A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

СИГНАЛІЗАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ!

Дата: 04.08.2022 10:53
Кількість переглядів: 382

Відділ фітосанітарної безпеки Кременчуцького районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області доводить до відома всіх сільгоспвиробників що триває літ ІІ покоління лучного метелика - одного із найнебезпечніших шкідників, який має високу плодючість, багатоїдність, здатність до міграції що  уможливлює нанесення ним відчутних втрат врожаїв на значних площах. Його гусінь в період спалаху розмноження пошкоджує майже всі сільськогосподарські культури, особливо цукрові буряки, однорічні і багаторічні трави, кукурудзу, овочеві, соняшник.                         

Метелики активні з настанням присмерків до півночі й перед сходом сонця. Вдень вони сидять під листками рослин. Активно летять на світло в теплі ночі, а під час грози, їх рухливість різко зростає і вони здатні мігрувати на значні відстані.

За сприятливих умов (температура вище 20°С, наявність опадів, роси та квітучих рослин) метелики, досягнувши статевої зрілості, паруються. Через 4-7 днів після вильоту, самиці відкладають яйця по 1-5, інколи до 20, розміщуючи їх черепицеподібно, на ділянки з розрідженою рослинністю, переважно на нижню сторону листя, стебел, сухі рослинні залишки і грунт. Протягом 7-15 днів одна самка може відкласти від 20 до 640 яєць.

Ембріональний розвиток триває від 2 до 15 діб. Гусениці після виплодження живляться з нижнього боку молодих листочків, вигризаючи тканини і не пошкоджуючи верхньої шкірочки, а потім грубо обгризають листки, обплітаючи їх павутинням; наприкінці живлення вони можуть пошкоджувати черешки, соковиті пагони і плоди. Закінчивши живлення, гусениці заглиблюються у поверхневий шар ґрунту, де сплітають вертикальний кокон і в ньому заляльковуються. Гусениці дуже рухливі, якщо до них доторкнутися, то вони змієподібними рухами швидко відповзають. Незмінним у гусениць усих віків залишається блискучо чорний колір голови.

Особливістю, лучного метелика є те що найчастіше вони заселяють посіви окремими вогнищами або тільки яку – небудь частину поля і рідше – все поле, при цьому пильну увагу слід приділити западинам, іншим затишним від вітру місцям.

Облік інтенсивності льоту метеликів на полях і неорних угіддях проводять в 5 місцях по 10 кроків і визначають за шкалою:

Сила льоту метеликів

(екз. на 10 кроків)

Загроза від гусениць

Заходи

1

2

3

Поодинокий (до 0,2)

Відсутня

Боротьба не проводиться

Слабкий

(0,2-1)

Нижче ЕПШ

Розпушування міжрядь просапних культур з присипанням зони рядка після відходу гусениць на заляльковування

Середній

(1,1-10)

Осередкова поява гусениць в чисельності вище ЕПШ*

Розпушування міжрядь просапних культур в період відкладання яєць метеликами, а також після відходу гусені на заляльковування - розпушування з присипанням зони рядка. Осередкове застосування інсектицидів проти гусені II -III віків

Сильний

(10-50)

Осередкове та суцільне

заселення гусеницями у високій чисельності

Застосування усього комплексу агротехнічних заходів, що обмежують шкодочинність і розмноження. Випуск трихограми, застосування біологічних і хімічних інсектицидів

Масовий

(>50)

 

Масова поява гусені на культурах

Посилене спостереження за ходом розвитку шкідника. Застосування повного комплексу агротехнічних, організаційно-господарських, біологічних та хімічних заходів, що обмежують розмноження шкідника. Суворе дотримання строків і норм витрати препаратів з урахуванням віку гусені. Обприскування дозволеними інсектицидами.

 

 Економічні пороги шкідливості  гусениць лучного метелика на основних сільськогосподарських культурах:

Друге покоління:

1. цукрові буряки, кормові, столові: 15-20 екз./м2, у другій половині вегетації

2. соняшник: 20 екз./м2 за формування корзинок, цвітіння

3. овочеві культури: 12-16 екз./м2

4. багаторічні трави (насінники, отава): 20 екз./м2

5. кукурудза: 15-20 екз./м2 за викидання волоті

 

Сучасний асортимент інсектицидів для захисту від лучного метелика дає змогу знизити чисельність гусені на 90%. Тому перед застосуванням препаратів необхідно провести обстеження всіх полів цукрових буряків, соняшнику, кукурудзи, багаторічних трав тощо і оцінити фітосанітарну ситуацію, зіставити фактичну чисельність з економічними порогами шкодочинності і прийняти рішення про доцільність застосування інсектицидів дозволених до застосування в Україні.
      Хімічні обробки більш ефективні проти гусені молодших віків. Гусінь старших віків має підвищену стійкість до дії інсектицидів. За суцільного і рівномірного заселення слід обприскувати все поле, а за осередкового чи крайового заселення можна обмежитися локальними обробками полів.
Своєчасне проведення захисних заходів не лише захищає врожай, але і суттєво обмежує розмноження шкідника в наступні роки.

 

Під час проведення захисних міроприємств слід дотримуватись вимог законодавства у сфері захисту рослин, бджільництва та з дотриманням Державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві».

 

Враховуючи особливості проведення комплексу літніх польових робіт у 2022 році, пов’язаних з введенням воєнного стану в Україні, перед здійсненням застосування пестицидів рекомендовано додатково повідомити про це представництва Національної поліції України, військової складової територіальної оборони в відповідній територіальній громаді

 

Провідний спеціаліст відділу фітосанітарної безпеки

Кременчуцького районного управління державний інспектор

ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області                             Олексій КОТЛЯР


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень