Профілактика гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь
Гострі кишкові інфекції (сальмонельози, дизентерія, вірусний гепатит А та ін.) займають особливе місце серед інфекційних хвороб, а за своєю розповсюдженістю поступаються місцем лише респіраторним захворюванням. Рівень захворюваності на ГКІ дітей у 2,5-3 рази вищий, ніж у дорослих, при цьому половина зареєстрованих випадків захворювань припадає на дітей віком до 5-ти років.
Джерелом інфекції при ГКІ є хворі люди, бактеріо- та вірусоносії. Механізм передачі інфекції здійснюється трьома шляхами: харчовим – під час споживання забруднених продуктів, що містять збудник або його токсини; водним – у разі вживання некип’яченої води з неорганізованих джерел водопостачання; контактно-побутовим – через забруднені руки або предмети побуту.
Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо.
Отже, для профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь необхідно:
-
Дотримуватися правил особистої гігієни: ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці, знаходження в громадському транспорті, після кожного відвідування вбиральні тощо.
-
Мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі.
-
Запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються продукти харчування.
-
Регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки.
-
Окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо).
-
Для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо).
-
Добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця, рибу, молоко.
-
Дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовані харчові продукти при кімнатній температурі більш ніж на 2 години).
-
Використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел. 10. Мити та обдавати окропом фрукти і овочі у разі споживання їх у сирому вигляді.
-
Не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти.
-
Не купувати продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі.
При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення) своєчасно звертайтеся за медичною допомогою. Самолікування може призвести до значних ускладнень.
ГУ Дердпродспоживслужби в Полтавській області