Як не отруїтися: правила безпечного харчування
Учора ми розповідали про ботулізм та як його уникнути, а сьогодні хочемо нагадати основні правила профілактики харчових отруєнь, адже неналежна якість їжі та води може стати причиною серйозних захворювань.
Через воду передається багато різних вірусів та бактерій:
— гепатит А (так звана “хвороба Боткіна”);
— різноманітні кишкові віруси;
— холера.
Якщо можливості набирати воду в перевірених місцях з очищенням немає, необхідно:
— кип’ятити її мінімум 5–7 хвилин;
— частково очистити воду від домішок за допомогою додавання кількох таблеток активованого вугілля.
Їжу потрібно піддавати значній термічній обробці, а ще слідкувати за її зберіганням у відповідних умовах.
Недосмажене м’ясо та напівсирі яйця можуть бути інфіковані збудниками.
Також слід уважно оглядати консерви:
— термін придатності;
— цілісність пакування;
— відсутність здуття.
Умови війни та окупації далеко не завжди дають змогу дотримуватися цих порад. Вибір їжі часом неможливий, і в таких випадках бажання зберегти життя буде на першому місці. Втім, краще не нехтувати будь-якою нагодою убезпечити себе — це може врятувати твоє здоров’я.