A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Легалізація зарплати – це захист майбутнього кожної людини

Дата: 06.07.2021 08:11
Кількість переглядів: 510

Стаття 24 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” визначає, що страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Мінімальний страховий внесок визначається шляхом множення мінімальної заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та підлягає сплаті щомісяця (ст. 1 Закону N 2464).

         Тому людям треба знати, що особа, яка працює на підприємстві або у приватного підприємця без офіційного оформлення (не укладено трудовий договір або договір цивільно-правового характеру), за яку не сплачуються страхові внески, не вважається застрахованою особою і відповідно не має права на отримання пенсії та інших соціальних виплат.

         Переважна більшість приватних підприємців і підприємств нараховують заробітну плату працівникам на рівні законодавчо встановленого мінімуму. Крім того значна кількість підприємств і організацій офіційно декларують зарплати менше мінімальної, мотивуючи це неповною зайнятістю. Таким чином працівники не зможуть отримати високу пенсію навіть при наявності великого трудового стажу

         У зв’язку з цим особливої  актуальності набуває питання легалізації заробітної плати, виплати її в повному обсязі. Багато працівників свідомо погоджуються на пропозицію роботодавців отримувати офіційну (мінімальну) та неофіційну (значно вище мінімальної) зарплату. Іноді вони просто не знають, що їх офіційна зарплата значно відрізняється від тієї, яку вони фактично отримують. Ця різниця проявляється згодом, коли працівнику потрібна буде довідка про доходи для оформлення кредиту, субсидії, соціальної допомоги, пенсії.

         Досвід показує, що значна частина громадян, не знаючи чинного законодавства про працю та пенсійне забезпечення, вважає, що запис у трудовій книжці дасть можливість отримати пенсію за весь трудовий стаж. Однак сьогодні поняття «трудовий стаж» замінений на «страховий стаж». А мінімальний страховий стаж уже становить 15 років. Пенсійний фонд здійснює облік нарахованої зарплати і сплачених страхових внесків персонально по кожному працівнику або підприємцю. І саме від цієї суми залежить розмір майбутньої пенсії.

         Отже, варто вже зараз відстоювати свої конституційні права – вимагати від роботодавців офiційного оформлення трудових відносин та сплати внесків з усієї суми отриманого заробітку.

         На сьогоднішній день, зареєструвавшись на веб-порталі Пенсійного фонду України, кожна застрахована особа має можливість контролювати свою зарплату та майбутню пенсію, перевіряти факт сплати внесків та суму, з якої вони перераховуються.

         За додатковою інформацією звертайтеся за адресою : м. Глобине,   вул. Центральна,269/7 , Відділ обслуговування громадян (сервісний центр)№2 Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області.  

 

Головне управління Пенсійного фонду України в Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень