A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

"Моє життя - то творення Любові"

Дата: 28.05.2022 11:57
Кількість переглядів: 702

"Моє  життя - то творення Любові" – меморіальне видання про українського письменника, нашого земляка, лауреата премій імені Андрія Головка (1988 р.) та Тараса Шевченка (1992 р.) Феодосія Кириловича Рогового, воістину патріота Української землі,  за авторством сина письменника, українського поета і прозаїка Юрія Рогового давно чекало на вихід у світ. Однак фінансування проєкту постійно відтерміновувалося за відсутністю коштів.

З 1992 року Юрій Феодосійович системно працював над унікальним літературним доробком - спогадами, присвятами, художньо-документальним полотном про великого художника і хранителя Українського Слова. В літературному дослідженні – безцінні розмисли, візія одвічних цінностей і "могуття духу народного". Масштабний літературний доробок, що складається з  52 сюжетів (552с.), більшість із них про полтавців, які є літераторами, поетами та митцями вийшов накладом у кількості 50 шт. в Полтавському видавництві, "Дивосвіт" в травні 2022 року. В рік 30-річчя від початку роботи автора над дослідження (так співпало) за сприяння мецената (попрохав прізвище не оприлюднювати)  та щирих  поціновувачів   літературного слова, ми маємо змогу поринути в Світ щирої Правди Істин, писаних самим життям, відтворених Талантом Батька і Сина  та плеядою українських митців.

Меморіальне видання стане в нагоді  учням,  вчителям, студентам, науковцям і Всім залюбленим у творчість та історію. Сердечна Вдячність, Вам, Юріє Феодосієвичу за " Творення Великої Любові"!

 

Для довідок: Юрій Роговий – український поет і прозаїк, член Національної спілки письменників України з 2012 року, автор та упорядник 30 книг, син письменника, лауреата Національної премії ім. Тараса Шевченка та премії Андрія Головка Феодосія Рогового проживає в селі Пироги Кременчуцького району.  Щороку обдарований літературною творчістю, вчитель пенсіонер (має значні проблеми зі здоров'ям після перенесеного інсульту) друкує власним коштом свої твори у видавництві "Дивосвіт" м. Полтави. Останнім часом митець захоплюється написанням хоку  (за даними Вікіпедії  це: жанр японської ліричної поезії, трирядковий неримований вірш на основі першої півстрофи танка, що складається з 17 складів (5-7-5) і відрізняється простотою поетичної мови, свободою викладу). В доробку  автора близько 2400 тривіршів, що складають 12 збірочок унікальних  тривіршів, виданих коштом родини автора з 2010 по 2021 рік (в кожній книжечці – 200 хоку): "Березневий сніг", "Медова повінь",  " Самотній ангел", "Зоряні криниці",  " Яблучний спас", "Мірило часу", " Дорога додому", " Людина вміла", "Листя опале", "Ловець снів", «Трави некошені», «Шитво по білому».  Вже самі назви  збірок і формат книг тішать словесників, літераторів, митців, всіх  поціновувачів доброзвучної нашої мови. На кожній сторінці видань привільно розкинулися по  одному тривіршеві, простір навколо хоку символічний – це простір для лету думок,  і водночас можливість зосередитися на прочитаному, це сигнал про неповторність кожної миті життя.  Читаєш хоку повільно, намагаєшся  розгадати авторський задум, вловлюєш багатозначність унікального змісту  та  плавно смакуєш насолоду від привілля  думок, вражень і новітніх бачень.

В 2020 році  Юрій Роговий став  переможцем обласного щорічного конкурсу «Краща книга Полтавщини-2020» в номінації – «Краща поетична збірка» з виданням «Трави некошені".

 

 

Староста сіл Пироги, Яроші               Тамара Кір’ян

Фото без описуФото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень