A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Глобинська міська рада – один з лідерів об’єднаних громад України /за матеріалами газети «Зоря Полтавщини» та сайту http://decentralization.gov.ua/

Дата: 17.01.2018 12:35
Кількість переглядів: 1222

Фото без описуВ 2016 році  Глобинська міська рада реалізувала 66 проектів по розвитку інфраструктури громади: ремонти дитячих садків, шкіл, доріг, розширення мережі вуличного освітлення. Розповів про це заступник Глобинського міського голови Олександр Артюшенко.

 

 

Стратегія розвитку громади

 

Серед масштабних   ініціатив 2017 року – будівництво очисних споруд, відкриття центру адміністративних послуг, реконструкція Будинку культури в селі Бориси, дитячих дошкільних закладів у Жуках і Бабичівці. Триває виготовлення технічної документації на будівництво центру надання первинної медико-санітарної допомоги

Після об’єднання міста та п’яти прилеглих сільських рад і створення Глобинської територіальної громади мешканців населених пунктів, що підпорядковуються міській раді, збільшилося до 16 235 жителів.

– Нещодавно затвердили Стратегію розвитку території, розроблену спільно з польськими партнерами, вважаю це значним успіхом, – каже Олександр Артюшенко. – Вже розпочали її реалізацію. Міськрада завдяки змінам у законодавстві почала отримувати 60 відсотків податку з доходів фізичних осіб (раніше було 25 відсотків) та інших податків. 140 мільйонів гривень – бюджет міської ради 2017 року. Вийшли на шосте місце у всеукраїнському рейтингу та стали лідером в Полтавській області серед об’єднаних територіальних громад. Збільшення міського бюджету відбувається не тільки завдяки зміні законодавства, а ще й тому, що на нашій території є потужні бюджетоутворюючі промислові підприємства, насамперед – група компаній “Глобино”, “Астарта-Київ”, “Арніка” та ін.

Існує певна колізія – в громаді 7300 робочих місць, а людей працездатного віку загалом 7200. Бракує кваліфікованих робітників, і цей дефіцит відчувається. Місцеві підприємства звозять людей на роботу з навколишніх і більш далеких сіл, навіть із сусідніх районів.

Важливі питання для мешканців громади – медицина, освіта, дороги, очисні споруди. Централізованої каналізації в райцентрі немає, лише локальні стічні системи. Нині завершується реконструкція очисних споруд, побудували каналізаційно-насосну станцію. Загальна вартість цього проекту – 12 мільйонів гривень, будують за допомогою співфінансування з обласного екологічного фонду. Роботи з реконструкції очисних споруд у Глобиному веде полтавське підприємство “Екологія”.

Промисловий потенціал міста і району, перевезення вантажів, вирощеного урожаю відбивається на дорожній інфраструктурі, покриття зношується і руйнується. Тому щороку в поточний ремонт автошляхів із місцевого бюджету вкладається близько 3,5 мільйона гривень, на капітальний ремонт доріг спрямовується 3–4 мільйони.

Є плани по придбанню житла лікарям первинної ланки, компенсації їм орендної плати за квартири і комунальні послуги. Громада має потребу насамперед у сімейних лікарях, яких нині на 16 тисяч населення працює всього чотири.

Рішенням сесії Глобинської міської ради затверджена Програма залучення та підтримки спеціалістів у закладах охорони здоров’я, освіти, культури Глобинської територіальної громади на 2017–2020 роки, згідно з якою встановлена виплата додаткової заохочувальної премії у розмірі 100 відсотків посадового окладу молодим спеціалістам протягом першого року роботи.

Переможцям всеукраїнських олімпіад, конкурсів, спортивних змагань – мешканцям громади – нараховується фінансова винагорода з місцевого бюджету. У 2017 році 125 переможцям та 19 їхнім наставникам   виплачено фінансову винагороду на загальну суму 130 тисяч 800 гривень.

Шести кращим учням шкіл громади виплачується щомісячна стипендія міської ради у розмірі 300 гривень.

 

Роботи додалося

 

Заступник міського голови Галина Токаренко зазначає – роботи у працівників міської ради після об’єднання додалося в кілька разів: прийняли на свій баланс заклади освіти – дитсадки, школи, включаючи сільські, заклади культури, медицини.

            Для того, щоб зібрати в одному місці різні служби, що працюють із населенням, – земельну, архітектурно-будівельну, екологічну, паспортну, реєстрацію нерухомості, автомобілів, а також нарахування субсидій, прийняття звітів, – нещодавно створили центр надання адміністративних послуг.

            Глобинський міський голова Станіслав Джусь під час урочистої церемонії відкриття ЦНАПу наголосив, що завдяки співпраці з програмою “U-LEAD з Європою” Глобинська громада отримала можливість відкрити сучасний комфортний Центр надання адміністративних послуг. За рахунок коштів міського бюджету реконструйоване та капітально відремонтоване приміщення для нього, впорядкована прилегла територія, Центр устаткований сучасною технікою зі спеціалізованим програмним забезпеченням.

            Тривають у місті й інші будівельні роботи. В дошкільному закладі № 4 “Зірочка” утеплюють фасад. Замовник робіт – відділ освіти Глобинської міської ради.

            – Починали ми ремонт два роки тому із заміни вікон. У 2016 році нам утеплили музичний зал і зробили нову покрівлю, в 2017-му утеплюють фасад. Маємо два корпуси, один, старіший, 1969 року забудови, потребує серйознішого ремонту. Вдячна міській раді за те, що виділяються кошти на потреби дитсадка, – розповіла завідуюча Віта Закревська.

            - У нашому заводському мікрорайоні проживає багато молодих сімей, люди йдуть на роботу і з роботи, ведуть і забирають дітей, тож режим садка прив’язаний до робітничих змін. Черговий вихователь приймає дітей із сьомої ранку. Харчуванням малюки забезпечені, батьківська доплата – 10 гривень за день, а взагалі харчування дитини в дитсадку обходиться в 25 гривень. Зараз у нас 230 дітей, працює 8 груп.

            У місті оновлюється парк комунальної техніки. Приміром, закупили 5 пасажирських автобусів “Богдан” і “Рута” для маршрутів по місту і в села, екскаватор, два трактори МТЗ, автовишку, причепи ПТС.

            Для комунального підприємства “Глобинське” нещодавно придбали новий сміттєвоз на шасі МАЗ-4371N2 із додатковим обладнанням. Нова техніка, кажуть місцеві комунальники, дасть змогу набагато якісніше та оперативніше надавати послуги населенню, підприємствам та організаціям із вивезення сміття і побутових відходів. Машина здатна очищувати ємності різних розмірів та перевозити більший об’єм вантажу, це важливо для економії коштів і ресурсів. Комплектування відвалом дає можливість, у разі потреби, використовувати цю техніку взимку для очищення доріг від снігу.

            Днями міська рада придбала і передала в користування Глобинській амбулаторії загальної практики – сімейної медицини два спеціалізовані легкові автомобілі меддопомоги відповідно до рішення Глобинської міської ради від 27 листопада ц. р. Машини обслуговуватимуть жителів Глобинської громади.

 

У “першому ешелоні”

 

– Що вважаєте нині найголовнішим у вашій громаді? – запитуємо міського голову Глобиного Станіслава Джуся.

            – Ми потрапили в “перший ешелон” створення об’єднаних територіальних громад і тримаємося попереду в цьому процесі. Минулого року були п’ятими, зараз – шості із 699 громад. Вважаю це успішною роботою.

– А що саме підштовхнуло на цей шлях – приєднати до міста 5 сільрад, взяти на себе додаткові турботи?

            – Що це дає? Отримання повноважень, можливість акумулювати фінансовий ресурс, управляти закладами, давати їм кращий розвиток. Після об’єднання ми отримали фінансову підтримку із Державного бюджету та можливість надання якісних адміністративних послуг. Недавно відкрили ЦНАП, щоб жителям було зручніше, скажімо, переоформити документи на будинок чи ділянку, отримати дозволи тощо. Це, серед іншого, й зменшення корупційних ризиків.

            – Які пріоритети виділяєте зараз у соціальній сфері?

            – 2017-й у нас пройшов як “Рік освіти”. Протягом року проводилися ремонти в усіх закладах освіти, виходячи з потреб: капітально відремонтували харчоблоки, 4 спортзали, системи опалення, замінили вікна і двері на енергозберігаючі, закупили нове обладнання в їдальні. На капітальні ремонти закладів освіти до кінця року буде витрачено близько 7 мільйонів гривень, на технічне оснащення – майже 6 мільйонів. За кошти освітньої субвенції з Держбюджету в дві школи – першу гімназію і опорну школу № 5 – закуплене обладнання для 10 кабінетів предметів природничого циклу: біології, географії, математики, фізики та хімії. Щоб усе було максимально функціональним, перш ніж завозити устаткування, кабінети відремонтували.

            – Скільки закладів освіти функціонує в громаді?

            – Загалом 11 шкіл, 9 діючих. Дві сільські школи були закриті ще до об’єднання. Щодо дошкільних закладів, то їх  фактично 7 – в Бабичівці створили новий, у Жуках капітально відремонтували, у Пирогах дитсадок укомплектували меблями і відкрили ще одну групу, міський четвертий дитсадок утеплюємо.

            – Традиційне запитання – які плани маєте на 2018-й?

            – Наступного року головна увага – медицині. Для того, щоб розвивати медичні послуги в громаді, розробили проект побудови сучасного центру первинної медико-санітарної допомоги з Глобинською амбулаторією загальної практики – сімейної медицини у нашому місті. У селі Опришки є амбулаторія, яка давно потребувала капітального ремонту. Тож, порадившись із старостою села, медичними працівниками, прийшли до висновку, що слід провести реконструкцію будівлі, з виділенням частини приміщення під житло для сімейних лікарів. На сьогодні уже проведено тендер по залученню підрядника для виконання цих робіт. У планах і охоплення мережею швидкісного Інтернету всіх медустанов громади, створення корпоративного мобільного зв’язку, придбання необхідного медичного обладнання та медикаментів. Скажу так – у характері нашого міста, нашої громади – постійне новаторство, проторення нових шляхів у різних сферах.

            До речі, Глобинська міська рада,  за матеріалами фінансового моніторингу Мінфіну України та Державної статистичної служби України,  увійшла й в двадцятку об’єднаних територіальних громад України з найменшою питомою вагою видатків на утримання апарату управління відповідно до фінансових ресурсів ОТГ.

Станом на 31.12.2017 року в Україні нараховувалося 699 об’єднаних громад, які об’єднали 3264 колишні адміністративно-територіальні одиниці. В Полтавській області вже 43 об’єднаних територіальних громад. А на час,  коли Глобинська громада в 2015 році обрала шлях на об’єднання,  вона була в числі перших 12 в області та 159 в межах України.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень