Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Що таке кишкові інфекції?

Дата: 07.07.2023 09:22
Кількість переглядів: 103

Кишкова інфекція - це захворювання, викликане хвороботвоФото без описурними вірусами або бактеріями (дизентерійною паличкою, сальмонелою, стафілококом, паличкою черевного тифу, вібріоном холери тощо), які вражають слизову шлунково-кишкового тракту. Потрапивши в організм людини, вони активно розмножуються і створюють хаос у шлунково- кишковому тракті: порушується процес травлення, запалюється слизова кишківника, виникає  інтоксикація  організму.

Існують три шляхи передачі гострих кишкових інфекцій: харчовий, водний і контактно-побутовий.

Основний шлях передачі збудників інфекцій - харчовий, коли зараження відбувається через споживані продукти харчування і приготовлені з них страви, а також овочі та фрукти, забруднені мікроорганізмами і вжиті в їжу без достатньої гігієнічної і термічної обробки.

Водний шлях передачі збудників інфекцій реалізується значно рідше, в основному - за забруднення питної води внаслідок аварій на водопровідних та каналізаційних мережах.

При контактно-побутовому шляху передачі збудник інфекції може передаватися через забруднені руки, предмети домашнього вжитку (білизна, рушники, посуд, іграшки).

Щоб вберегти себе від захворювань кишковими інфекціями, необхідно: дотримуватися правил особистої гігієни;

  • запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
  • регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
  • окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
  • добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;
  • дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);
  • використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;
  • не вживати продукти по закінченню терміну придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
  • не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
  • не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання;

Кишкових інфекцій є дуже багато, але майже всі вони мають спільні симптоми прояву: пронос, блювота, нудота, болі у животі, підвищення температури тіла, загальна слабкість.

Якщо ви відчуваєте один або декілька з цих симптомів, негайно зверніться до лікаря.

Будьте здорові!

Начальник Кременчуцького районного 

управління Держпродспоживслужби

в Полтавській області                   Володимир БАРЧУК

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень