A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Соціальне забезпечення постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи у громаді

Дата: 26.04.2024 09:00
Кількість переглядів: 51

Фото без описуЗ 2016 року в Глобинській громаді діє Програма соціального захисту населення Глобинської міської ради, якою передбачено підвищення ефективності системи соціальної допомоги жителям Глобинської територіальної громади через посилення адресності при її наданні та шляхом включення додаткових заходів щодо соціальної підтримки громадян, вирішення проблем соціально-побутового, організаційно-правового, інформаційного, матеріально-технічного, медичного забезпечення, здійснення конкретних заходів, спрямованих на надання адресної підтримки особам постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи.

На виконання заходів Програми за рахунок коштів міського бюджету проводиться забезпечення санаторно-курортним лікуванням постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи ІІ категорії. Термін перебування в санаторно-курортному закладі за санаторно-курортною путівкою становить 18 днів.  Постраждалі особи забезпечуються путівкою один раз на два роки На даний час 3 особи постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи другої категорії подали заяви для проходження санаторно-курортного лікування в КП «Знам’янська обласна бальнеологічна лікарня». На придбання путівок у 2024 році виділено з міського бюджету 70 000,00 грн.

Забезпечується відшкодування за надання пільг з послуг зв’язку (абонентна плата за користування квартирним телефоном). Право на пільги за користування послугами зв’язку поширюється на осіб зареєстрованих на території громади, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи І та ІІ категорії, дружини померлих громадян, смерть яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою. На відшкодування пільг у 2024 році виділено з міського бюджету 40 000,00 грн.

Особи постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи забезпечуються безкоштовним проїздом на міських (приміських) маршрутах у визначені дні тижня – вівторок та четвер, на ці цілі у 2024 році виділено 1 млн. грн.

З міського бюджету також щомісячно проводиться відшкодування витрат за надані послуги залізничним транспортом пільговій категорії населення громади, у 2024 році виділено 70 000, 00 грн.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 1301 від 03.12.2009 року «Про затвердження Порядку забезпечення осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, інших окремих категорій населення медичними виробами та іншими засобами» та індивідуальної програми реабілітації проводиться забезпечення осіб з інвалідністю підгузками, для придбання підгузків з міського бюджету виділено 400 000,00 грн.

Постійно проводиться надання одноразової адресної грошової допомоги громадянам громади у зв’язку зі скрутним матеріальним становищем за особистим зверненням.  У квітні 2024 року, за поданням голови Глобинської РО ВГО «Союз Чорнобиль України», 168 особам постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи надано адресну грошову допомогу, на загальну суму 84 000,00 грн.

Передбачено також: надання додаткової компенсації  вартості проїзду автомобільним транспортом на міжміських та міжобласних автобусних маршрутах загального користування окремим категоріям громадян за рахунок коштів обласного бюджету. Право на одержання додаткової компенсації мають:  - особи з інвалідністю внаслідок війни (100-відсоткова знижка вартості проїзду);

- особи, які супроводжують осіб з інвалідністю внаслідок війни І групи (100-відсоткова знижка вартості проїзду). Для отримання додаткової компенсації  вартості проїзду необхідно звернутися до відділу «Центр надання адміністративних послуг» виконавчого комітету Глобинської міської ради.

За рахунок коштів обласного бюджету особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи забезпечуються безкоштовним зубопротезуванням та безкоштовними ліками. На 2024 рік виділено 219 163 грн., з них: на  забезпечення ліками – 135 000 грн., на зубопротезування 84 163,00 грн.

Надання соціальних послуг у громаді забезпечує Комунальна установа «Центр надання соціальних послуг Глобинської міської ради».

Надання соціальних послуг проводиться на безоплатній основі відповідно до рішення міської ради.  Найбільш затребуваними є послуги: допомога вдома одиноким та одиноко проживаючим громадянам похилого віку, соціальний супровід осіб/сімей в складних життєвих обставинах, перукарські послуги та послуги  з дрібного ремонту та пошиття одягу, послуги практичного психолога, соціальна адаптація, транспортні послуги тощо. Для найбільш вразливих груп населення, зокрема людей, котрі за станом здоров’я потребують інвалідного візка, палиць, милиць чи ходунків, функціонує Пункт прокату технічних засобів реабілітації, де в тимчасове використання їх видають до отримання нового.

Питання забезпечення додатковими соціальними гарантіями осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи громади, перебуває на постійному контролі відділу соціального захисту та охорони здоров’я Глобинської  міської ради.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень