A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Чим шкідливе спалювання сухої трави? Яка шкода завдається спалюванням рослинних залишків людям і довкіллю? Якими нормами караються порушення?

Дата: 05.10.2021 15:54
Кількість переглядів: 447

Фото без описуШкода від сухої трави багатолика і надзвичайно небезпечна. На превеликий жаль, українці рідко надають цьому ваги. При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється близько 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, угарний газ, важкі метали й низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання.

Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин. З травою як правило горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. При згорянні, скажімо, поліетиленового пакета, в повітря вивільняється до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини. Саме вони як правило, стають причиною дертя в горлі, кашлю. Щільний чорний дим від тління пластикового сміття містить канцерогенні поліциклічні вуглеводні. При горінні гуми, окрім згаданого, утворюються канцерогенна сажа і викликаючі респіраторні захворювання оксиди сірки. Постійно подразнюваний димом епітелій слизової оболонки дихальних шляхів не здатен протистояти мікробам. Особливо погано тим, хто страждає на бронхіти, бронхіальну астму, риніти чи  тонзиліти.

Окрім безпосередньої загрози людському здоров’ю, спалювання сухої трави призводить до таких загроз:

 

При спалюванні трави на присадибних ділянках або стерні на фермерських полях виникає загроза перекидання вогню на інші природні ділянки, що веде, своєю чергою до порушення законодавства і знищення диких рослин та тварин. Саме зі спалювання стерні на полях починається більшість степових пожеж.

Аналогічним чином, існує загроза лісових пожеж і загоряння житлових будинків.

При випалюванні сухої трави травмується коріння багаторічних трав, паростки дерев, насіння; гинуть комахи та інші тварини, що зимують у верхніх шарах грунту. Найгірше те, що при весняному палі можуть знищуватись ранньоквітучі весняні рослини (первоцвіти), всі види яких знаходяться під охороною законодавства.

Якщо ведеться спалювання стерні на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, постає нова загроза. Дим і вогонь являються напівпровідниками й за відповідних умов здатні стати причиною закорочення ЛЕП, що несе за собою руйнівні наслідки для цілих населених пунктів, промисловості, регіонів.

Дим від вогнищ, в туманні дні може утворювати смог і на довго зависати у повітрі. В цьому випадку погіршується видимість на дорогах, що призводить до збільшення частоти ДТП, аварій. Окрім того, попадаючи у легені, смог викликає суттєве погіршення здоров’я людини.

Спалювання сухої трави зазвичай відбуваються або в сухі осінні дні, або навесні, коли вже зійшов сніг. Як правило траву палять несвідомі діти, або дорослі громадяни (з різних причин). Не зважаючи на підстави підпалу, громадяни здійснюють пряме порушення адмінкодексу (ст. 771) та ст. 245 Кримінального кодексу України.

 

17 квітня 2020 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження довкілля щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу», № 556-ІХ від 13.04.2020 року (далі Закон).

 

Цим законом збільшено штрафні санкції, передбачені ст.ст. 77, 771 Кодексу про адміністративні правопорушення та ст.ст. 241, 245 Кримінального кодексу України щодо пожежної безпеки у лісах та забруднення атмосферного повітря.

 

А тепер роз’яснимо більш детально про суми запроваджених штрафів:

 

штраф за забруднення атмосферного повітря зростає з 1 700 – 3 400 грн до 30 600 – 51 000 грн;

за знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу:  з 5 100 – 8 500 грн до 91 800 – 153 000 грн;

за порушення вимог пожежної безпеки в лісах громадянами: з 85 – 255 грн до 1 530 – 3 400 грн;

порушення вимог пожежної безпеки в лісах посадовими особами: з 255 – 850 грн до 4 590 – 15 300 грн;

за самовільне випалювання рослинності або її залишків громадянами: зі 170 – 340 грн до 3 060 – 5 100 грн;

за самовільне випалювання рослинності або її залишків посадовими особами: з 850 – 1 190 грн до 15 300 – 17 000 грн

За вчинення злочину, передбаченого ст. 241 ч. 1 КК України (забруднення атмосферного повітря) – покарання у вигляді штрафу від 30 600 грн до 61 200 грн або обмеження волі на строк до трьох років. За злочин за ст. 245 КК України (знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу) – покарання у вигляді штрафу від 91 800 грн до 153 000 грн або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

 

Якщо ви бачите, що горить суха трава підпал має бути негайно припинений. Ми рекомендуємо негайно загасити полум’я підручними засобами, а якщо це неможливо – викликати пожежників (101).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень