Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Організація охорони праці на підприємстві в зимовий період

Дата: 24.11.2023 11:36
Кількість переглядів: 244

Фото без описуКожен працівник зобов’язаний дбати про особисту безпеку і здоров’я, а також про безпеку і здоров’я оточуючих людей у процесі виконання будь-яких робіт чи під час перебування на території підприємства – такими є вимоги статті 14 Закону України «Про охорону праці».

Основні причини настання нещасних випадків у зимовий період – організаційні, в яких переважає людський фактор, а саме: порушення трудової та виробничої дисципліни, порушення вимог інструкцій з охорони праці, порушення режиму праці та відпочинку, незастосування засобів індивідуального захисту, порушення вимог безпеки під час експлуатації транспортних засобів, особиста необережність.

Взимку збільшується кількість випадків падіння працівників під час пересування пішки та настання дорожньо-транспортних пригод. Щоб зменшити вірогідність падіння працівника під час пересування пішки в ожеледицю, необхідно додержуватись таких правил поводження:

- пересуватися тільки по передбачених для цього пішохідних доріжках;

- одягати зручне взуття на низьких підборах та неслизькій підошві;

- дивитися під ноги та обходити небезпечні місця;

- ходити не поспішаючи;

- бути надзвичайно уважними під час переходу проїжджої частини дороги та пересування по східцях;

- ступати на всю підошву взуття, розслабивши ноги в колінах;

- при переході по обледенілій поверхні не підіймати високо ступні ніг, а робити рухи подібні до ковзання;

- не переносити, по можливості, в руках важкі речі та не тримати руки в кишенях;

- триматися подалі від будинків, виробничих приміщень та ближче до середини тротуару з метою попередження травмування від падіння з даху снігу, бурульок тощо.

Водію, який перебуває за кермом транспортного засобу, необхідно бути обачним, їхати з найменшою швидкістю та пам’ятати про збільшення гальмового шляху автотранспорту в ожеледицю.

У холодну пору року, перебуваючи на відкритому повітрі, можливе переохолодження організму людини та обмороження частин тіла.

Працівникам, що працюють у холодну пору року на відкритому повітрі або в закритих неопалюваних приміщеннях, вантажникам та деяким іншим категоріям працівників, у випадках, передбачених законодавством, надаються спеціальні перерви для обігрівання й відпочинку, які включаються в робочий час. Власник або уповноважений ним орган зобов’язаний обладнати приміщення для обігрівання й відпочинку працівників.

Пам’ятайте, що важливим заходом запобігання травматизму взимку є проведення на підприємствах позапланових інструктажів для працівників щодо безпечного поводження під час пересування в складних погодних умовах, а водіям транспортних засобів – проведення інструктажів із безпеки дорожнього руху.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень