побутові рішення, створюючи споживацьке суспільство, яке все менше схильне заглиблюватися в культуру та історію, а також бути відповідальним за майбутнє.

Ми намагаємось робити те що в наших силах і дуже сподіваємось, що нам вдасться привернути увагу якомога більшої кількості людей до проблем сільських населених пунктів та проблем екології, бо це майбутнє наших дітей!»



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень