A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Як безкоштовно з 1 жовтня отримати інсулін хворим на цукровий діабет?

Дата: 18.10.2021 13:57
Кількість переглядів: 1924

Фото без описуНСЗУ з 1 жовтня впровадила програму забезпечення інсулінами.  Це означає, що пацієнти з цукровим діабетом зможуть безоплатно або з доплатою отримати препарати інсуліну у будь-якій аптеці, яка працює за договором з НСЗУ. А Національна служба здоров’я відшкодує цим аптекам вартість препаратів.

Отже, що потрібно знати пацієнтам?

  1.  Держава гарантує пацієнтам з цукровим діабетом доступ до базового лікування інсулінами. Базове лікування – це можливість для пацієнтів, які потребують інсулінотерапії, отримати необхідну форму препаратів інсуліну, згідно категорії та стану пацієнта – безоплатно.
  2. Рецепт на препарати інсуліну стає електронним. За е-рецептом пацієнт отримує інсулін або безоплатно, або з невеликою доплатою відповідно до категоризації відшкодування, яку можна знайти на сайті nszu.gov.ua. Електронний рецепт дійсний на всій території України. 
  3. Щоб отримати електронний рецепт з 1 жовтня, пацієнтам необхідно мати індивідуальний план лікування, в якому ендокринолог фіксує діагноз  із визначенням типу та дозування інсуліну. Такий план складає ендокринолог на 6 календарних місяців та вносить в електронну  систему охорони здоров'я. Перед відвідуванням лікаря пацієнт обов’язково повинен при собі мати результат аналізу на глікований гемоглобін за останні 6 місяців; за наявності порушень зору – консультацію окуліста, з боку нервової системи – консультацію невролога. Обов’язково мати телефон з тим номером, який було  автентифіковано при укладанні декларації із сімейним лікарем.
  4. До речі, в подальшому електронний рецепт зможе також виписати і семейний лікар або лікарка. Тому головне, щоб пацієнт уклав декларацію з сімейним лікарем, щоб отримувати безоплатну медичну допомогу у повному обсязі в межах Програми медичних гарантій.
  5. Зверніть увагу, сімейний лікар виписує електронний рецепт відповідно до плану лікування, який складено ендокринологом. Змінити призначення ендокринолога сімейний лікар не зможе. Тому при закінченні кількості інсуліну за планом лікування сімейний лікар направляє пацієнта до ендокринолога для коригування або створення нового плану. А до кого звертатись за повторним рецептом, пацієнт обирає самостійно. Це сприятиме кращому доступу до потрібних лікарських засобів.

   Наголошуємо, що Сьомка О.Ф. - лікар-ендокринолог КНП «Глобинська міська лікарня» Глобинської міської ради,  приймає щоденно з 10.00 до 12.00, каб. №37 (попередній запис за телефоном 24-2-45).

Жителі Глобинської громади, щоб отримати інсулін за е-рецептом, можуть звертататися до аптечного закладу ТОВ «СВ Медікал», який розташований за адресою: м. Глобине, вул. Центральна, 226в (територія Глобинського міського ринку), та в с. Великі Кринки.

Аптека повинна мати договір з НСЗУ за напрямом реімбурсації інсулінів. Чи має аптека такий договір і чи бере участь у програмі реімбурсації - можна уточнити за номером 16-77. Це контакт-центр Національної служби здоров’я України. Де є найближча аптека з “Доступними ліками” можна перевірити й на сайті НСЗУ на дашбордах у розділі Е-дані.      

Пацієнти можуть отримувати ліки незалежно від місця виписки рецепту та місця реєстрації у будь-якій аптеці з  позначкою “Тут є доступні ліки”.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень