A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Усиновивши чи взявши дитину під опіку, створивши прийомну сім’ю чи дитячий будинок сімейного типу, ви даcте дітям надію на щасливе дитинство і повноцінне життя

Дата: 30.09.2021 16:26
Кількість переглядів: 480

Фото без описуВідповідно до Указу Президента України від 27.11.2008 №1088/2008 «Про день усиновлення»  щороку День усиновлення відзначається 30 вересня.

Діти повинні зростати в сім’ях рідних батьків, але коли це неможливо, альтернативою біологічній родині може слугувати інша сім’я. Саме тому наша держава підтримує створення сімейних форм виховання дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування.

Існують різні форми влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а саме:

-    Усиновлення (удочеріння) - це прийняття в сім'ю дитини  на   правах сина чи доньки. Дитина втрачає усі права і зобов'язання щодо своєї попередньої сім'ї і батьків і набуває прав і обов'язків (в тому числі майнових) рідних  дітей. Одним словом дитина стає рідною.

-   Опіка і піклування - влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, в сім’ї громадян України, які перебувають переважно, у сімейних, родинних відносинах з цими дітьми-сиротами або дітьми, позбавленими батьківського піклування.

-     Прийомна сім'я - сім'я або окрема особа, яка не перебуває у  шлюбі,  що  добровільно  за плату взяла на виховання та спільне проживання   від   одного   до   чотирьох  дітей-сиріт  та  дітей, позбавлених батьківського піклування. Діти, уражені ВІЛ-інфекцією, можуть  влаштовуватися  для  виховання  та  спільного проживання у прийомній  сім'ї  за наявності відповідних висновків органів опіки та піклування і закладів охорони здоров'я, а їх загальна кількість не  повинна перевищувати чотирьох осіб. Прийомні батьки - подружжя або окрема особа, яка не перебуває у  шлюбі, які взяли на виховання та спільне проживання дітей-сиріт і  дітей,  позбавлених  батьківського  піклування. Прийомні  діти  проживають і виховуються у прийомній сім’ї до досягнення  18-річного віку. Після досягнення 18-річного віку такі особи  у разі продовження навчання в закладах загальної середньої, професійної  (професійно-технічної),  фахової  передвищої та вищої освіти  можуть за їх вибором продовжити проживати і виховуватися у цій  прийомній  сім’ї до  закінчення  відповідних закладів освіти. Особи  з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування,  яким  встановлено  інвалідність, за їх вибором можуть продовжити   проживати   і   виховуватися  у  прийомній  сім’ї  до досягнення  ними 23-річного віку незалежно від того, чи навчаються вони     у     закладах     загальної    середньої,    професійної (професійно-технічної),  фахової передвищої, вищої освіти.

-     Дитячий будинок сімейного типу - сім’я, в якій поряд з власними дітьми живуть і виховуються діти позбавлені батьківського піклування. Дитячий   будинок   сімейного  типу  -  окрема  сім'я,  що створюється  за  бажанням  подружжя  або  окремої  особи,  яка  не перебуває  у шлюбі,  які беруть на виховання та спільне проживання не менш  як  5  дітей-сиріт  і  дітей,  позбавлених  батьківського піклування.   Батьки-вихователі - особи, які беруть на виховання та спільне проживання  дітей-сиріт   і   дітей,   позбавлених   батьківського піклування (далі - вихованці).   Вихованці   проживають   і  виховуються  у  дитячому  будинку сімейного  типу  до  досягнення  18-річного віку. Після досягнення 18-річного  віку такі особи у разі продовження навчання в закладах загальної  середньої,  професійної (професійно-технічної), фахової передвищої  та  вищої  освіти  можуть  за  їх  вибором  продовжити проживати  і  виховуватися у цьому дитячому будинку сімейного типу до закінчення відповідних закладів освіти. Загальна кількість дітей у дитячому будинку сімейного типу не повинна перевищувати 10 осіб, враховуючи рідних.

Усиновивши чи взявши дитину під опіку, створивши прийомну сім’ю чи дитячий будинок сімейного типу, ви даєте дітям надію на щасливе дитинство і повноцінне життя, вселяєте в їхні душі віру в добро, навчаєте бути самодостатніми, впевненими в собі, виховуєте патріотами України.

Якщо ви готові віддати частинку свого серця дітям-сиротам і дітям, що залишились без батьківського піклування, звертайтесь за детальнішою інформацією до служби у справах дітей виконавчого комітету Глобинської міської ради, м. Глобине, вул. Центральна, 230/2

 

Валентина ЗАВЕЗІОН

начальник служби у  справах дітей

виконавчого комітету Глобинської міської ради

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень